Στον πρώτο και στον δεύτερο κύκλο της σειράς ο Φίλιππος είναι νεαρός, αρκετά ατίθασος, γεμάτος ανησυχίες, ταξιδεύει πολύ, βγαίνει έξω με τους φίλους του, συχνάζει σε λέσχες, πίνει και μάλλον λίγο ξενοκοιτάει. Η Ελισάβετ δείχνει να κάνει υπομονή και να ανέχεται κατά κάποιον τρόπο τη συμπεριφορά του συζύγου της καθώς δεν υπάρχει καμια απολύτως περίπτωση να πάρουν διαζύγιο, αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται ξεκάθαρο.
Στον τρίτο κύκλο που έκανε πρεμιέρα χθες 17 Νοεμβρίου, ο Φίλιππος είναι πλέον στα late 40s του και έχει ηρεμήσει πολύ: δεν είναι πια το ανήσυχο πνεύμα που ήταν πιο νέος. Ασχολείται με πιο ουσιαστικά πράγματα όπως οι συζητήσεις με τον ιερέα και φίλο του, οι βασιλικές του υποχρεώσεις, η επανασύνδεση με τη μητέρα του και η βελτίωση του προφίλ της βασιλικής οικογένειας.
Παρόλα αυτά, ιστορικά μιλώντας, για το Φίλιππο, το σενάριο έχει τα περισσότερα λάθη από οποιονδήποτε άλλο πρωταγωνιστή της σειράς. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, αυτά είναι τα σωστά και τα λάθη του Στέμματος για τον Δούκα του Εδιμβούργου:
O Φίλιππος δεν ήθελε να γονατίσει μπροστά στην Ελισάβετ: Λάθος
Η ίδια η Ελισάβετ που ξέρουμε ότι παρακολουθεί το Στέμμα μέσω της εγγονής της Ευγενίας,έχει πει ότι η σειρά είναι αρκετά δραματική σε σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν, το ότι ο Φίλιππος δεν ήθελε να γονατίσει μπροστά στην Ελισάβετ κατά τη στέψη της είναι κάτι που δεν ισχύει, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια γαλαζοαίματων επομένως θεωρεί δεδομένο να αποδίδει σεβασμό στον εκάστοτε Μονάρχη, ακόμη κι αν αυτή είναι η γυναίκα του. Αυτή την σκέψη επιβεβαιώνει ο Christopher Wilson, ειδικός στα θέματα της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος αμφιβάλλει ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος μίλησε ποτέ όπως δείχνει η σειρά στη γυναίκα του καθώς προέρχεται και ο ίδιος από έναν βασιλικό οίκο και γνωρίζει σχετικά με το Πρωτόκολλο. Γνώριζε τι περίμενε η κοινή γνώμη από εκείνον και πως έπρεπε αν συμπεριφερθεί.
Ο Φίλιππος ήθελε να κρατήσουν τα παιδιά του τον τίτλο Mountbatten αντί για Windsor: Σωστό
Στον τρίτο κύκλο του Στέμματος, η μητέρα του Φιλίππου, Αλίκη συνομιλεί με τον αδερφό της και θείο του Λόρδο Mountbatten με εκείνον να λέει ότι θεωρεί πατρίδα του τη Μεγάλη Βρετανία και εκείνη να λέει ότι είναι λίγο Ελληνίδα, λίγο Γερμανίδα, αλλά ουσιαστικά δεν ανήκει πουθενά. Σε επεισόδιο των προηγούμενων κύκλων όμως, ο Φίλιππος, προσπαθεί να πείσει την Ελισάβετ τα παιδιά τους να πάρουν το δικό του επίθετο δηλαδή να προσδιορίζονται ως του οίκου Mountbatten και όχι Windsor. Tελικά χάνει αυτή τη μάχη. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να έχει πει ότι “Είμαι ο μόνος άνδρας σε αυτή τη χώρα που δεν του επιτρέπουν να δώσει το επώνυμό του στα παιδιά του.”
Ο Φίλιππος είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία: Σωστό
Και στους τρεις κύκλους της σειράς γίνεται έντονη αναφορά στα δύσκολα και τραυματικά παιδικά χρόνια του Φιλίππου ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, διώχθηκε μέσα σε καφάσια από πορτοκάλια, οι αδερφές του παντρεύτηκαν υψηλόβαθμους αξιωματικούς των Ναζί, η μητέρα του έπαθε νευρικό κλονισμό και κλείστηκε σε άσυλο, ο πατέρας του πήγε στη Γαλλία και άφησε τον ίδιο στην Αγγλία να ζήσει με κάποιους συγγενείς του. Περισσότερα για τη μητέρα του Φιλίππου, Αλίκη μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ
Ο Φιλιππος επανασυνδέθηκε σε μεγάλη ηλικία με τη μητέρα του Πριγκίπισσα Αλίκη: Σωστό
Στην τρίτη σεζόν ένα ολόκληρο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο πως η Αλίκη της Ελλάδας που ζούσε ως Καλόγρια στην Αθήνα, επέστρεψε την περίοδο της Δικτατορίας στο Παλάτι του Buckingham, τα ξαναβρήκε με το γιο της και “έσωσε” και την εικόνα της βασιλικής οικογένειας, η οποία μόλις έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με το BBC το οποίο έχει λάβει τις χειρότερες δυνατές κριτικές: o μεγαλύτερος πολέμιος ρεπόρτερ καλείται από το Φίλιππο στο Παλάτι για να μιλήσει με την κόρη του Άννα, η οποία θεωρεί ο ίδιος ότι αποτελεί το πρόσωπο που θα σώσει την κατάσταση. Η Άννα όμως κάνει την άρρωστη και βάζει τη γιαγιά της Αλίκη να μιλήσει με το δημοσιογράφο: την επόμενη ημέρα το άρθρο του θα είναι διθυραμβικό. Από όλα αυτά, τα μόνα που είναι φανταστικές καταστάσεις είναι ο δημοσιογράφος και το άρθρο του για την Αλίκη στην εφημερίδα Guardian.
Οι γονείς του Φιλίππου κατηγορούν τον ίδιο για το θάνατο της αδερφής του: Λάθος
Στη δεύτερη σεζόν της σειράς, βλέπουμε ένα φρικτό αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε η αδερφή του Φιλίππου Σεσίλια και σε ένα βαθμό υπονοείται πως οι γονείς του τον κατηγόρησαν για αυτό το ατύχημα αφού υποτίθεται πως εκείνη πετούσε για να πάει να τον βοηθήσει με κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σχολείο του. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο Φίλιππος είχε ανάμειξη στο ροζ σκάνδαλο Profumo: Λάθος
Στο δεύτερο κύκλο της σειράς, υπονοείται ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε αναμειξη στο σκάνδαλο Profumo μια υπόθεση που είχε σοκάρει την Βρετανία στα 60s. Ελέχθη πως ο Φίλιππος έλαβε μέρος σε μερικά sex parties που έγιναν κάποιες νύχτες σε μια λέσχη. Στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο Profumo αφορούσε στον Υπουργό Άμυνας John Profumo και τη σχέση του με την 19χρονη Christine Keeler η οποία τον έφερε σε αυτά τα πάρτυ στα οποία κάποιος Stephan Ward κανόνιζε σε σημαντικούς άνδρες να συναντήσουν νεαρές γυναίκες. Στον τρίτο κύκλο ο κριτικός τέχνης του Παλατιού αποκαλύπτεται πως παράλληλα είναι κατάσκοπος της KGB και όταν ο Φίλιππος τον απειλεί με τη σειρά του οτι θα τον καταστρέψει εκείνος τον απειλεί πίσω ότι έχει στα χέρια του φωτογραφίες του από τα συγκεκριμένα σκανδαλώδη πάρτυ. Το Παλάτι έχει επανειλλημένως διαψεύσει τη συμμετοχή του Φιλίππου σε αυτά τα sex parties.
H αντίδραση του Φιλίππου στην προσελήνωση του Apollo 11 και της πρώτης βόλτας στο φεγγάρι: Λάθος
Στην τρίτη σεζόν του Στέμματος ο Φίλιππος είναι μεσήλικας και δείχνει κάπως χαμένος. Ως πρώην πιλότος δείχνει να ξετρελαίνεται με την διαστημική αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη και ζητά να έχει ιδιωτική συνάντηση με τους αστροναύτες όταν αυτοί επισκέφθηκαν το Παλάτι. Ενώ έχει λοιπόν γράψει ερωτήσεις για να κάνει σε αυτούς τους τρεις ήρωες που μέχρι να γνωρίσει θαυμάζει απεριόριστα και αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού, όταν τους γνωρίζει, ο μύθος καταρρέει καθώς έχει μπροστά του τρία απλώς εκπαιδευμένα παιδαρέλια που συναχώθηκαν με τον καιρό της Αγγλίας και δείχνουν να μην κατάλαβαν τι έχουν καταφέρει. Αυτό είναι εν μέρει λάθος καθώς οι τρεις αστροναύτες επισκέφθηκαν μεν το Παλάτι αλλά δεν υπάρχει καμια επίσημη πληροφορία ότι είχε κατ ιδίαν μαζί τους συνάντηση αφού δεν είχε πορωθεί τόσο με το επίτευγμά τους.