Οι άνεργοι άνδρες σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις θα προτιμούσαν η σύντροφός τους να είναι επίσης άνεργη, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία από πάνω από 42.000 άτομα που καλύπτουν εννέα χώρες, διαπίστωσε ότι οι άνδρες σε ζευγάρια όπου η γυναίκα φέρνει το μοναδικό εισόδημα έχουν χαμηλότερη από το μέσο όρο ευημερία από ό,τι εκείνοι σε σχέσεις όπου ο άνδρας είναι ο κύριος εισοδηματίας ή εργάζονται και οι δύο.
Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, διαπίστωσε ότι οι άνδρες θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο για τη σύντροφό τους να εργάζεται αν είναι εκείνοι άνεργοι, από ό,τι αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα.
Ενώ αυτή η κατάσταση φάνηκε να δυσκολεύει αρκετά τους άνδρες στη Γερμανία, ισχύει το ίδιο και για τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, αλλά αυτή η πεποίθηση παραμένει διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες όπου επικρατεί μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων, όπως η Φινλανδία.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή τους, κατατάσσοντας το 10 ως το υψηλότερο και το 1 ως το χαμηλότερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαθμολογία ήταν 0,223 υψηλότερη μεταξύ των ανδρών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ζευγάρια όπου και οι δύο είναι άνεργοι, σε σύγκριση με εκείνα όπου οι άνδρες δεν εργάζονται και η γυναίκα έχει εισόδημα.
«Αυτό το στατιστικό στοιχείο μπορεί να μην ακούγεται πολύ έντονα, αλλά διαπιστώσαμε ότι είναι σημαντικό, δεδομένου ότι βρέθηκε ακόμη και αφού ελέγξαμε πολλά κοινωνικοοικονομικά δημογραφικά στοιχεία, καθώς και τη στάση απέναντι στην ισότητα των φύλων», δήλωσε στην εφημερίδα The Independent η Helen Kowalewska, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.
«Οι άνδρες έχουν μεγαλώσει έτσι και αναμένεται από την κοινωνία να είναι ο κύριος τροφοδότης της οικογένειας ή του σπιτιού. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα ζευγάρια τείνουν να κρίνονται πιο αυστηρά όταν ο άνδρας είναι άνεργος».
Η Δρ Kowalewska, λέκτορας κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Bath, σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνεργοι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ανεργίας είναι «λιγότερο πιθανό να αισθάνονται μειονεκτικά, λόγω του γεγονότος ότι περιβάλλονται από άλλους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με αυτούς».
Η Δρ Kowalewska πρόσθεσε: «Η ύπαρξη μιας συντρόφου που επίσης δεν εργάζεται κάνει τους άνδρες να αισθάνονται λιγότερο άσχημα και αμήχανα για τη δική τους ανεργία».
Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Κοινωνιολογική Επιθεώρηση, δήλωσαν ότι «οι άνδρες προφανώς αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στη δική τους εργασιακή κατάσταση από ό,τι οι σύντροφοί τους», προσθέτοντας ότι «οι άνδρες προτιμούν να είναι άνεργη η γυναίκα σύντροφός τους παρά αυτοί», ενώ «οι γυναίκες αισθάνονται την ίδια χαμηλή “ευημερία” όταν ένας από τους δύο συντρόφους είναι άνεργος».
Στην έκθεση αναφέρθηκε επίσης ότι όταν η γυναίκα είναι εκείνη που φέρνει τα χρήματα στο σπίτι «απειλείται η αρρενωπότητα των ανδρών και οι αντιλήψεις για τον άντρα κουβαλητή».
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι άνδρες με σύζυγους ή συντρόφους που εργαζόνται, ενώ εκείνοι όχι, είναι πιθανό να υποστούν «στιγματισμό και κοινωνικές κυρώσεις», όπως «κουτσομπολιά, γελοιοποίηση και κριτική», επειδή δεν τηρούν τα στερεότυπα του ανδρισμού.
με πληροφορίες από independent.com