Η Α.Ε. η πρέσβυς του Βελγίου στην Ελλάδα Françoise Gustin γεννήθηκε στην πόλη Tongeren της χώρας της και μιλά έξι γλώσσες. Αφού πήρε το πτυχίο της στις Ευρωπαϊκές Σπουδές εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1988, ενώ μέχρι σήμερα υπήρξε πρέσβυς του Βελγίου σε χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος και η Τσεχία. Ζει στην Ελλάδα με τον σύντροφό της από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Αθήνα το 2019.
Γιατί διαλέξατε μία καριέρα στο διπλωματικό σώμα;
Το διπλωματικό σώμα μου προσέφερε την ευκαιρία να εργαστώ για τη χώρα μου, χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας τις γνώσεις μου στις διεθνείς σχέσεις. Ο κλάδος αυτός προσφέρει αέναη καλλιέργεια πνεύματος, ενώ η συναναστροφή με άλλους πολιτισμούς διευρύνει τους ορίζοντές μου και με παρακινεί να μένω διαλλακτική. Μία διπλωμάτης οφείλει να είναι περίεργη! Λένε πως τα ταξίδια μάς διδάσκουν την ανεκτικότητα, ελπίζω ότι αυτό αληθεύει!
Σύμφωνα με το στερεότυπο για την προσωπική ζωή των διπλωματών, είναι δύσκολο να έχει κανείς οικογένεια. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό και είναι ενδεχομένως ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τις γυναίκες;
Στην αρχή της καριέρας μου δεν είχα την εντύπωση ότι θα μπορούσα εύκολα να τη συνδυάσω με τη δημιουργία οικογένειας. Οι διευκολύνσεις που προσφέρονταν τότε ήταν σε πρώιμο στάδιο. Έκτοτε έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σε πολλές χώρες είναι αδύνατο οι σύντροφοι των διπλωματών να εργαστούν κι αυτό παραμένει πρόβλημα. Το Βέλγιο έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες για να τους επιτραπεί να ασκούν κάποιο επάγγελμα. Αυτό το πρόβλημα σαφώς το αντιμετωπίζουν και οι άντρες διπλωμάτες με τις συζύγους τους.
Στο Βέλγιο έχουμε μια ομάδα γυναικών διπλωματών, που αποτελείται κυρίως από νέες συναδέλφους, τις WAW (Women At Work),που προνοεί για τέτοια θέματα και ειδοποιούν τις αρχές, οι οποίες ανέκαθεν επιδεικνύουν ευαισθησία στα συγκεκριμένα προβλήματα και αναζητούν πιθανές λύσεις.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Βέλγιο σήμερα σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών;
Ομόφωνα οι παρατάξεις στο Βέλγιο δίνουν σημαντική θέση στα γυναικεία δικαιώματα στην πολιτική ατζέντα της χώρας. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο, το Βέλγιο βρίσκεται σε καλή θέση στην ΕΕ και παγκοσμίως όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Για παράδειγμα η ποσόστωση που έχει επιβληθεί στα πολιτικά κόμματα στις εκλογές: οι εκλογικοί κατάλογοι πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών, ενώ οι δύο πρώτοι στον κατάλογο δεν μπορούν να είναι του ίδιου φύλου. Το 2019, οι γυναίκες κατέλαβαν το 42% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Η σημερινή κυβέρνηση αποτελείται από 11 γυναίκες και 9 άνδρες.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας στην ελληνική πρωτεύουσα;
Ξεχώρισα δύο πτυχές: από την μία η φυσική ομορφιά και η ποικιλία τοπίων από την άλλη η ανθεκτικότητα των ανθρώπων που έχουν περάσει δύσκολες στιγμές. Οι δυσκολίες έδωσαν όμως τόπο σε μια νέα δυναμική που αντιλήφθηκα μόλις ήρθα στην χώρα. Η Αθήνα είναι μια ζωντανή πόλη που προσφέρει πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις γυναίκες πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα, εδώ.