Οι φίλοι είναι ένα πολύτιμο -και πολύ συχνά υποτιμημένο- μέρος του κοινωνικού μας δικτύου. Στην αρχή της κοινωνικής μας ζωής έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Κάθονται δίπλα μας στο θρανίο, περπατούν μαζί μας προς το σπίτι, μοιράζονται τα μυστικά τους με εμάς – αντίστοιχα και εμείς μαζί τους.
Με την πάροδο των ετών, βέβαια, η φύση των φιλικών μας σχέσεων αλλάζει με διάφορους τρόπους. Μεγαλώνουμε, βρίσκουμε δουλειές, αλλάζουμε πόλεις ή χώρες κατοικίας, κάνουμε οικογένειες. Πολλοί από τους φίλους μας παραμένουν το ίδιο σημαντικοί και στην ενήλικη ζωή μας, αν και η σχέση μας μαζί τους είναι πλέον λιγάκι διαφορετική.
Η φιλίες, μάλιστα, είναι τόσο σημαντικές που η 30η ημέρα του Ιουλίου έχει αφιερωθεί σε αυτές – αλλάζουν, δεν αλλάζουν.
Διαβάστε παρακάτω τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τις φιλίες μας καθώς μεγαλώνουμε:
Οι στόχοι αλλάζουν
Σε διαφορετικές φάσεις της ζωής οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι επίσης διαφορετικές. Συχνά, αυτοί οι στόχοι τίθενται μέσα από έναν συνδυασμό επιρροών από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον και τα συμφέροντά σας. Για παράδειγμα, στα 20 σας μπορεί να στοχεύετε στο να πετύχετε στην καριέρα σας. Αργότερα στο να δημιουργήσετε οικογένεια ή να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο.
Οι στόχοι που βάζετε κάθε φορά επηρεάζουν τις φιλίες σας. Μάλιστα, κατά κύριο λόγο οι πιο στενοί σας φίλοι είναι εκείνοι που έχουν τους ίδιους ή παρόμοιους στόχους με εσάς και αυτό, επειδή έχετε σχεδόν τα ίδια επίπεδα διαθεσιμότητας. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μεταβαίνετε σε μια νέα φάση της ζωής σας.
Όταν για παράδειγμα, παντρεύεστε και κάνετε οικογένεια, οι προτεραιότητες σας αλλάζουν, με αποτέλεσμα να ασχολείστε λιγότερο με τους single ή χωρίς παιδιά φίλους σας. Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι σε κάθε φάση της ζωής σας οι πιο στενοί σας φίλοι είναι -πιθανότατα – εκείνοι με τους οποίους μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα, καθήκοντα και στόχους.
Διατήρηση VS Δημιουργία φιλίας
Μεγαλώνοντας, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να κάνουμε φιλίες. Όσο αυξάνονται οι ευθύνες σας τόσο μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος που έχετε για κοινωνικές γνωριμίες και φιλίες. Γι’ αυτό και καθώς τα χρόνια περνούν οι νέοι άνθρωποι που «μπαίνουν» στον κοινωνικό σας κύκλο ως φίλοι είναι πολύ λιγότεροι από την εφηβεία ή τα νεότερα ενήλικά σας χρόνια.
Ωστόσο, οι φιλίες που δημιουργήσατε στα παιδικά και νεανικά σας χρόνια διαρκούν περισσότερο, αφού πλέον οι φίλοι σας αυτοί σας γνωρίζουν και τους γνωρίζετε για πολλά χρόνια. Οι φιλίες που κάνετε ως ενήλικες τείνουν να κρατούν, επίσης, περισσότερο – ή έστω για όσο καιρό καταπιάνεστε με μία δραστηριότητα- καθώς είναι άνθρωποι που γνωρίζετε στη δουλειά και σε ασχολίες που σας ευχαριστούν.
Η φιλία χρόνια δεν κοιτά
Μία από τις πιο συναρπαστικές αλλαγές που συμβαίνει στις φιλίες μεγαλώνοντας είναι ότι αυξάνεται το ηλικιακό εύρος των ατόμων που γνωρίζετε. Ως παιδί κάνετε παρέα περισσότερο με παιδιά. Ως νεαροί ενήλικες το ίδιο. Αργότερα στη ζωή, όμως, αυτές οι διαφορές είναι ασήμαντες μπροστά στα κοινά ενδιαφέροντα που μοιράζεστε με τους ανθρώπους που θεωρείτε φίλους.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βρεθείτε με έναν συγκεκριμένο αριθμό φίλων που είναι πολύ μεγαλύτεροι ή νεότεροι από εσάς. Αυτές οι φιλίες είναι πολύτιμες. Αν οι μεγαλύτεροι είστε εσείς η φρεσκάδα των νέων σάς βοηθά να παραμείνετε «μέσα στα πράγματα», ενώ αν είστε οι μικρότεροι η σοφία των πιο μεγάλων συμβάλλει στο να αποκτήσετε πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή.