Στα πλαίσια της θρησκείας ή των πολιτισμικών εθίμων, 200 εκατομμύρια γυναίκες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων από την εφηβική τους ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση, ως απόδειξη αγνότητας. Μία στις πέντε γυναίκες, δηλαδή, έχουν βιώσει μια πραγματικά επίπονη διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας στη συνέχεια, όπως έχει αναφέρει σχετικά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η βαρβαρότητα, που απειλεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες κάθε χρόνο, έχει οδηγήσει σε αιμορραγίες μέχρι θανάτου ή θάνατο από μολυσματικές ασθένειες, ενώ όσες καταφέρνουν να επιζήσουν υποφέρουν από πόνους που κρατάνε για χρόνια.

Το 2017, η γιατρός Tatu Kamau, έκανε αίτηση προκειμένου να θεωρηθεί αντισυγματική η κλειτοριδεκτομή λέγοντας: “Αν οι γυναίκες επιλέγουν να κακοποιήσουν το σώμα τους διά του ποτού ή των τσιγάρων θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν αν θέλουν να κοπούν”. Οι τρεις δικαστές που βρέθηκαν απέναντι της, ψήφισαν κατά της εν λόγω αίτησης, με τον ισχυρισμό ότι ανακαλώντας το σύνταγμα θα ήταν επιβλαβές για τις γυναίκες, αφού καμία δεν θα έδινε ελεύθερα την συγκατάθεση της για ακρωτηριασμό.

Unsplash

Στην Κένυα, το 2011, ο ακρωτηριασμός κρίθηκε παράνομος, επιβάλλοντας μάλιστα ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 2.000 δολαρίων σε όσους τον συνέχιζαν. Τελικά δεν υπήρξε η αναμενόμενη απήχηση, αφού οι κοινότητες αρνούνταν (και αρνούνται) κατηγορηματικά να υπακούσουν, θεωρώντας πως ο ακρωτηριασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν τα νεαρά κορίτσια άξιες σύζυγοι.

Σε μια, πλέον, ιστορική στιγμή για την χώρα της ανατολικής Αφρικής, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, πήρε μια σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα της γυναίκας, επικυρώνοντας επίσημα την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Η επικεφαλής του προγράμματος Equality Now, Felister Gitonga, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών σε πολιτιστικό πλαίσιο και θα περάσει καιρός μέχρι να επικυρωθεί το έργο μας και να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες, αλλά και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κουλτούρα ως μέσο για τη διαιώνιση του ακρωτηριασμού”.

Είναι πάντως γεγονός, πως πολλές γυναίκες δεν είχαν δώσει την συγκατάθεση τους για την κλειτοριδεκτομή, πράγμα που σημαίνει εξαναγκάζονται από τους κοινωνικούς και στερεοτυπικούς κανόνες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below