Στο ασφυκτικά γεμάτο σαλόνι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, συνεργάτες και φίλοι της γαστρονομίας γιόρτασαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου την επίσημη παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου μαγειρικής της δημοφιλούς σεφ, Ντίνας Νικολάου με τίτλο CRÈTE la cuisine authentique που κυκλοφορεί στη Γαλλία απο τις εκδόσεις HACHETE CUISINE.
Το βιβλίο «μαγειρεύτηκε» και φωτογραφήθηκε εξ λοκλήρου στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2023. Η Ντίνα Νικολάου με την φωτογράφο Delphine Constantini και την υπεύθυνη του Food Styling, Mélanie Martin, συνάντησαν φίλους σε όλη την Κρήτη, δοκίμασαν τοπικά προϊόντα, άκουσαν κρητική λύρα και ευχαριστήθηκαν μεγάλα κρητικά τραπέζια με περίσσια φιλοξενία, αγάπη και εξαιρετική τσικουδιά. Όλα αυτά τα μετέφεραν με μαεστρία σε αυτό το υπέροχο βιβλίo. Δεν μιλάμε μόνο για ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά για ένα γαστρονομικό ρεπορτάζ σε έναν τόπο που ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής, ενα βιβλίο που αγκάλιασε το γαλλικό κοινό από τη πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στη γαλλική αγορά.
Στην παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτρης Ζεβελάκης, ο οποίος επισήμανε πως «οι δυο χώρες -Ελλάδα και Γαλλία- έχουν πολλά κοινά και εκτιμούν ιδιαίτερα και οι δύο χώρες την γαστρονομία. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει παρά πολλά και ειδικότερα η Κρήτη, μέσα από την ιστορία της, την γαστρονομία της, τον πολιτισμό της, την θερμή υποδοχή των ανθρώπων». Το λόγο πήρε ο Guillaume Gomez, (πρεσβευτής της Γαλλικής γαστρονομίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο καθώς και προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου Μακρόν, όσον αφορά στις συναναστροφές γενικά για τη γαστρονομία) που ευχαρίστησε θερμά την Ντίνα Νικολάου για το βιβλίο της-ύμνο στην γαστρονομία της Κρήτης, που το θεωρεί μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας των δυο λαών. Ο διάσημος κριτικός γαστρονομίας Gilles Pudlowski όπως και ο σύμβουλος γαστρονομίας Sébastien Ripari μίλησαν με ενθουσιασμό για την Κρήτη που γνώρισαν με ξεναγό την Ντίνα Νικολάου σε ταξίδι γαστρονομίας.
Τέλος η συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, όπως και τους φίλους της στην Κρήτη που με ενθουσιασμό και μεράκι βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Αναφέρθηκε ακόμα στην οικογενειακή επιχείρηση ελληνικής εστίασης EVI EVANE που πάνω από 20 χρόνια αποτελεί ορόσημο για την εικόνα της Ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι και τόνισε την αστείρευτη έμπνευση που αποτελεί για τα μαγειρέματα της στο EVI EVANE η Κρητική κουζίνα.
Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ελληνικές γεύσεις με υπογραφή EVI EVANE και εξαιρετική κρητική τσικουδιά 35Ν.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία και σύντομα για το Ελληνικό κοινό θα υπάρχει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.