Σε ολόκληρο τον κόσμο, η ευθύνη και η φροντίδα ενός σπιτιού και ενός νοικοκυριού «πέφτει» σε μεγάλο βαθμό στους «ώμους» του γυναικείου φύλου. Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού United Nations, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιες ώρες από τους άντρες στην άμισθη φροντίδα και τις οικιακές εργασίες, καθήκοντα δηλαδή που σπάνια αναγνωρίζονται, δεν αμείβονται ενώ πολλές φορές, θεωρούνται αυτονόητα.

Πριν από λίγες μέρες, στις 29 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Φροντίδας και Υποστήριξης. Με αφορμή την ημέρα αυτή, στρέφουμε την προσοχή μας στις κοινωνικές ανισότητες που συνδέονται με τη φροντίδα, αμφισβητώντας τα στερεότυπα που καταδικάζουν τις γυναίκες σε αυτή την «κρυφή» αλλά πολύτιμη εργασία. Στην καθημερινή ζωή, οι γυναίκες φροντίζουν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και το σπίτι, επωμιζόμενες ευθύνες που, σε πολλές περιπτώσεις, τους στερούν τον χρόνο και την ενέργεια για προσωπική ανάπτυξη, εκπαίδευση ή επαγγελματική πρόοδο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη United Nations (@unitednations)


Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό το να αναλογιστούμε -για ακόμα μία φορά- τι σημαίνει για τις γυναίκες να «σηκώνουν» καθημερινά το βάρος της άμισθης εργασίας, ανοίγοντας συγχρόνως τον διάλογο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε αυτές οι υποχρεώσεις να μοιράζονται ισότιμα και δικαιότερα.

Η ανακατανομή της φροντίδας δεν αποτελεί απλώς ζήτημα ισότητας αλλά και προσωπικής ελευθερίας. Η επένδυση στη φροντίδα μπορεί να τροφοδοτήσει την οικονομία, μειώνοντας παράλληλα τη φτώχεια των γυναικών και δημιουργώντας ενδεχομένως 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2035. Με την εξισορρόπηση των ευθυνών, ανοίγουμε δρόμο για έναν κόσμο όπου οι γυναίκες μπορούν να διεκδικούν την επαγγελματική και προσωπική τους ανεξαρτησία, χωρίς τον διαρκή περιορισμό της «αόρατης» εργασίας, της δουλειάς, δηλαδή, που προσφέρουν οι γυναίκες και που σπάνια λογίζεται ως πραγματική από τους υπόλοιπους, αφού οι περισσότεροι τη θεωρούν -δυστυχώς- απλώς αυτονόητη.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below