Οι γλυκιές μπουκιές του Πάσχα έχουν κάτι ξεχωριστό. Αναδίδουν οικειότητα και γαργαλιστικές μυρωδιές, ενώ συνδέονται με μία προσμονή που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Παραδοσιακά ή με μοντέρνα twists, τα πασχαλινά γλυκά έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και για ακόμα μια χρονιά θα γεμίσουν το τραπέζι μας δίνοντας διαφορετικό νόημα στις μέρες των γιορτών.
Βασιλιάς του γλυκού μενού του Πάσχα είναι, φυσικά, το τσουρέκι. Με μπόλικο φρέσκο βούτυρο, τριφτό ή μαστιχωτό, το ζυμάρι του αγκαλιάζει εκλεκτά μπαχαρικά όπως η μαστίχα και το μαχλέπι. Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, για να ικανοποιήσει κάθε γούστο, και τρώγεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, σκέτο, με αλείμματα ξηρών καρπών, μαρμελάδες, αλλά και μία φέτα από καλό σκληρό τυρί.
Η αναζήτηση του τέλειου τσουρεκιού είναι ένα παιχνίδι που μπορούμε να παίζουμε κάθε χρόνο. Βέβαια, το τέλειο τσουρέκι είναι αυτό που απολαμβάνουμε κάθε στιγμή ξεχωριστά, δημιουργώντας μια γευστική ανάμνηση που θα κρατήσει στο χρόνο. Τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία πάντως μάς περιμένουν να ανακαλύψουμε τις πασχαλινές συνταγές τους, άλλες πιο κλασικές κι άλλες πιο «πειραγμένες», με κοινό παρονομαστή τη μέγιση δυνατή απόλαυση.
Πού θα βρούμε λοιπόν μερικά από τα νοστιμότερα τσουρέκια της Αθήνας;
Το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου Madame Fraise βασίζεται σε μια οικογενειακή συνταγή πολλών ετών, που θυμίζει γεύσεις των παιδικών μας χρόνων. Αφράτο, με πορτοκαλένια επίγευση, λιώνει στο στόμα και γίνεται το ιδανικό πρωινό και σνακ.
Στο Madame Fraise επιστρέφει φέτος το Πάσχα και μόνο για λίγες ημέρες το limited-edition Noble panettone με γεύση τσουρέκι και πορτοκάλι confit, που πέρυσι έγινε πραγματικά ανάρπαστο.
Μα, panettone το Πάσχα; Σαφέστατα, μιας και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τσουρέκι και σε αυτή την εκδοχή το πορτοκάλι είναι αυτό που του δίνει άρωμα μαστίχας.
Στην κατηγορία του τριφτού τσουρεκιού ανήκουν τα προϊόντα του πολίτικου ζαχαροπλαστείου Lido. Το πλούσιο χρυσό ζυμάρι τους κόβεται τέλεια με μαχαίρι και συνδυάζεται ιδανικά με ένα ποτήρι φρέσκο κρύο γάλα, ακριβώς όπως συνηθίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, η απόσταση Κωνσταντινούπολη – Παγκράτι μηδενίζεται σε μία μπουκιά.
Για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, το τσουρέκι του Holy Llama Bakery είναι φτιαγμένο με προσεκτικά επιλεγμένες φυτικές πρώτες ύλες και εκτός από την κλασική του εκδοχή με μαχλέπι και μαστίχα κυκλοφορεί και με γέμιση κάστανο.