Αν και τα βήματα που έχουν γίνει για τη γυναικεία ενδυνάμωση και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον εργασιακό τομέα είναι μεγάλα, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κατακτηθούν. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπ’ όψιν μας πως η γυναικεία εκπροσώπηση στις ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα, αγγίζει, για το 2023, μόλις το 32,4%, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Grant Thornton, θα καταλάβουμε το γιατί συμβαίνει αυτό.
Μία εταιρεία στην Ελλάδα παλεύει για να «σπάσει αυτά τα στερεότυπα» και δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλά, αφού στο ποσοστό των εργαζομένων της συγκαταλέγεται ένα 54% που είναι γυναίκες, εκ του οποίου το 47% βρίσκεται σε ηγετικές θέσεις. Πρόκειται για την Teleperformance Greece, ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή Digital Integrated Business Services.
Η πρόσφατη καμπάνια της για την Ημέρα της Γυναίκας ανέδειξε πώς λειτουργεί ο ασυνείδητος μηχανισμός απάντησης και την ανάγκη να σπάσει ο κύκλος της έμφυλης προκατάληψης, ενώ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Women Act πραγματοποίησε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος της γυναικείας ηγεσίας».
Θέλοντας να αναδείξει την προστιθέμενη αξία των γυναικών στον χώρο της εργασίας και τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών ισότητας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teleperformance Greece, Charlotte Foucteau, συνομίλησε με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου και την Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο του αθηΝΕΑ, κα. Μαριάννα Σκυλακάκη, για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον χώρο της εργασίας.
Η κα. Foucteau τόνισε την ανάγκη ύπαρξης εταιρικών διαδικασιών και καλλιέργειας της κατάλληλης κουλτούρας προκειμένου να ανελίσσονται οι γυναίκες στην κορυφή της εργασιακής πυραμίδας. Η ίδια ως μητέρα δύο παιδιών, σημείωσε επίσης ότι το δίλημμα «μητρότητα – εργασία» δεν πρέπει να υφίσταται, πλέον, για τις γυναίκες.
Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι η ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, δεν ωφελεί μόνο τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους, καθώς και την ενίσχυση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία μας στο σύνολό της.
«Ας συνεργαστούμε όλοι για να καταρρίψουμε τα εμπόδια, να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα θα έχει την ευκαιρία να πετύχει και να θριαμβεύσει».
Τα λόγια της επιβεβαιώνει και η στρατηγική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Teleperformance, η οποία εστιάζει στον άνθρωπο και επενδύει στη διαφορετικότητα. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 12.000 επαγγελματίες, διαφορετικών εθνικοτήτων, οι οποίοι μιλούν πάνω από σαράντα διαφορετικές γλώσσες και εξυπηρετούν περισσότερες από 140 αγορές σε εννιά διαφορετικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Η κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου ανέφερε με τη σειρά της ότι η μητρότητα και η ηγεσία θέλουν συντονισμό και ισορροπία στην κατανομή των ευθυνών στο πλαίσιο της οικογένειας. Η κ. Λυμπεροπούλου τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη στους χώρους εργασίας, οφείλουν να είναι συμπεριληπτικές, ενώ σημείωσε ότι στην ΕΑΤΕ, το 70% των υπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες κατέχουν το 60% των υψηλών διοικητικών θέσεων». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες.
Η κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, τέλος, διαπίστωσε ότι «για μία εργαζόμενη μητέρα, η βοήθεια είναι προνόμιο και συνιστά ακόμη και σήμερα δομική δυσκολία, κάτι το οποίο χρήζει βελτίωσης μέσα από τη χάραξη κατάλληλων στρατηγικών. Η κ. Σκυλακάκη τόνισε τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών για την ισότητα, μέσω των οποίων θα ανακτηθεί η ισορροπία στην ιεραρχία των χώρων εργασίας».
Την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο χώρο του Φουάρ στο κέντρο της Αθήνας, συντόνιζε ο κος. Παναγιώτης Κακολύρης, Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής στρατηγικής της SOCIALDOO, ενώ τις ομιλίτριες προλόγησε η Πρόεδρος και Συν-ιδρύτρια της Women Act κα. Μαίη Ζαννή.