Είτε πρόκειται για προβλήματα με το αυτοκίνητο, είτε για το ξυπνητήρι που δεν χτύπησε, είτε απλώς για κακή διαχείριση του χρόνου, οι περισσότεροι έχουμε αργήσει έστω και μία φορά στη δουλειά μας.

Αν και αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει συνήθεια, είμαστε άνθρωποι και τα απρόοπτα στη ζωή μας δεν μπορούν να προβλεφθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες έχουν κάποιου είδους «περίοδο χάριτος» – δηλαδή, μπορείτε να εμφανιστείτε αργότερα στην εργασία σας χωρίς να υπάρξει κάποια ποινή. Αν μας ρωτάτε, είναι και το μόνο ανθρώπινο, αφού ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αυτό, προφανώς, δεν ισχύει για κάθε εταιρεία. Μία δημιουργός περιεχομένου με το όνομα Callie μοιράστηκε μια ανακοίνωση της εταιρείας που δούλευε μέσω video στο Tik Tok, αφού πρώτα είχε συζητήσει το συγκεκριμένο κείμενο στο Reddit.

Reddit.com

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση, οι υπάλληλοι της εταιρείας, της οποίας το όνομα δεν έγινε γνωστό, για κάθε λεπτό που θα προσέρχονται αργοπορημένοι, θα πρέπει να μένουν το λιγότερο 10 λεπτά παραπάνω μετά το τέλος του ωραρίου τους.

«Για κάθε λεπτό που αργείτε στη δουλειά, θα πρέπει να εργάζεστε για 10 λεπτά μετά τις 6 μ.μ.», έγραφε. «Για παράδειγμα, αν φτάσετε στις 10:02, θα πρέπει να μείνετε επιπλέον 20 λεπτά μέχρι τις 6:20 μ.μ.».

«Αρχικά, πώς εξισώνετε ένα λεπτό με 10 λεπτά;» αναρωτήθηκε η Tik Toker. «Η πολιτική θα ήταν αρκετά τρελή ως έχει, αν ήταν 1 λεπτό για 1 λεπτό, αλλά το γεγονός ότι λέτε ότι για κάθε μεμονωμένο λεπτό που αργεί κάποιος στη δουλειά, πρέπει να δουλεύει 10 επιπλέον λεπτά, το καθιστά απολύτως τρελό».

Αυτός ο κανόνας του συγκεκριμένου γραφείου προκάλεσε γρήγορα οργή στο διαδίκτυο, με πολλούς να αναρωτιούνται αν η «επιπλέον εργασία» θα πληρώνεται. Φυσικά, αναγνώστες επεσήμαναν ότι αν αυτός ο χρόνος ήταν απλήρωτος, θα ήταν εντελώς παράνομος.

Η Callie είχε την ίδια σκέψη. «Είναι αυτή η εταιρεία απόλυτα άνετη με το να πληρώνει όλες αυτές τις ξαφνικές υπερωρίες επειδή αναγκάζει τους υπαλλήλους να μένουν 20, 30, 40 λεπτά παραπάνω επειδή άργησαν τέσσερα λεπτά στη δουλειά τους;» ρώτησε.

«Είτε πρόκειται για μποτιλιάρισμα είτε για κάτι πιο επείγον, αυτοί οι εργοδότες όχι μόνο αφαιρούν την ελάχιστη ευελιξία που θα περίμενε κανείς από μια εταιρεία, αλλά επιχειρούν να καταληστεύσουν τον προσωπικό χρόνο των υπαλλήλων τους. Πώς ακριβώς δικαιολογείτε την εξίσωση 2 λεπτών με 20 λεπτά, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την ευημερία των εργαζομένων σας;»

@_cal_cifer Yea good luck with that 😃 #toxicworkplace #toxicworkenvironment #badboss #corporate #corporatelife ♬ original sound – Callie

Τα σχόλια για αποτυχία της εταιρείας

Οι περισσότεροι σχολιαστές τόνισαν ότι αυτός ο εργοδότης έχει προετοιμάσει τον εαυτό του για αποτυχία, αναφέροντας ως λόγους τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, το κόστος των υπερωριών, την «κακόβουλη συμμόρφωση» και τη μισθολογική κλοπή.

«Θέλετε να χάσετε εργαζόμενους; Γιατί έτσι χάνετε τους υπαλλήλους σας», έγραψε ένας χρήστης του Reddit.

«Σας εγγυώμαι ότι κανένα μέλος της διοίκησης δεν πρόκειται ποτέ να είναι σύμφωνο με αυτόν τον κανόνα», επέμεινε η Callie στο video της. «Αν η βάρδια μου είναι από τις 10 έως τις 6 και εμφανιστώ στις 10:02, εξακολουθώ να φεύγω στις 6. Ίσως, το αργότερο που θα έφευγα θα ήταν στις 6:02».

Ωστόσο, πολλοί σχολιαστές σημείωσαν ότι όχι μόνο θα δούλευαν αυτόν τον επιπλέον χρόνο, αλλά θα τον εκμεταλλεύονταν πλήρως, αδειάζοντας τις τσέπες των αφεντικών τους με «κακόβουλη συμμόρφωση».

«Θα αργούσα 5 λεπτά κάθε μέρα και θα εισέπραττα όλες τις υπερωρίες. Να δούμε πόσο γρήγορα θα άλλαζαν αυτή την πολιτική τότε», πρότεινε ένας σχολιαστής, αν και οι περισσότεροι σημείωσαν πάνω σε αυτό πως πρόκειται για χώρο εργασίας και όχι κάποιο Λύκειο, όπου εφηβικές και παιδικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές.

«Ακριβώς αυτό το συναίσθημα διατρέχει όλη τη συζήτηση. Περισσότεροι εργαζόμενοι από ποτέ αντιμετωπίζονται ως παιδιά, ελέγχονται με μικροδιαχείριση, υποαμείβονται και οι εργοδότες είναι εντελώς απάνθρωποι απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι. Θα κάνουν λάθη- γι’ αυτό η κουλτούρα μας πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στην ενσυναίσθηση», διαβάζουμε σε ένα άλλο, πιο ψύχραιμο, σχόλιο.

Πάντως, είναι γενικώς αποδεκτό πως η καλλιέργεια ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος θα κάνει τους υπαλλήλους πιο ευτυχισμένους και θα ενισχύσει την παραγωγικότητα περισσότερο από ό,τι θα κάνουν ποτέ οι άκαμπτες πολιτικές και οι αυστηροί κανόνες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below