Όταν συζητάς με φίλους το εστιατόριο που πρόκειται να επισκεφτείς και όλοι σου λένε πως είναι σίγουρο πως θα γευτείς καλό ψάρι, καταλαβαίνεις πως κάτι καλό γίνεται γίνεται εκεί. Ο «Βασίλαινας», ιστορικό όνομα της αθηναϊκής εστίασης, με Βραβείο Κοινού 2022 στους Χρυσούς Σκούφους, προσφέρει μια καλαίσθητη και φιλόξενη ατμόσφαιρα, με το δημιουργικό του μενού ν’ αποκτά μια casual προσωπικότητα. Στις γευστικές προτάσεις βρίσκονται το μπαρμπούνι σε κρούστα σαβόρο με σταφίδες, δεντρολίβανο και τομάτα, το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και η σφυρίδα με χόρτα εποχής, ψητή σελινόριζα και αυγολέμονο μάραθου από τον βραβευμένο σεφ Μανώλη Γαρνέλη.

Φυσικά δε λείπουν τα πιάτα της εκατονταετούς διαδρομής του, όπως η ψαρόσουπα και η διάσημη ταραμοσαλάτα, ενώ το μενού εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας.

Πίσω στο 1920, ο Θανάσης Βασίλαινας και η κυρά Ειρήνη στήνουν το μπακάλικό τους όπου πωλούν τη δική τους ρετσίνα από τα Μέγαρα και μερικούς μεζέδες για να μην την πίνουν ξεροσφύρι οι πελάτες. Ο Θανάσης Βασίλαινας συλλαμβάνει μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα: προτείνει στους εργοστασιάρχες της βιομηχανικής περιοχής του Πειραιά προπληρωμένα γεύματα για τους εργάτες τους, τα οποία παραδίδονται έτοιμα στην επιχείρηση. Ένα πρωτόλειο table d´hote 2-3 διαφορετικών πιάτων, κάθε μέρα συνδυασμένο με delivery. Και κάπως έτσι το 1928, καθιερώνεται το πρώτο μενού degustation στην Ελλάδα. Στο εστιατόριο δε σερβίρονταν άλλο φαγητό εκτός από το μενού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραγγείλεις κάτι καλύτερο απ’ αυτό που σου σερβίρω», έλεγε ο ιδρυτής στους επίμονους ανυποψίαστους πελάτες του, που ήθελαν κάτι διαφορετικό. Εκτός από τους σταθερούς πελάτες που ήταν σαν δεύτερη οικογένεια υπήρξαν και πολλοί διάσημοι επισκέπτες όπως ο Winston Churchill, ο Elia Kazan, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Ειρήνη Παππά, η Μελίνα Μερκούρη, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Στρατής Μυριβήλης και ο Αντώνης Σαμαράκης.

Η σκυτάλη βρίσκεται πλέον στην 3η γενιά και στα χέρια του Θανάση Βασίλαινα. Η αφοσίωση και το μεράκι παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, όπως και η αγάπη για το καλό κρασί. O sommelier προτείνει κάποιες από τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού από τις δύο walk-in κάβες του εστιατορίου, πάντα με value for money επιλογές και ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα. Για το Σαββατοκύριακο ετοιμάζονται ξεχωριστά πιάτα, αναλόγως με τα ψάρια και τα θαλασσινά που βρίσκει ο σεφ στην αγορά. Aυτή την εποχή μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε το γεύμα μας και στο καταπράσινο πάρκο Μαδρίτης, καθημερινά από τις 13.30.

 

Βρασίδα 13, περιοχή Χίλτον, 210 7210501

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below