Τα «κοριτσίστικα Μαθηματικά», όπως μάλλον άχαρα μεταφράζεται το trend «Girl Math» του Tiktok που σήμερα συζητείται και σε πολύ σοβαρότερες πλατφόρμες, ξεκίνησαν ως αστείο. Και όπως καθετί που σκάβει, έστω και επιφανειακά, τον λάκκο στο γυναικείο κίνημα, προβληματίζει.

Για όποιον δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται, είναι μια χιουμοριστική προσέγγιση για το πώς οι γυναίκες εκλογικεύουν -τελείως παράλογα πάντα- κάποιες όχι απαραίτητες αγορές ώστε να ανοίξουν το πορτοφόλι τους απαλλαγμένες από τύψεις.

Ξεκίνησε από την 28χρονη Σαμάνθα Τζέιν όταν ανέβασε ένα βίντεο όπου εξηγούσε τι είναι τα «κοριτσίστικα Μαθηματικά» και σχεδόν αυτόματα κέρδισε momentum, κυρίως από γυναίκες που είτε ταυτίστηκαν, είτε γέλασαν ή, γιατί όχι, και τα δύο.

Η λογική του «Girl Math» είναι τόσο σουρεαλιστική που είναι δύσκολο να το πάρεις στα σοβαρά – ή να πιστέψεις ότι κάποιος στ’ αλήθεια το εννοεί.

Μερικά παραδείγματα που οι γυναίκες μοιράζονται στα social μάλλον αποδεικνύουν ότι πρόκειται για πλάκα και όχι για οικονομικές συμβουλές για εγγυημένη καταστροφή.

Αν κάτι κοστίζει λιγότερο από 5 δολάρια, είναι πρακτικά δωρεάν, είναι μία από τις βασικές αρχές, όπως και ότι αν κάτι το πληρώσεις με μετρητά, είναι επίσης δωρεάν, αφού τα χρήματα έχουν ούτως ή άλλως εγκαταλείψει την ασφάλεια του τραπεζικού σου λογαριασμού, οπότε κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν χαμένα.

@sydwingold the silence was so loud 😭 #girlmath #dad #girlmathexplained ♬ original sound – Syd

Αν πληρώσεις για το εισιτήριο μιας συναυλίας τρεις μήνες νωρίτερα, όταν έρχεται η ώρα να πας η συναυλία είναι φυσικά δωρεάν γιατί προφανώς τα χρήματα έχουν αξία μόνο στον ενεστώτα – στο πριν και το μετά το κοντέρ μηδενίζει επειδή είμαστε, κυρίως, πρακτικοί άνθρωποι.

Αν επιστρέψεις στο κατάστημα κάτι που κάνει 50 ευρώ και το αλλάξεις με κάτι που κοστίζει 100, έχεις πληρώσει ασφαλώς μόνο 50 ευρώ, όλοι το ξέρουν αυτό, όπως επίσης ότι αν δεν αγοράσεις κάτι που θέλεις έστω και αμυδρά και έχει έκπτωση πάνω από 20% ουσιαστικά χάνεις λεφτά, κυρίως αν είσαι ο τύπος που στο τέλος θα πάει να το πάρει όταν δεν θα έχει πια έκπτωση.

Κλασικό επίσης παράδειγμα «Girl Math» είναι η δημιουργική απόσβεση, όπου ας πούμε διαιρείς το κόστος μιας τσάντας που έκανε 350 ευρώ με το πόσες φορές θα την κρατήσεις τον χρόνο, που τελείως ρεαλιστικά υπολογίζεις ότι θα είναι κάθε μέρα, και ξαφνικά η τσάντα κοστίζει περίπου 80 σεντ, άρα μηδέν, άρα αυτή η τσάντα ήταν δωρεάν.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη λογική πίσω από το να αγοράζεις 25 ευρώ επιπλέον πράγματα από αυτά που ήθελες επειδή έτσι θα έχεις δωρεάν αποστολή, διότι το να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα για κάτι χειροπιαστό από το να διαθέτεις πολύ λιγότερα για κάτι αφηρημένο, όπως τα έξοδα αποστολής που δεν μπορείς να τα βάλεις στην ντουλάπα σου, είναι κέρδος.

Ως σύλληψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι χιούμορ, ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο μάλιστα σε μια εποχή όπου συνδέεσαι στο Διαδίκτυο και η βασική αίσθηση είναι ότι ζούμε στις παραμονές της συντέλειας του κόσμου.

@kim.snbrg #fy #girlmath ♬ how i love being a woman – editdiaary

Κανείς δεν πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι τόσο ανόητες – όποιος εκλαμβάνει τα «κοριτσίστικα Μαθηματικά» κυριολεκτικά προφανώς έχει πολύ σοβαρότερες προκλήσεις να αντιμετωπίσει στη ζωή από την έλλειψη χιούμορ.

Η Σαμάνθα Τζέιν, που το ξεκίνησε, εξήγησε πως είναι ένα αστείο και δεν έχει να κάνει με καλές ή κακές οικονομικές επιλογές, συμπληρώνοντας ότι στο μυαλό μας μπορούμε να εκλογικεύουμε όπως θέλουμε και αν το να αγοράσεις ένα καινούριο φόρεμα σε κάνει να νιώθεις ωραία και σου δίνει χαρά, απλά κάν’το.

Είναι όμως αυτό το είδος χιούμορ τελείως άκακο;

Αυτό είναι το ερώτημα που διχάζει, καθώς ακόμα κι αν η πρόθεση είναι αθώα, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ανάλαφρο.

Ο βασικός προβληματισμός είναι ότι διαιωνίζει το στερεότυπο ότι η σπατάλη είναι γυναικείο ελάττωμα και ότι οι γυναίκες και τα Μαθηματικά (ή η κοινή λογική σε περιπτώσεις όπως αυτή του «Girl Math») είναι δύο παράλληλα σύμπαντα καταδικασμένα να μη συναντηθούν ποτέ.

Unsplash.com

Στην πραγματική στατιστική και όχι αυτή των κλισέ, οι γυναίκες έχουν λιγότερο χρεωμένες πιστωτικές και είναι περισσότερο ανεξάρτητες από τους γονείς τους από ό,τι οι άνδρες, οπότε ένα trend που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες σπαταλούν αλόγιστα και πιστεύουν ότι τα χρήματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται μαγικά όποτε τις συμφέρει δεν κάνει καλό στη μεγάλη εικόνα.

Για όσες εργάζονται στον τομέα των οικονομικών ή για εκείνες που στρεσάρονται για το αν θα τα καταφέρουν με τον προσωπικό τους ισολογισμό μόνες, αυτό το χιούμορ δεν είναι τόσο άκακο όσο φαίνεται στην αρχή.

Η χρήση της λέξης «girl» επίσης προβληματίζει κάποιους, καθώς μάλλον ρίχνει νερό στον μύλο της «νηπιοποίησης» των γυναικών, που βλέπουν να αναφέρονται ως κορίτσια (βρείτε το αρσενικό αντίστοιχο του «girlboss» και κερδίστε πλούσια δώρα) μέχρι τα ογδόντα.

Οπως αναφέρει και άρθρο στο BBC σχετικά, με όρους μάρκετινγκ, η χρήση του «Girl Math» (όπου το πρόθημα «girl» αντικαθιστά ωραιότατα τη λέξη «ανόητα») μπορεί να ταΐσει την προκατάληψη επιβεβαίωσης, δηλαδή την ανθρώπινη τάση να ερμηνεύουμε τα πράγματα έτσι ώστε να επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη νομίζουμε.

Οσοι πιστεύουν στη γυναικεία ενδυνάμωση θα δουν το «Girl Math» ως φεμινιστικό, όσοι πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι παράλογος θα εστιάσουν στο σουρεαλιστικό χιούμορ και όσοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι ανόητες θα το ερμηνεύσουν ακριβώς έτσι.

Τα «κοριτσίστικα Μαθηματικά» μπορεί να είναι ένα αστείο, αλλά έγιναν δημοφιλή από τις ίδιες τις γυναίκες που ίσως δεν είδαν τον εαυτό τους, όμως αναγνώρισαν ότι καμιά φορά έχεις ανάγκη να κακομάθεις τον εαυτό σου ξοδεύοντας κάτι παραπάνω για κάτι που ίσως είναι περιττό. Δεν είναι κακό, απλώς δεν χρειάζεται να γίνει εις βάρος ενός ολόκληρου φύλου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below