Βαριέστε στην εργασία σας; Νιώθετε κούραση, απογοήτευση και κανένα ψυχικό όφελος δεν βγαίνει από το επάγγελμά μας; Τρέμετε τα πρωινά της Δευτέρας και ονειρεύεστε να αλλάξετε καριέρα;
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, δεν βιώνετε μόνο εσείς αυτά τα συμπτώματα. Πάνω από το 40% των εργαζομένων παγκοσμίως εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν μια αλλαγή καριέρας. Aναζητώντας την ολοκλήρωση και την ισορροπία στη ζωή μας, η επαγγελματική «λάμψη» είναι βασική προϋπόθεση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι αρκετά αγχώδες, ειδικά αν η ηλικία μας δεν θεωρείται «παραγωγική».
Το δικό σου glo up σε περιμένει. Ήρθε η ώρα να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου, να κατανοήσεις πού χρειάζεται να εστιάσεις περισσότερο και να βρεις τη δική σου λάμψη για να κάνεις το επόμενο βήμα.
«Μπορείς να αλλάξεις επάγγελμα σε μεγαλύτερη ηλικία», μας λέει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου life, business, master coach και συγγραφέας. «Υπάρχει περιθώριο και άφθονη από φθηνή έως και δωρεάν γνώση, άρα μπορείς να πάρεις κάτι που αγαπάς και να το δώσεις στους άλλους. Είναι ζήτημα δοκιμής και λάθους, αλλά το gloW up στην καριέρα μας είναι εφικτό».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι σημαίνει να κάνεις gloW up;
Το να κάνει κάποιος gloW up σημαίνει να καταλάβει τη λάμψη που φέρει ο ίδιος μέσα του. Έρχονται συχνά άνθρωποι σε εμένα κατηφείς και εγώ βλέπω το φως που έχουν μέσα τους. Η δουλειά μου είναι να τους βοηθήσω να το δουν και οι ίδιοι, γιατί τότε μπορούν πραγματικά να καταφέρουν όσα θέλουν και ίσως ακόμα καλύτερα. Για εμένα αυτό είναι το gloW up – να βγει από μέσα σου αυτό που έχεις, με τρόπο που θα το βλέπουν οι άλλοι και θα το νιώθεις και εσύ.
Και τι σημαίνει το glo up στην καριέρα μας;
Αυτό το φως, αυτή η λάμψη που βλέπω συχνά εγώ, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μπορέσει να μεταφραστεί και στον κόσμο τον επαγγελματικό – οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που κάνει κανείς, δουλεύει για κάποιον; δουλεύει για τον εαυτό του; – αυτό το gloW up που περιγράφουμε είναι όταν μπορέσεις να βάλεις όλα σου τα ταλέντα σε εφαρμογή, να προσφέρεις αξία και αντίστοιχα να παίρνεις αξία, όχι μόνο οικονομική. Υπάρχουν πολλών ειδών αξίες και εγώ θα ήθελα να τις εισπράξεις όλες από το επάγγελμα που έχεις επιλέξει. Είναι η μισή μας ζωή αυτό το επάγγελμα – σίγουρα το 1/3 της ζωής μας.
Ποια είναι τα βασικά βήματα για να επέλθει η αλλαγή;
Είναι πολύ ευχάριστο να λέμε ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά, να κάνεις gloW up στην καριέρα σου και να βγει το φως που κρύβεις μέσα σου. Αν μπορώ να σας αφήσω με τρία πολύ σημαντικά μυστικά για να γίνει όλο αυτό το πρώτο είναι να μην σταματήσεις ποτέ να μαθαίνεις. Να συνεχίσεις να εξελίσσεις τον εαυτό σου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Το δεύτερο είναι να προσφέρεις αξία – να θυμάσαι ότι αν δεν προσφέρεις αξία, στη δουλειά σου, στη σχέση σου. Αν δεν προσφέρεις αξία δεν μπορείς και να λάβεις. Και το τρίτο είναι να είσαι λίγο εσωκεντριστής – είναι αυτή η λέξη, που δεν υπάρχει, τη δημιούργησα εγώ και έφτιαξα και το αντίστοιχο βιβλίο. Τι σημαίνει; Να φροντίζεις εσύ τον εαυτό σου. Να βάλεις σωστά τα όριά σου, να φροντίσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία έτσι ώστε ό,τι και να σου φέρει η ζωή να μπορείς να το αντιμετωπίζεις.
Τι πρέπει να κερδίζεις για να νιώθεις όμορφα με τη δουλειά σου;
Aκούω συχνά αυτό που λένε «Κάνε το επάγγελμα που αγαπάς και δεν θα δουλέψεις ούτε μία μέρα στη ζωή σου» και δεν νομίζω ότι ισχύει. Ό,τι επάγγελμα και να κάνεις, αν δεν σου δίνει την ψυχική ικανοποίηση και την οικονομική ελευθερία που χρειάζεσαι κάποια στιγμή αυτό θα σε ρουφήξει, θα βουλιάξεις μέσα σε αυτό και θα χάσεις τη χαρά που παίρνεις. Οπότε για εμένα είναι πολύ σημαντικό να μην σνομπάρουμε την οικονομική απολαβή και να μην θυσιάζουμε στον βωμό των οικονομικών κάτι που αγαπάμε. Είναι ένας συνδυασμός και αυτή την ισορροπία πρέπει να ψάξουμε.
Μπορείς να αλλάξεις επάγγελμα σε μεγαλύτερη ηλικία;
Οι έρευνες λένε ότι το παιδί μου θα αλλάξει τουλάχιστον τρία επαγγέλματα. Για εμένα, στην ηλικία που είμαι, αυτό δεν υπήρχε. Έλεγες θα ξεκινήσω ένα επάγγελμα και θα μείνω σε αυτό για πάντα, άρα είμαστε σε μία πολύ καλή ιστορικά στιγμή, επειδή είναι αποδεκτό να αλλάζεις επάγγελμα.
Σε μεγαλύτερη ηλικία μπορείς να αλλάξεις επάγγελμα – και όταν λέω μεγαλύτερη ηλικία εννοώ και στα 30 και στα 40 και στα 50 και στα 60. Υπάρχει πεδίο, υπάρχει περιθώριο και υπάρχει και άφθονη από φθηνή έως και δωρεάν γνώση. Δηλαδή μπορείς να πάρεις κάτι που αγαπάς και, μέσω του ίντερνετ, να το μοιραστείς με πάρα πολύ κόσμο, κάτι που παλιότερα δεν μπορούσες να το κάνεις. Οπότε για εμένα είναι δοκιμή και λάθος. Δοκιμάζεις κάτι, σθεναρά από το Α έως το Ω, το τερματίζεις. Το δοκιμάζεις και λες «μου κάνει, μου ταιριάζει, μου δίνει αυτό που χρειάζομαι, μου δίνει τα χρήματα που χρειάζομαι ή να δοκιμάσω κάτι άλλο, κάπως αλλιώς;».
Νομίζω ότι λόγω της τεχνολογίας, την οποία υπεραγαπώ, έχουμε περιθώριο να δοκιμάσουμε παραπάνω από ένα πράγματα. Το σημαντικό είναι να μη χαθούμε. Επίσης σημαντικό είναι, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολυτάλαντοι, να δοκιμάζουμε ένα πράγμα τη φορά. Πολλές φορές μου λένε «έχω αυτές τις 3 ιδέες», δεν έχει καμία σημασία ποια απόφαση θα πάρεις, σημασία έχει να το κάνεις καλά. Αυτός, λοιπόν, είναι ο τρόπος, χωρίς φόβο με πάθος, να ψαχτούμε όλοι, γιατί δεν ξέρεις τι υπάρχει εκεί έξω για εσένα.
Πού πρέπει να επενδύσει κανείς για να αναβαθμίσει την καριέρα του;
Το πιο σημαντικό σημείο για εμένα είναι ο εαυτός μας – σε επίπεδο γνωστικό, να αγαπάμε τη γνώση, να μη σταματήσουμε ποτέ να εξελισσόμαστε. Από την άλλη είναι να μάθουμε και τον εαυτό μας, να ανακαλύπτουμε πτυχές που δεν είχαμε καταλάβει. Να γίνουμε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό μας και συναισθαντικοί με τους άλλους. Άλλωστε, όσο μεγαλώνουμε βλέπουμε ότι τα όριά μας γίνονται πιο χαλαρά, υπό την έννοια του ότι καταλαβαίνουμε πιο πολύ. Όταν είσαι πιο μικρός είσαι και πιο απόλυτος. Μεγαλώνοντας με λίγη προσπάθεια, με λίγη εξέλιξη, με λίγη αυτοβελτίωση μπορούμε να πάμε σε αυτό που ιδανικά θα θέλαμε να είναι ο εαυτός μας, αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Αυτό γίνεται μόνο με εκπαίδευση, γνώση και καλή παρέα, γιατί οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν είναι αυτοί που θα μας φτιάξουν ή θα μας χαλάσουν.
Η πιο εντυπωσιακή ανανέωση καριέρας που θυμάστε;
Αν μπορώ να ξεχωρίσω μία περίσταση επαγγελματικού gloW up θα ήταν ίσως η πιο αγαπημένη μου. Ήταν μία ιδιάζουσα περίσταση. Μία γυναίκα από την επαρχία, σε ώριμη ηλικία, η οποία δούλευε πολλά χρόνια σε μία τοπική επιχείρηση, έχασε τη δουλειά της και αγαπούσε πάρα πολύ να πλέκει και να κάνει βελονάκι. Δεν είχε πιάσει ποτέ στη ζωή της υπολογιστή. Δεν είχε σχέση με τις εφαρμογές. Ξεκινήσαμε μαζί στη χειρότερη περίοδό της, όταν είχε χάσει τη δουλειά της, γύρω στα 50, που καθεμία και καθένας, θα αναρωτιόταν «και τώρα εγώ τι θα κάνω;» και σε έναν τόπο που δεν δίνει τόσες ευκαιρίες όσες η πρωτεύουσα, προφανώς.
Τελικά, μέσα σε έξι μήνες έστησε τη δική της εταιρεία με κεντητά και έναν περίπου χρόνο μετά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε βγάζω πιο πολλά από όσα έβγαζα, πουλάω τα κεντήματά μου και εκτός Ελλάδος και τώρα θα πάρω άνθρωπο να κάνει αυτός τη δουλειά για εμένα και εγώ θα τρέχω την επιχείρηση. Σε έναν χρόνο, να καταφέρει ένας άνθρωπος που νιώθει πως έχει τελειώσει η επαγγελματική του ζωή και άρα και το εισόδημά του, να έχει μεγαλύτερο εισόδημα από πριν και βοήθεια, αυτό για εμένα είναι ο λόγος που κάνω αυτό το επάγγελμα.
Από το gloW up στο glo up
Αντλώντας έμπνευση από την αναζήτηση της λάμψης και της εξέλιξης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, το glo, με σύνθημα «glo up», υποστηρίζει ότι η λάμψη που αναζητούμε βρίσκεται μέσα μας και σήμερα εκπέμπει πιο δυνατά από ποτέ. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από το ταξίδι προς κάτι μεγαλύτερο, κάτι καλύτερο, τώρα είναι η στιγμή να αποσυνδεθούμε από τον καθημερινό «θόρυβο» και να να αναδείξουμε το φως που κρύβουμε μέσα μας, να βρούμε το δρόμο προς την επιτυχία. glo up λοιπόν, και στην καριέρα!
Για περισσότερα glo up tips εμπνεύσου εδώ
Βίντεο – φωτογραφίες: Εύα Μπαλάση