Ο Στέλιος Παρλιάρος, ένας από τους πιο καταξιωμένους ζαχαροπλάστες της Ελλάδας, παρουσιάζει το νέο του εκδοτικό πόνημα, το βιβλίο «Ελληνική Ζαχαροπλαστική – Συνταγές – Ιστορίες – Αναμνήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.
Δεν πρόκειται απλά για ένα βιβλίο με ελληνικές γλυκιές συνταγές, αλλά για μια αναδρομή στη γλυκιά ιστορία της Ελλάδας, μέσα από αναμνήσεις του συγγραφέα, οι οποίες αποτυπώνονται σε 56 συνταγές.
Ο Στέλιος Παρλιάρος, έχοντας διανύσει μια πορεία ως ζαχαροπλάστης για περισσότερα από 40 χρόνια, επιχειρεί να διηγηθεί την ιστορία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, καταθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις, μέσα από συνταγές ελληνικών γλυκών, που όλοι έχουμε αγαπήσει – κάποιες κλασικές, κάποιες πιο δημιουργικές – επιμένοντας στα υπέροχα υλικά της ελληνικής γης, που εγγυώνται την επιτυχία του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα είχε αυθεντικότητα και ψυχή. Μπορεί να έλειπαν βασικά υλικά, αλλά ελληνική γη πάντα είχε να προσφέρει τα δικά της «δώρα», όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, και το μέλι που «πρωταγωνιστούσαν σε γλυκά φτιαγμένα με μεράκι και διάθεση προσφοράς». Το βιβλίο κυκλοφoρεί στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε μέσα σε βούτυρα, σιρόπια, μπακλαβάδες και κανταΐφια. Στα 10 του ήρθε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να δουλεύει, τυχαία, στα 18 του στο ζαχαροπλαστείο Παπασπύρου και η δουλειά τού άρεσε. Αυτό ήταν. Επόμενος σταθμός το ξενοδοχείο Hilton. Η γαλλική ζαχαροπλαστική τον εντυπωσίαζε και έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει στη Γαλλία και να παρακολουθήσει σεμινάρια σε Παρίσι και Λιόν. Εμπνευσμένος από όσα είδε και έμαθε, άνοιξε το Fresh, το πρώτο δικό του ζαχαροπλαστείο στο Κολωνάκι, σε ηλικία μόλις 23 χρόνων. Η λιτή αισθητική του μαγαζιού σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά γλυκά κέρδισαν το κοινό. Το 2000 εργάστηκε για ένα διάστημα στο εργαστήριο του διάσημου ζαχαροπλαστείου Fauchon στο Παρίσι. Το 2004 αποτέλεσε τη χρονιά-ορόσημο για μια επανεκκίνηση στην καριέρα του. Αποσύρθηκε από τα ζαχαροπλαστεία και άρχισε να γράφει συνταγές σε περιοδικά και να εκδίδει βιβλία, ενώ έγινε πραγματικότητα και ένα όνειρό του: να παραδίδει μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή ζαχαροπλαστικής, τις «Γλυκές Αλχημείες», η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και συνεχίστηκε για 13 χρόνια. Το brand «Γλυκές Αλχημείες» επεκτάθηκε και σε νέα προϊόντα: ο Στέλιος δημιούργησε ένα ζαχαροπλαστείο, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα στο Κολωνάκι, αλλά και το πρώτο περιοδικό ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, που έφερε την υπογραφή του και συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.