Οι ταινίες μόδας είναι ένα μοναδικό είδος, που συνδυάζουν την τέχνη της αφήγησης με την αισθητική της μόδας. Ξεπερνούν την παραδοσιακή διαφήμιση ή φιλμογραφία, προσφέροντας μια δημιουργική πλατφόρμα στους σχεδιαστές για να εκφράσουν το όραμά τους και στα brand για να συνδεθούν με το κοινό τους και σε συναισθηματικό επίπεδο.
Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να κάνει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, σκηνοθέτις με καταγωγή από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα από το masterclass “Introduction to Fashion Film”, που θα προβληθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών· να μας δώσει να καταλάβουμε ότι οι ταινίες μόδας μπορεί να μην αφηγούνται απλώς το πώς παράγεται ένα ρούχο ή ένα αντικείμενο, αλλά κρύβουν πίσω τους ιστορίες βαθιές και μπορούν να συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση μας με το περιβάλλον και τη μόδα.
Η βραβευμένη για τη δουλειά της σκηνοθέτις και παραγωγός δεν είναι άγνωστη στον χώρο της μόδας, μιας και είναι εκείνη που ίδρυσε και διοργανώνει κάθε χρόνο το Athens Fashion Film Festival. Είναι, επίσης, η πρώτη που διοργανώνει ένα masterclass για τη φιλμογραφία της μόδας και τις ταινίες μόδας, στο οποίο θα προβληθούν short fashion film, ενώ καλεσμένος είναι ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης, με εμπειρία στο fashion film, Ραφαήλ Σαμαράς.
Introduction to Fashion Film: Ένα masterclass και προβολή ταινιών μικρού μήκους – Τι να περιμένουμε από τη συγκεκριμένη δράση;
Θα ξεκινήσω με κάτι που θεωρώ ενδιαφέρον, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και θα ήθελα να το μοιραστώ με τους αναγνώστες σας. Είδα το video για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Kind of Kindness” και δηλώνω πως είναι ένα πολύ σύντομο, αλλά απόλυτο fashion film με την πολύ σύγχρονη αισθητική, δηλ. χορευτική κίνηση του σώματος από την υπέροχη Emma Stone.
Το άλλο που διάβασα και βρήκα ενδιαφέρον, είναι ότι το πιο σημαντικό πανεπιστήμιο της Ρώμης στα visual arts, τη μόδα, το κόσμημα κλπ., δημιούργησε ένα master πτυχίο για την εμβάθυνση στη δημιουργία fashion film.
Είχαμε πολλά fashion films, στα οποία πρωταγωνιστούσε ο χορός και το σώμα, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Athens Fashion Film Festival το 2023.
Στο masterclass “Introduction to Fashion Film” θα ξεκινήσουμε με μια πολύ προσεκτική επιμέλεια μιας συλλογής καταπληκτικών fashion films, τα οποία θα προβάλουμε και θα γίνουν οι περιπτώσεις μελέτης ενός fashion film. Επίσης, έχουμε καλέσει να μιλήσει έναν Έλληνα σκηνοθέτη, τον Ραφαήλ Σαμαρά, ο οποίος είναι από τους πρώτους που έχει κάνει ενδιαφέροντα fashion film στον τόπο μας.
Μιλήστε μας για το masterclass για τα fashion film. Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν και τι έχει να προσφέρει σε όποιον ασχολείται με τον κινηματογράφο και τη μόδα;
Η εισαγωγή στην δημιουργία ενός fashion film, στοχεύει στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής αλλά και κοινωνικής ταυτότητας ενός brand, φυσικά μέσα από την αντιπαράθεση και συνεργασία με τον δημιουργό-brand μόδας αντικειμένου αρχιτεκτονικών χώρων.
Σήμερα υπάρχει ανάγκη να είναι η εικόνα σε κίνηση για την προώθηση των brands, οποιουδήποτε δημιουργικού τομέα.
Όπως στην τέχνη, στην μόδα έτσι και στα fashion films, η αισθητική της εικόνας, το sound design, η μέθοδος του storytelling αντιμετωπίζουν αλλαγές. Ιδιαίτερα στις μέρες μας.
Εμείς αποφασίσαμε, σαν φεστιβάλ, να κάνουμε αυτήν την δράση με το masterclass για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αφορμή την εικαστική έκθεση “Fashion Panorama, the Italian New Wave” της Ιταλικής πρεσβείας, η οποία είναι και υποστηρικτής μας.
Το masterclass για τα φιλμ μόδας συμβαίνει πρώτη φορά στη χώρα μας και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω δημοσίως τον Πρέσβη, Paolo Cuculi και την σύζυγο του, την πρόξενο Susana Schlein, την εμπορική ακόλουθο, και υπεύθυνη του προτζεκτ Ghiti Purlak και τον υπεύθυνο τύπου, Γιώργο Χριστοφορίδη, για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Τι κάνει τις ταινίες για τη μόδα τόσο ξεχωριστές; Υπάρχει κάποιο από τα short film που θα προβληθούν που έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;
Είναι η μόδα στο σινεμά. Fashion in cinema. Εγώ σαν κινηματογραφική σκηνοθέτις, είμαι λίγο νοσταλγική. Αγαπάω τα fashion films της AGNES Varda, του Vim Venders για το brand Jil Sander και το πιο πρόσφατο για τον Salvatore Ferragamo, αυτά τα καταπληκτικά ασπρόμαυρα του Martin Scorsese για το “Dolce & Gabbana” και μου αρέσει πολύ η σύγχρονη, επιδραστική ματιά του σκηνοθέτη, Tommaso Ottomano.
Μάλιστα, για το masterclass έχω επιμεληθεί μια προβολή με συγκεκριμένα fashion film του Tommaso Ottomano, για brands, όπως το Gucci, αλλά και πολύ σημαντικά brand ανερχόμενων designer στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο ίδιος σκηνοθετεί και τα πολύ fashionable clip του μουσικού γκρουπ Maneskin.
Το masterclass διοργανώνεται στο πλαίσιο του “Fashion Panorama, the Italian New Wave”. Ποια είναι η «νέα ματιά» στη μόδα, που εντοπίζετε τόσο στην Ιταλία, όσο και στον κόσμο;
Η «νέα ματιά» στην μόδα για την οποία θέλω να μιλήσω και την βλέπω στο συγκεκριμένο project, είναι η μίξη κουλτούρας των λαών και τεχνοτροπιών, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η συμπερίληψη.
Η μόδα σαν ένα από πιο δημοκρατικά μέσα έκφρασης, δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχη στις κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.
Πού βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με το fashion filming; Διαβλέπετε μέλλον σε αυτό το κομμάτι στη χώρα μας;
Ναι το βλέπω, με αργούς ρυθμούς αλλά ναι. Όσο περισσότερο οι Έλληνες δημιουργοί είναι άνθρωποι με κουλτούρα, κοινωνική συνείδηση και ενσυναίσθηση, τόσο περισσότερο θα αποτυπώνεται στις δημιουργίες τους χωρίς να χάνεται ούτε γραμμάριο από την κομψότητά τους – το αντίθετο μάλιστα.
Τι ακολουθεί μετά τα short film και το masterclass;
Ασχολούμαι τώρα με την παραγωγή και σκηνοθεσία του δευτέρου κύκλου της σειράς «Ώρα Χορού» για τη ΕΡΤ. Θα προβληθεί στην τηλεόραση και στο Ertflix τον Σεπτέμβριο. Ετοιμάζω μια ταινία, και φυσικά προετοιμάζουμε το διαγωνιστικό πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις, τις συζητήσεις και τα ωραία parties για το τριήμερο φεστιβάλ των ταινιών μόδας της Αθήνας AFFF για το φθινόπωρο.
Masterclass “Introduction to fashion film”
Δευτέρα 15 Απριλίου στις 18.00-20.30
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47)
Δωρεάν είσοδος, με υποχρεωτική έγγραφή: Βρείτε εδώ τη φόρμα.