«Το να φοράς ρούχα οικονομικά, που δεν είναι μάρκα, δε σημαίνει ότι είσαι φτωχός. Θυμήσου ότι έχεις μία οικογένεια να θρέψεις, όχι μια κοινότητα να εντυπωσιάσεις», είπε κάποτε η Emma Watson. Στην εποχή της υπερκατανάλωσης και της επίδειξης πλούτου, τα λόγια της ηθοποιού έρχονται να μας υπενθυμίσουν τι πραγματικά έχει αξία σε αυτή τη ζωή.
Η κοινωνία συχνά μας ωθεί να πιστέψουμε πως η αξία μας συνδέεται με τις ετικέτες που φοράμε, τις μάρκες που επιλέγουμε και την εικόνα που προβάλλουμε. Όμως, η αληθινή ευημερία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά, αλλά στις σχέσεις, στις εμπειρίες και στις αρχές που καθορίζουν τη ζωή μας.
Η απλότητα δε θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της έλλειψης, αλλά μια συνειδητή επιλογή ελευθερίας. Αν απομακρυνθούμε απο την ανάγκη του να εντυπωσιάσουμε, θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εστιάσει σε όσα έχουν πραγματική σημασία: την οικογένεια, την ψυχική ηρεμία και τις αξίες που διαμορφώνουν την ταυτότητά μας. Γιατί σίγουρα, η αξία των ανθρώπων δεν κρίνεται από τις ετικέτες που φοράμε.
View this post on Instagram
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, σημειώνουμε πως τον τελευταίο καιρό, έχει γεννηθεί στα social media ένα νέο trend που μάς «σπρώχνει» προς την αντίθετη πλευρά της υπερκατανάλωσης. Οι content creators που τάσσονται υπέρ του «buying less» ή ακόμα και του «no buy» είναι αρκετοί, οι περισσότεροι από αυτούς κινούνται στην πλατφόρμα του TikTok, ανοίγοντας σιγά σιγά τον δρόμο για μια ζωή ή έστω, μία συνήθεια, που θα μας απομακρύνει από το φαίνεσθαι φέρνοντάς μας πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων αλλά και στην οικονομία. Η τάση αυτή αφορά περισσότερο την απαγόρευση ολόκληρων κατηγοριών δαπανών ή την περικοπή μη απαραίτητων δαπανών όπως για παράδειγμα νέα ρούχα, μακιγιάζ ή παρορμητικές αγορές.