Όσο παλαιότερα στο χρόνο, τόσο νωρίτερα μια γυναίκα γινόταν μητέρα για πρώτη φορά. Η πλειοψηφία των γυναικών από την αρχαιότητα ως το μεσαίωνα ξεκινούσαν να γεννούν στην εφηβεία τους, ενώ αργότερα και μέχρι και τον εικοστό αιώνα μέσα στη δεκαετία των 20, είτε στα early είτε στα late 20s τους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η πλειοψηφία των γυναικών αποκτά το πρώτο παιδί μετά τα 30. Σύμφωνα με στατιστικές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γυναίκες δεν επιδιώκουν να μείνουν έγκυος μέχρι να περάσουν τα 30 τους χρόνια. Για ποιο λόγο όμως τελικά συμβαίνει αυτό;
Aπό το 1990 και μετά όπου ξεκίνησαν να κρατούνται επίσημα δεδομένα για τις εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερες ηλικίες- ειδικά για γυναίκες που έχουν περάσει τα 40- διαπιστώθηκε πως ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες αυτές επέλεξαν την εκπαίδευσή τους, τη μόρφωσή τους, την καριέρα και την προσωπική τους εξέλιξη, όχι τη μητρότητα.
Παλαιότερα ο ρόλος της γυναίκας ήταν αυτός της μητέρας και της συζύγου μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς επιλογή, ενώ ευτυχώς στις μέρες μας η γυναίκα μπορεί πλέον τουλάχιστον να διαλέξει η ίδια αν θέλει να κάνει οικογένεια και πότε ή να κάνει καριέρα.
Παράλληλα με τη θετική εξέλιξη του πράγματος η οποία είναι η γυναικεία χειραφέτηση υπάρχουν και παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γέννηση ενός παιδιού σε νεαρή ηλικία όπως το υψηλό κόστος ζωής και η ανεργία. Βέβαια, αυτά, υπήρχαν και παλαιότερα, ίσως όμως τότε ο κόσμος έκανε παιδιά χωρίς να αναλογίζεται τόσο τις συνέπειες όσο σήμερα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα, το 58.7 % των παιδιών γεννιούνται εκτός γάμου ή σε σχέσεις που έχουν επισημοποιηθεί με πολιτικό γάμο. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο κόσμος αλλάζει και βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση όσον αφορά την τεκνοποίηση και το ρόλο της γυναίκας σε αυτή.