Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού προσαρμόζονται στα σύγχρονα ζητούμενα. Αφού η γαλλική πρωτεύουσα υιοθέτησε μια σειρά μέτρων που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, τώρα θα επιχειρήσει να τηρήσει τη δέσμευσή της να είναι οι πιο πράσινοι Αγώνες στην ιστορία, που θα αφήσουν το μισό αποτύπωμα άνθρακα από το Λονδίνο (3,3 εκ. τόνοι, 2012) και το Ρίο (3,6 εκ. τόνοι, 2016).

Έτσι, οι αθλητές που μετακόμισαν αυτές τις μέρες στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και οι επισκέπτες της διοργάνωσης, ήρθαν, και θα έρθουν, αντιμέτωποι με κάποιες αλλαγές, όπως χορτοφαγικά μενού αλλά και κρεβάτια με σκελετούς από χαρτόνι.

Όπως είπε ο Thomas Bach, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στο BBC, η βιωσιμότητα είναι ένα ζήτημα που τον «αγγίζει βαθιά». Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή «συνιστά μια ακραία απειλή, όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά για ολόκληρη τη ζωή μας. Γι’ αυτό, με τις αλλαγές μας, αναλάβαμε να εστιάσουμε στη μείωση του αποτυπώματός μας».

Οι πράσινες αποφάσεις που πήρε το Παρίσι

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε ήδη υπάρχοντες αθλητικούς χώρους. Από τους 35 του Παρισιού που θα υποδεχτούν φέτος δρώμενα των Ολυμπιακών, μόνο δύο είναι καινούριοι και χτίστηκαν ειδικά για αυτόν το σκοπό: ένα κέντρο θαλάσσιων σπορ και ένα γήπεδο για μπάντμιντον και ρυθμική γυμναστική. Ακόμα και για αυτά όμως οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν κατασκευαστικές μεθόδους χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα – όπως καθίσματα από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα στο κέντρο θαλάσσιων σπορ.

Τα έπιπλα του Ολυμπιακού Χωριού είναι από ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται κρεβάτια με σκελετό από χαρτόνι – η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (2020), ωστόσο το θέμα πήρε διαστάσεις εξαιτίας της φήμης που ξεκίνησε από τον αυθαίρετο ισχυρισμό του Αμερικανού δρομέα Paul Chelimo ότι με αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές θέλουν να αποθαρρύνουν τις «στενές σχέσεις» μεταξύ αθλητών (καθώς είναι σχεδιασμένα να αντέχουν το βάρος μόνο ενός ανθρώπου). Το Παρίσι, λοιπόν, υποδέχτηκε κρεβάτια από τους ίδιους κατασκευαστές με εκείνους που ανέλαβαν το έργο στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο. Όμως και τα υπόλοιπα στοιχεία της επίπλωσης είναι φτιαγμένα από λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστα ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Όπως τα τραπεζάκια από «παροπλισμένα» μπαλάκια του μπάντμιντον ή τα πουφ από υφάσματα αλεξίπτωτων.

Διπλασιάζονται τα χορτοφαγικά γεύματα. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε η οργανωτική επιτροπή, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο. Υποσχέθηκε επίσης το 80% των υλικών παρασκευής των γευμάτων να προέρχεται από την «τοπική αγροτική παραγωγή» προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μεταφορές.

Δίνεται προτεραιότητα στον ηλεκτρισμό αντί για τις γεννήτριες πετρελαίου. Πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε προηγούμενους Αγώνες λειτουργούσαν με γεννήτριες πετρελαίου. Οι Γάλλοι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, συνδέοντας τα στάδια με το δίκτυο ηλεκτρισμού, μια υποδομή άλλωστε που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το Παρίσι και μετά το τέλος των Ολυμπιακών.

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων επεκτάθηκε. Ανάμεσα στις εναλλακτικές μετακινήσεις που προβλέπονται μεταξύ των αθλητικών χώρων είναι το ποδήλατο, γι’ αυτό το Παρίσι προσφέρει πλέον ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων συνολικού μήκους 60 χλμ – τα 30 χλμ κατασκευάστηκαν ενόψει των Αγώνων.

Μέτρα προστασίας για αθλητές και επισκέπτες

Παράλληλα το Παρίσι προνόησε για την ασφάλεια των αθλητών και των θεατών απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και ειδικά του φετινού καλοκαιριού. Ειδικότερα από το 1924, που το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, οι μέσες θερμοκρασίες εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 2.4°C για τον Ιούλιο και κατά 2.7°C για τον Αύγουστο. Έτσι, στο Ολυμπιακό Χωριό προστέθηκαν 2.500 μονάδες κλιματισμού.

Μια άλλη ανησυχία αφορά την ασφάλεια του νερού του Σηκουάνα, καθώς αποκαλύφθηκε ότι δείγματα δεν πέρασαν στα σχετικά τεστ ποιότητας. Η δήμαρχος του Παρισιού και άλλα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής βούτηξαν στον Σηκουάνα θέλοντας να αποδείξουν ότι η διεξαγωγή σπορ στον ποταμό δεν ενέχει κινδύνους για τους αθλητές.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below