«Βάλ’ του λίγο Windex». Η ατάκα του Γκας Πορτοκάλος, του αξιολάτρευτου πατέρα της Τούλας Πορτοκάλος, δεν ακούστηκε στην τρίτη και τελευταία ταινία του franchise Γάμος αλά Ελληνικά, η παρουσία όμως του πρώην αρχηγού της οικογένειας ήταν ηχηρή σε πολλές σκηνές της. Η υπόθεση της ταινίας, της οποίας το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η ίδια η Νία Βαρντάλος, περιστρέφεται γύρω από το όνειρο πολλών Ελλήνων της Αμερικής: να επισκεφτούν κάποια στιγμή την πατρίδα. Καθώς ο Γκας Πορτοκάλος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, η Τούλα, ο Ίαν, η κόρη τους, Πάρις, ο Νικ, η θεία Βούλα και η θεία Φρίντα επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο και φτάνουν στην Ελλάδα για να κάνουν πραγματικότητα την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος, που ήταν να παραδοθεί το προσωπικό του ημερολόγιο σε τρεις παλιούς του φίλους. Η Βαρντάλος, με αφορμή τον θάνατο του δικού της πατέρα, δημιούργησε μία ταινία που αγαπάει την Ελλάδα και προσκαλεί όλο τον κόσμο να την ανακαλύψει.
Με γυρίσματα στην Κέρκυρα, την Ανάβυσσο και πλάνα από πολλά όμορφα νησιά της Ελλάδας, η ταινία, χάρη και στην προσεγμένη φωτογραφία της, βλέπεται πολύ ευχάριστα. Το γρήγορο μοντάζ αποδίδει ακριβώς την αίσθηση που έχει κάποιος όταν βρίσκεται κοντά στην οικογένεια Πορτοκάλος: κανείς δε μπορεί να κάτσει ήσυχος πέντε λεπτά – εκτός του Ίαν – ή αν κάθεται, τότε σίγουρα κάτι ετοιμάζει. Η επίσκεψη των Ελλήνων δεύτερης γενιάς από την Αμερική στο χωριό του πατέρα τους είναι περίπου όπως τη φανταζόμασταν, δηλαδή ενθουσιώδης, φασαριόζικη, γεμάτη inside jokes (για όσους έχουμε δει τις προηγούμενες ταινίες αλλά και όσους μοιραζόμαστε την ίδια χώρα καταγωγής), καθώς και περιπετειώδης. Εξάλλου, τ απρόοπτα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην οικογένεια Πορτοκάλος, κι αυτό ισχύει 100% και για την τρίτη ταινία τους.
Όσο η Τούλα και οι υπόλοιποι συγγενείς, με τη βοήθεια των ντόπιων, προσπαθούν να εντοπίσουν τους φίλους του Γκας, η υπόθεση της ταινίας αρχίζει να συνδυάζει στοιχεία της επικαιρότητας των τελευταίων ετών, με τη δανεική νοσταλγία για την πατρίδα. Τα παιδιά του Γκας δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, κι όμως με κάποιο τρόπο όλη τους η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την καταγωγή τους. Ο Γκας, από την άλλη, έφυγε μικρός από το χωριό του για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια και δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στη χώρα του. Η αναζήτηση της ταυτότητας, η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στην ταινία, η οποία κρατάει το ελληνικό φολκλόρ όπως είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό, διανθίζοντάς το με καταστάσεις κάθε είδους, κάποιες από τις οποίες έχουμε ζήσει κι εμείς, αν όχι με τον ίδιο τρόπο, γιατί δε λεγόμαστε Πορτοκάλος, κάπως παραπλήσια.. Η ταινία επιστρέφει μεν στο παρελθόν, κοιτάει, όμως, μπροστά και μας προτρέπει να κάνουμε το ίδιο. Στο τέλος της ημέρας, έχουν σημασία τα απλά πράγματα, ο ήλιος, η θάλασσα, το δάσος δίπλα στο χωριό, οι νοστιμιές που βγαίνουν από το φούρνο του σπιτιού, η στήριξη της οικογένειας και των φίλων, η φροντίδα που δείχνουμε ο ένας στον άλλο.
Το Γάμος αλά Ελληνικά 3, ήρθε στις ελληνικές αίθουσες σε μία περίοδο που όλοι θέλουμε να δούμε κάτι ευχάριστο, όσο πρέπει επίκαιρο και αισιόδοξο. Διαθέτει και τα τρία στοιχεία, γιατί φτιάχτηκε με αγάπη. Ίσως στο τέλος, να περάστηκε κι ένα χέρι με Windex.
View this post on Instagram