Ήταν 25 Μαΐου του 2020 όταν γινόταν γνωστό πως ένας κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών δολοφονήθηκε έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας και αφού αστυνομικός, στην προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει, του έκοβε την ανάσα πατώντας στον λαιμό.
Οι εικόνες που συνόδευαν την είδηση προκάλεσαν ανατριχίλα σε όποιον τις έβλεπε, ενώ η φωνή του θύματος να παρακαλά για τη ζωή του ηχούσε για μέρες στα αυτιά όλων μας. “I can’t breathe” προσπαθούσε να φωνάξει, αλλά ο δολοφόνος του δεν άκουγε.
O 46χρονος, George Floyd είχε συλληφθεί με την υποψία χρήσης πλαστού χαρτονομίσματος σε συναλλαγή του με τοπικό κατάστημα στη Μινεάπολη της πολιτείας της Μινεσότα. Όση ώρα πάλευε για τη ζωή του ήταν δεμένος με χειροπέδες, ενώ το κεφάλι του ακουμπούσε το έδαφος.
Στην απολογία τους οι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν για την ανθρωποκτονία -ήταν 4 στον αριθμό- δήλωσαν πως ο άντρας αντιστάθηκε της σύλληψης και έπεσε μόνος στο έδαφος για να μην μπει στο περιπολικό. Στήριξαν, μάλιστα, την απολογία τους στις κάμερες που έφεραν οι στολές τους. Ωστόσο, τόσο κάμερα ασφαλείας από διπλανό μαγαζί, όσο και κάμερες περαστικών που κατέγραψαν τα γεγονότα δεν δείχνουν τον 46χρονο να αντιστέκεται.
Από εκείνη την ημέρα γιγαντώθηκε ο αγώνας κατά της αστυνομικής βίας, ο οποίος γρήγορα πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και έμεινε γνωστός ως “Black Lives Matter”. Ένα video από την κάμερα κινητού ενός έφηβου κοριτσιού ήταν εκείνο που οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση του αστυνομικού Derek Chavin (ήταν εκείνος που πατούσε τον 46χρονο στον λαιμό) και δικαίωσε τους αγώνες των αφροαμερικανών και των συγγενών του George Floyd.
Η νεαρή κοπέλα κατέγραψε το περιστατικό στο κινητό της τηλέφωνο, τη στιγμή που ο αστυνομικός πατούσε τον λαιμό του George Floyd για σχεδόν εννέα λεπτά, μέχρι που ο δεύτερος έμεινε αναίσθητος και τελικά εξέπνευσε.
Η 17χρονη μίλησε για τον τελευταίο χρόνο της ζωής της
Έναν χρόνο μετά οι εικόνες και οι μνήμες της αποτρόπαιας πράξης είναι ακόμη νωπές. Όχι τόσο στη δική μας μνήμη, όσο στη μνήμη των συγγενών του αδικοχαμένου George Floyd και της 18χρονης σήμερα – 17χρονης τότε- Darnella Frazier, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο απάνθρωπο γεγονός.
Η Darnella Frazier έγινε η μάρτυρας – κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας του George Floyd, με τα Μέσα, τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους να την πολιορκούν. Εκείνη, ωστόσο, έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας πληροφορίες μόνο όταν ήταν απαραίτητο. Την περασμένη Τρίτη, η 18χρονη αποφάσισε να μιλήσει για την εμπειρία της.
«Πίσω από αυτό το χαμόγελο, πίσω από αυτά τα βραβεία, πίσω από τη δημοσιότητα, είμαι ένα κορίτσι που προσπαθώ να συνέλθω από κάτι που καθημερινά βρίσκεται στο μυαλό μου», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook. «Όλοι μιλούν για το κορίτσι που κατέγραψε τον θάνατο του George Floyd, αλλά το να είσαι αυτό το κορίτσι είναι εντελώς άλλη ιστορία».
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά το νεαρό κορίτσι είχε δηλώσει πως στο πρόσωπο του George Floyd είδε τον πατέρα της, τον αδερφό της και τους θείους της.
«Δεν είμαι αυτή που ήμουν», συνέχισε στην ανάρτησή της. «Έπρεπε να προσέχω διαρκώς, επειδή το σπίτι μου δεν ήταν πια ασφαλές. Ξυπνούσα και έξω από την πόρτα μου βρίσκονταν διαρκώς ρεπόρτερ. Έκλεινα τα μάτια μου και έβλεπα έναν άνθρωπο μαύρο, όπως εμένα, χωρίς ζωή στο έδαφος. Δεν μπορούσα για πολύ καιρό να κοιμηθώ ήσυχα. Ξυπνούσα ή τιναζόμουν διαρκώς στον ύπνο μου και η μαμά μου έπρεπε να με νανουρίζει για να ηρεμήσω».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κρίσεις άγχους που τις προκαλούνταν όταν έβλεπε ένα περιπολικό και στο πώς το γεγονός της δολοφονίας του Floyd άλλαξε τον τρόπο που εκείνη βλέπει τη ζωή.
«Με έκανε να καταλάβω πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το να είσαι μαύρος στην Αμερική. Δεν θα έπρεπε να περπατάμε αμέριμνοι δίπλα σε αστυνομικούς – στους ανθρώπους που υποτίθεται είναι εκεί για να μας προστατεύουν».
«Νιώθω περήφανη για το video μου»
Στην ίδια ανάρτηση σημείωσε πως νιώθει περήφανη για όσα κατάφερε μέσα από αυτή την τραγωδία. «Αν δεν ήταν το video μου, ο κόσμος δεν θα μάθαινε την αλήθεια. Μου ανήκει αυτό. Τo video δεν έσωσε το George Floyd, αλλά έβγαλε από τον δρόμο τον δολοφόνο του και βλέπεις το πρόσωπό του George Floyd παντού» και έστρεψε και πάλι την προσοχή στο ζήτημα του θανάτου του George Floyd, γράφοντας πως «ήταν ο αγαπημένος κάποιων. Ήταν κάποιου ο μπαμπάς, ο αδερφός, ο φίλος. Μπορείς να τον δεις με όποιο τρόπο θέλεις, ανεξάρτητα από το παρελθόν του. Άλλωστε, όλοι δεν έχουμε κάποιον που αγαπάμε;».
Λίγο πριν κλείσει την ανάρτησή της έκανε μια μικρή αναφορά στην ικανότητα των ανθρώπων να δείχνουν ανθρωπιά και κατανόηση, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μάρτυρες ή θύματα σκληρών και δυσάρεστων εμπειριών, ενώ σημείωσε πως πάντα θα θυμάται την 25η Μαΐου του 2020 χάρη στον George Floyd.