Η 18η Μαΐου κάθε χρόνου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με δράσεις σε όλο τον κόσμο να τιμούν τους χώρους – φύλακες της ιστορίας, της τέχνης και των επιστημών.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), καθιέρωσε αυτή την ημέρα το 1977 με στόχο να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και να τα μετατρέψει σε φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών.

Κάθε χρόνο η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού (εδώ τα 9 πιο πρωτότυπα μουσεία της χώρας μας).

Οι διαδικτυακές δράσεις στα μουσεία σήμερα

Τιμώμενο είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει την «EΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21». Πρόκειται για μια ψηφιακή ξενάγηση για την περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση ’21» που απευθύνεται τόσο στους φυσικούς επισκέπτες της έκθεσης όσο και στους διαδικτυακούς. Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ενδιαφέροντα σημεία με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τις 7 ενότητες της έκθεσης. Κάθε έκθεμα αναδεικνύεται μέσα από εικόνες και κείμενα (στα ελληνικά και αγγλικά). Δες την εδώ.

Έντεκα συλλογές πολιτιστικών φορέων του Δήμου Αθηναίων ανταλλάσσουν μεταξύ τους από ένα αντικείμενο και το παρουσιάζουν σε ψηφιακό περιβάλλον. Κάθε χώρος προσεγγίζει από τη δική του ερμηνευτική σκοπιά το αντικείμενο που υποδέχεται, το αναδεικνύει, το εντάσσει στην «οικογένειά» του και το παρουσιάζει στο ευρύ κοινό. Εκπαιδευτικές κάρτες διάδρασης, αφηγήσεις, εναλλακτικές εικαστικές παρουσιάσεις, πρωτότυπες ιστορίες και σύντομες ξεναγήσεις συνδυάζουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, ζωγραφικά σκίτσα, εικόνες από το παρελθόν και το μέλλον. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη (εδώ) στις προτάσεις-δράσεις των μουσείων και να γνωρίσει τα αντικείμενα που «ταξιδεύουν» σε έναν άλλο χώρο από το φυσικό τους περιβάλλον.

«ʿΙστοριης ἀπόδεξις» ονομάζεται η ψηφιακή έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Η έκθεση βασίζεται στις αρχαίες πηγές και αποτελείται από δώδεκα ενότητες που συνδυάζουν περισσότερα από εκατό τεκμήρια σε διαφορετικούς θεματικούς άξονες οι οποίοι σκιαγραφούν τους Ελληνοπερσικούς πολέμους, εστιάζοντας στα γεγονότα του 480 π.Χ. Δες την εδώ.

Περιηγήσεις στην Προϊστορική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προσφέρει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με το πρόγραμμα να ξεκινά το μεσημέρι στις 13:00 με τη Νεολιθική Επανάσταση και να ολοκληρώνεται με τις Κυκλάδες στην 3η και 2η χιλιετία, μπορείς να δεις εδώ όποια εποχή σε ενδιαφέρει και… προλαβαίνεις. Ο αριθμός είναι των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και πρέπει να γίνει δήλωση για τη συμμετοχή.

Το Μουσείο Ακρόπολης προσφέρει εικονικές περιηγήσεις στους φίλους του – εδώ. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν στην ψηφιακή εφαρμογή ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διαδικτυακά θα παρουσιάσει τα “Ημερολόγια Καραντίνας”, όπου τα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου μάς μιλούν για τη ζωή τους στην καραντίνα. Πώς αισθάνονταν; Τι νοστάλγησαν; Και τα παιδιά, που έλειψαν τόσο από το Μουσείο, με τι ασχολήθηκαν στο σπίτι; Τα εκθέματα συνομιλούν με αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών για την αλλαγή της καθημερινότητάς τους κατά την πανδημία. Τι λένε; Πώς οραματίζονται το αύριο; Φανταστείτε τους διαλόγους τους σε εικονογραφημένη ψηφιακή μορφή (κόμικ) και δημιουργήστε την πρώτη, μετά την πανδημία, συλλογή του Μουσείου! Βρες τα εδώ.

Ψηφιακές εκθέσεις και περιηγήσεις έχουν ετοιμάσει τα περισσότερα μουσεία ανά την επικράτεια. Μπορείς να βρεις αναλυτικά το πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα εδώ.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below