Έπειτα από δύο χρόνια απραξίας και ορισμένους ανεξήγητους πόνους που ένιωθα σε διάφορα σημεία του σώματός τους, αποφάσισα να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση και τη διατροφή μου. Προς το παρόν – αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός- τα καταφέρνω καλά, τουλάχιστον στη διατροφή, αφού προσπαθώ να καταναλώνω καθημερινά τροφές που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση μιας υγιούς φυσικής κατάστασης.

Ανάμεσα σε αυτές, όπως καταλαβαίνετε είναι και τα φρούτα, με ένα να με δυσκολεύει αρκετά. Ενώ λατρεύω τη γεύση του, δεν καθαρίζεται εύκολα και το να το καταναλώσω φρέσκο καταντά αδύνατο. Παράλληλα, είναι πολύ δύσκολο να το στύψεις μόνη στο σπίτι σε χυμό, ενώ και η υφή των μικρών σπόρων του δεν μου είναι πολύ ευχάριστη. Ο λόγος γίνεται για το ρόδι, το οποίο φύεται στη χώρα μας, είναι πεντανόστιμο, αλλά καθόλου εύκολο στην καθημερινή κατανάλωση.

Προβληματιζόμουν με αυτό, καθώς μου αρέσει πολύ το ρόδι και γνωρίζω πως έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μέχρι που ανακάλυψα πως υπάρχει τρόπος να λαμβάνω όλα τα θρεπτικά συστατικά του και να απολαμβάνω τη γεύση του καθημερινά, γλιτώνοντας οποιαδήποτε άλλη ταλαιπωρία.

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία

Πριν σας αποκαλύψω πώς τα κατάφερα, αφήστε με να σας θυμίσω ή, αν δεν γνωρίζετε ήδη, να σας μιλήσω για τις πιο σημαντικές θετικές ιδιότητες του ροδιού στον οργανισμό.

Το ρόδι παρέχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, είναι αντιαλλεργικό, εμποδίζει την γήρανση, προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα και τις μολύνσεις. Επιπλέον, οι ουσίες που περιέχει ο χυμός ροδιού βοηθούν το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα έπειτα από έντονη άσκηση, ενώ συμβάλλουν στη μείωση του πόνου των μυών.

Γιατί αποφάσισα να πίνω ένα ποτήρι χυμό ρόδι κάθε ημέρα

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρόδι δεν θα λείψει ποτέ από τη διατροφή μου. Ο χυμός. Επειδή, όμως, δεν μπορώ να τον στύψω ή να βρω ρόδι όλο τον χρόνο, επιλέγω τον ελληνικό στυμμένο χυμό ρόδι της Οικογένειας Χριστοδούλου, ο οποίος είναι πιο αντιοξειδωτικός από το αν κατανάλωνα το ίδιο το φρούτο ή αν έστυβα τον χυμό στο σπίτι.

Πώς γίνεται αυτό;

Ο πρωτοποριακός τρόπος χυμοποίησής του επιτρέπει την εκχύλιση μέρους των πολυφαινολών από τη φλούδα στο χυμό! Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών, οι οποίες όταν εισέλθουν στον οργανισμό μας παρουσιάζουν ενεργό και ωφέλιμη βιολογική δράση.

Στο ρόδι, μεγάλο ποσοστό πολυφαινολών περιέχεται στη φλούδα, οπότε πίνοντας στυμμένο χυμό ρόδι Οικογένεια Χριστοδούλου κερδίζω περισσότερα, καθώς η απώλεια των πολύτιμων αυτών ουσιών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη που υπάρχει όταν στύβουμε μόνες το φρούτο. Αυτό απέδειξε κλινική και εργαστηριακή έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (παραπομπή 1).

Επιπλέον, έρευνα του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά στον φυσικό χυμό ροδιού χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ειδικά όταν έχει καταπονηθεί, βοηθώντας με τη δράση στην ποιότητα του αίματος και την καταστολή των «τοξινών» που παράγονται (παραπομπή 2).

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιλέγω καθημερινά τον συγκεκριμένο χυμό ρόδι είναι ότι δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη – σημαντικό όταν προσπαθείς να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής. Επίσης, δεν περιέχει χρωστικά και συντηρητικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι περιέχει ρόδια που παράγονται στην Ελλάδα και στύβονται μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή τους.

Και όχι μόνο αυτό. Αγοράζοντας φυσικό χυμό ρόδι Οικογένεια Χριστοδούλου στηρίζω έμμεσα και το έργο του ΑγκαλιάΖΩ-Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του χυμού δωρίζεται στον Όμιλο.

Με το ρόδι καλά τα κατάφερα. Μένει μόνο να δούμε τι θα γίνει και με την άσκηση…

*

1. Chrysoula M. Matthaiou et al, Pomegranate juice consumption increases GSH levels and reduces lipid and protein oxidation in human blood, Food and Chemical Toxicology 73 (2014) 1–6

2. EIRINI MANTHOU et al, Effect of pomegranate juice consumption on biochemical parameters and complete blood count, EXPERIMENTAL AND THERAPEUTIC MEDICINE 14: 1756-1762, 2017

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below