Οι γονείς μπορούν να διαβάσουν κάθε εγχειρίδιο και συμβουλευτικό άρθρο που κυκλοφορεί, προσπαθώντας να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους και να έρθουν πιο κοντά του. Αλλά μερικές φορές η ισχυρότερη προσέγγιση είναι απλώς το να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να αφουγκράζονται τις ανάγκες τους. Να είναι εκεί για να ακούν ουσιαστικά, δίχως παροπίδες και κριτική.

Η Dr. Becky Kennedy, ψυχολόγος και ιδρύτρια της διαδικτυακής υπηρεσίας συμβουλών γονέων Good Inside, τονίζει πως η παραπάνω παραδοχή είναι πέρα για πέρα αληθινή και αποκαλύπτει τη μία πρόταση που πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους, ώστε εκείνα να νιώθουν πάντα ασφάλεια όταν απευθύνονται σε αυτούς.

Σε συνέντευξή της, μοιράστηκε την «ατάκα που χρειάζεται κάθε γονιός στην εργαλειοθήκη του». Σε στιγμές που το παιδί σας ανοίγεται σε εσάς για κάτι που νιώθει ή για κάτι με το οποίο παλεύει, η ειδικός συμβουλεύει τους γονείς να απαντούν με το εξής: «Χαίρομαι πολύ που μου μιλάς γι’ αυτό».

Το να ευχαριστήσετε το παιδί σας που είχε το θάρρος να επικοινωνήσει μαζί σας κάτι άβολο, θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα να έρθει ξανά σε εσάς στο μέλλον.

«Πείτε το αυτό στο παιδί αμέσως, όταν είναι αγχωμένο, όταν είναι θυμωμένο, αναστατωμένο, ντροπιασμένο ή νιώθει οποιοδήποτε ενοχλητικό συναίσθημα που δεν αντιλαμβάνεστε εσείς αμέσως».

Η σημασία της επικύρωσης των συναισθημάτων του παιδιού

«Όταν τα παιδιά μάς ανοίγονται, ειδικά όταν είναι μικρότερα – για το ότι δεν έχουν φίλους ή ότι νιώθουν θυμωμένα ή για κάτι που έκαναν – έχει σημασία το πώς απαντάμε», έγραψε η Kennedy στη λεζάντα του σχετικού TikTok video της.

«Επειδή τα παιδιά μας δεν αντιλαμβάνονται την αλληλεπίδρασή με τους γονείς ως μια “απλή κουβέντα”, μπορεί στο μυαλό τους να διαμορφώνουν ένα άλλο μοντέλο συζήτησης και να κάνουν σενάρια για το πώς θα αντιδράσουν εκείνοι και πώς θα αισθανθούν μετά τα ίδια. Επικύρωση δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε σε όλα ή επιδοκιμάζετε αρνητικές συμπεριφορές, αλλά αντίθετα, ότι τα ακούτε και τους δείχνετε ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα και αποδεκτά.

Οι γονείς που προσπαθούν να επικυρώσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, πρέπει πρώτα να συντονίσουν το πώς νιώθουν εκείνοι και στη συνέχεια να βοηθήσουν το παιδί τους να ονομάσει αυτό που νιώθει και να αποδεχτεί το συναίσθημα. Οι ανοιχτές ερωτήσεις θα βοηθήσουν να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις. Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τα παιδιά σας που ήρθαν σε εσάς. Υπενθυμίστε τους ότι τα ακούτε και ότι δεν είναι μόνα τους. Διαβεβαιώστε τα ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά και έχουν νόημα».

Τα παιδιά χρειάζονται την κοινότητα όταν νιώθουν άβολα

Ορισμένοι άνθρωποι απομονώνονται όταν βιώνουν κάποια δύσκολη ή άβολη κατάσταση. Συχνά, αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από τα παιδικά χρόνια. λόγω της έλλειψης επικύρωσης από τους γονείς τους.

«Όταν ένα παιδί έρχεται στον γονέα του με ένα ευαίσθητο θέμα, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ο γονέας είναι να προσφέρει μια διέξοδο στο παιδί του για να νιώσει ασφάλεια και υποστήριξη. Όταν οι γονείς το κάνουν αυτό, ανοίγουν την πόρτα για μελλοντική επικοινωνία με τα παιδιά τους και τα διδάσκουν τη σημασία του να βρίσκουν υποστήριξη στους άλλους. Αυτή η αποδοχή είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, τα οποία βρίσκουν επιβεβαίωση στο περιβάλλον τους σε μικρή ηλικία».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below