Είναι νέα, καταρτισμένη, δυναμική και αποφασισμένη να μοιραστεί με τον κόσμο τις γνώσεις της για μια πιο χαρούμενη και υγιή ζωή, καθώς και ό,τι καινούριο δοκιμάζει προς αυτή την κατεύθυνση. Η Μαλού Λαρσινού, health & wellness coach πιστεύει βαθιά ότι δεν απαιτούνται μεγάλες αλλαγές για θεαματικά αποτελέσματα- η σταθερότητα είναι το παν και η υιοθέτηση μικρών συνηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Μπορεί οι συνθήκες να μην ευνοούν τη σταθερότητα, όμως είναι εφικτό να αποκτήσουμε τους δικούς μας μικρούς φάρους για να περνάμε καλύτερα, ακόμη και στην καραντίνα. Και η Μαλού μπορεί να βοηθήσει, με τις συμβουλές και τις γερές δόσεις θετικότητας και αισιοδοξίας. Πώς; Μέσα από τα live της που πραγματοποιεί καθημερινά: το Quarantine Insta Live με την Μαλού Λαρσινού (@malou) και το Health & wellness coach, Δευτέρα-Παρασκευή στις 19:00.
Χωρίς ξύλινη γλώσσα, η Μαλού συζητά χαλαρά με τους followers της τα νέα και τους προβληματισμούς τους, ενώ αναπτύσσει θέματα με σκοπό να δώσει λύσεις, θετική ενέργεια και κίνητρο για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Το live της μοιάζει περισσότερο με talk show, με την ουσιαστική διαφορά πως είναι 100% διαδραστικό.
Στόχος της, όπως αναφέρει η ίδια, να βοηθήσει τους Έλληνες-εντός και εκτός Ελλάδας- να πετύχουν μέσα από τις καθημερινές τους συνήθειες τη σωματική και πνευματική ευεξία. «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, όλους τους τρόπους που ξέρω και έχω δοκιμάσει-και συνεχίζω να δοκιμάζω, που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ισορροπία στο σώμα, το πνεύμα και το μυαλό. Έχοντας εξειδικευτεί στις ανάγκες του σώματος (διατροφή, κίνηση), συνδυάζω παράγοντες που εξυπηρετούν το πνεύμα και το μυαλό, για να επιτευχθεί αυτό το απόλυτα συναίσθημα της ευεξίας. Το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής μας, το σπίτι του μυαλού μας και το εργαλείο της καθημερινότητάς μας».
Η Μαλού Λαρσινού μιλά στο Marie Claire Greece για την επιστημονικά αποδεδειγμένη προσέγγιση που ακολουθεί στο wellness, την ισορροπία όλων των πυλώνων που συμβάλλουν στην ευεξία καθώς και το όραμά της να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο, διαδίδοντας πως η αυτό-φροντίδα και η αυτό-αγάπη είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ευεξίας.
Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες που φέρνουν ισορροπία στη ζωή μας;
Για τον καθένα διαφέρουν! Οι βασικοί παρονομαστές είναι ο ύπνος, η διατροφή, η κίνηση, η ενσυνειδητότητα. Παρόλα αυτά, η γενετική σύσταση του κάθε ανθρώπου σε συνδυασμό με τις εμπειρίες / παραστάσεις του παίζουν τεράστιο ρόλο στην επίτευξη της ισορροπίας.
Έχουν διαταραχθεί λόγω του COVID-19 και των συνεπειών της καραντίνας;
Έχει αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισής τους, ναι. Παλαιότερα, ο περισσότερος κόσμος δεν έδινε αρκετή, ίσως και καθόλου, σημασία στους παραπάνω τομείς της ζωής του. Η καραντίνα, η ξαφνική «απειλή» της υγείας αλλά και της καθημερινότητας μας, ευαισθητοποίησε και κινητοποιείσε πολύ κόσμο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε, αυτή την απαιτητική περίοδο, τη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία;
Να την φροντίσουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει, να την διερευνήσουμε και να καταλάβουμε σε τι κατάσταση είναι αυτήν την στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό για αρχή να δώσουμε στο σώμα μας και την ψυχή μας την σημασία που χρειάζεται. Αν κάνουμε αυτό το βήμα, τότε μένει να δούμε σε ποιους τομείς χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται γιατί πολύ απλά δεν ξέρει κανείς άλλος καλύτερα από εμάς τι χρειάζεται το σώμα και η ψυχή μας.
Μέσα στην καραντίνα, έχω την αίσθηση, ότι υπάρχει «έδαφος» για να καλλιεργήσουμε πιο «κακές» συνήθειες. Ισχύει και αν ναι, γιατί; Στο χέρι μας είναι. Όσο έδαφος υπάρχει να φάμε μια τούρτα στον καναπέ βλέποντας ταινίες άλλο τόσο υπάρχει να ξεκινήσουμε μια νέα, ευχάριστη και λειτουργική συνήθεια όπως ένα μισάωρο περπάτημα, ή μια μικρή ρουτίνα «δώρο» περιποίησης του προσώπου μας. Όλα είναι θέμα αντιμετώπισης και αντίληψης.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να «χτίσουμε» μια καινούρια, καλή συνήθεια;
Να υιοθετήσουμε μια καινούργια, καλή συνήθεια χρειάζεται μόνο δύο βασικές προϋποθέσεις για να την εφαρμόσουμε πετυχημένα. Πρώτον, να βρούμε μια συνήθεια που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε (που δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα μας φαίνεται πολύ ελκυστικό όσο κουραστική και να ακούγετε η διαδικασία). Και δεύτερον, να σιγουρέψουμε ότι επιβραβεύουμε τον εαυτό μας μόλις πράττει αυτή την συνήθεια με ένα «έπαθλο» στην ίδια φιλοσοφία και που μας φέρνει χαρά. Παράδειγμα:
– Να ξεκινήσω γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα
– 1: η ευεξία και η άνεση που θα μου δώσει, έστω και σε 2 μήνες από τώρα, με ενθουσιάζει
– 2: κάθε φορά μετά την γυμναστική θα φτιάχνω το αγαπημένο μου σμούθι για να επιβραβεύσω το σώμα μου για την προσπάθεια που έβαλε
Ποια είναι τα τρία πιο συχνά ερωτήματα/ανησυχίες που λαμβάνεις κάτω από τα live σου στο Instagram;
1) Πώς θα χάσω τα κιλά που πρέπει, δεν αντέχω να κάνω άλλο δίαιτες
2) Αν και θέλω πολύ, δεν μπορώ με τίποτα να ξεκινήσω πρόγραμμα γυμναστικής και να το διατηρήσω
3) Πώς θα κοιμάμαι παραπάνω
Και τι απαντάς σε καθένα από αυτά;
1) Αν θέλεις να χάσεις κιλά, δεν πρέπει να ξανακάνεις δίαιτα. Χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μια σειρά πραγμάτων που ήδη κάνεις απλά όχι όπως θα ήθελε το σώμα σου να κάνεις
2) Αρχικά, δες το αλλιώς! Ασκείς το σώμα σου για να το ευχαριστήσεις όχι για να το τιμωρήσεις. Επίσης, συμφωνώ ίσως δεν σου ζητάει το σώμα σου γυμναστική όπως την έχεις στο μυαλό σου. Σίγουρα όμως σου ζητάει να το κινείς με έναν ευχάριστο τρόπο. Ίσως αυτά τα πιασίματα ή τα πρηξίματα που έχεις να είναι κραυγή βοήθειας του σώματος σου για να του δόσεις το παιχνίδι του – μια ευχάριστη για αυτό μορφή κίνησης.
3) Ξεκίνα με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον ύπνο. Αντί να σκέφτεσαι «πως θα χωρέσω όλα αυτά στην ημέρα μου;» (σιγουράκι ότι θα κόψεις από τον ύπνο) σκέψου ‘θα κοιμηθώ νωρίτερα για να έχω ενέργεια και να τελειώσω ό,τι υποχρέωση έχω!’
Θέλεις να μας περιγράψεις μια δική σου ρουτίνα που σου φτιάχνει τη διάθεση, ακόμη και αν δεν την ξεκινάς πάντα με όρεξη;
Υπάρχουν φορές που όταν έχω στο πρόγραμμά μου άσκηση το πρωί, νιώθω κοιμισμένη ακόμα. Πλένω το πρόσωπο μου με κρύο νερό, βάζω το αγαπημένο μου αθλητικό συνολάκι, και στο τέρμα τα πιο χαρούμενα τραγούδια που υπάρχουν. Ξεκινάω την άσκηση μου με το να χορεύω μόνη μου για 5 λεπτά στον καθρέφτη. Μετά… ανυπομονώ να ξεκινήσω!
Θα μοιραστείς με τους αναγνώστες ένα… σφηνάκι θετικότητας; Μια μικρή «συνταγή» που αυξάνει την αισιοδοξία;
«If it’s not ok, it’s not the end». Για να μην είναι κάτι στην θέση του, σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να μπει. Και το καλύτερο; Έχετε τα χέρια, τα μάτια και το μυαλό για να το μετακινήσετε όπου και όπως θέλετε. Άλλωστε, αυτά σας έχουν φέρει εδώ που είστε σήμερα, άρα μόνο σπουδαία είναι!