Τις χαρακτηρίζουν «ιέρειες της πολυπολιτισμικότητας» και η ενασχόλησή τους με την παγκόσμια παραδοσιακή μουσική σκηνή δικαιολογεί απόλυτα αυτόν τον χαρακτηρισμό. Οι αδερφές Σουζάνα και Ελένη Βιουγιουκλή, μεγαλωμένες στην Ξάνθη και με σπουδές στα Μαθηματικά και τη Γλωσσολογία, αντίστοιχα, έχουν ταξιδέψει με τις μουσικές τους έξω από τα σύνορα της χώρας μας, ενώ έχουν καταφέρει μεγάλο μέρος του κοινού σε Ελλάδα και εξωτερικό να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Τραγουδούν σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες, σε ένα ρεπερτόριο που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα της έθνικ μουσικής, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικές της Κάτω Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, των Βαλκανίων, αλλά και της Αμερικής.
Για λίγες ημέρες ακόμη θα εμφανίζονται στο S.I.X Dogs με το δικό τους “Roots & Rituals”, μια μουσική παράσταση μοναδικής αισθητικής που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, τον σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερικής και του ελληνικού ρεμπέτικου.
To Marie Claire μίλησε μαζί τους τόσο για τις εμφανίσεις τους που θα διαρκέσουν σχεδόν μέχρι τα μέσα του Απριλίου, αλλά και για τις μουσικές σπουδές τους, τα σχέδιά τους και τη σχέση του κόσμου σήμερα με την παραδοσιακή μουσική.
Roots & Rituals: Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις στο S.I.X Dogs;
Στις παραστάσεις μας “Roots & Rituals” στο six d.o.g.s. θα πούμε τελετουργικά τραγούδια από όλον τον κόσμο, από gospel και ύμνους, μέχρι ταραντέλες και μοιρολόγια. Ο κύριος άξονας βέβαια είναι οι δύο φωνές, άλλοτε a cappella κι άλλοτε με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουμε επί σκηνής. Θα παρουσιάσουμε, επίσης, αρκετές δικές μας συνθέσεις παλιότερες αλλά και καινούργιες που δεν έχουν κυκλοφορήσει.
Σουζάνα είσαι μαθηματικός και εσύ Ελένη Γλωσσολόγος. Πώς «περάσατε» στη μουσική; Υπήρχε ανέκαθεν κάποια σύνδεση;
Ήμασταν πάντα στη μουσική αλλά παράλληλα σπουδάσαμε και δύο επιστήμες που αγαπάμε. Ξεκινήσαμε με μουσική, από πολύ μικρή ηλικία, τραγουδούσαμε μαζί από μωρά σχεδόν, σαν παιχνίδι! Έχουμε πολλά ακούσματα από το σπίτι, από τα ταξίδια, πολλές συναυλίες και παραστάσεις. Η μητέρα της μαμάς μας ήταν μια πηγή παραδοσιακών τραγουδιών με μια καταπληκτική φωνή. Σαν πανεπιστημιακές όμως σπουδές επιλέξαμε η καθεμιά μια άλλη της «αγάπη»: η Σουζάνα τα Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ελένη τις γλώσσες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και οι δύο αυτές σχολές έχουν μεγάλη συγγένεια με τη μουσική, υπηρετούν με έναν τρόπο αυτό που κάνουμε και μας έδωσαν γερές βάσεις σε πνευματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.
Πόσο σημαντικές είναι κατά τη γνώμη σας οι σπουδές στη μουσική; Παίζει ρόλο η μουσική παιδεία στην επιτυχία;
Σίγουρα οι σπουδές είναι σημαντικές και πιο σημαντικός ο δάσκαλος-οι που θα έχεις, όπως και σε όλες τις τέχνες-επιστήμες. Πολύ βασικά θεωρούμε επίσης τα βιώματα και τα ακούσματα από πολύ μικρή ηλικία! Τώρα, αν επιτυχία θεωρήσουμε το να φτάσει κανείς σε ένα υψηλό επίπεδο τέχνης, φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο η μουσική παιδεία. Και λέγοντας μουσική παιδεία δεν εννοούμε μόνο τις σπουδές στα ωδεία και τις σχολές, αλλά γενικότερα τη μουσική κι αισθητική αναζήτηση. Αν όμως επιτυχία θεωρήσουμε μόνο την οικονομική, τότε μάλλον όχι, δεν παίζει ρόλο!
Ποια η θέση σας για το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών;
Εμείς πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι επιστήμη και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι καλλιτεχνικές σπουδές είναι επιστημονικές σπουδές, σπουδές πολυετείς και δύσκολες και απαιτούν απίστευτη πειθαρχία. Και αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τη χώρα μας, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, και όχι να υποβαθμίζεται με την πρώτη ευκαιρία.
Πώς σας φαίνεται ο διαχωρισμός που γίνεται κατά καιρούς σε «ποιοτικά» και «μη ποιοτικά» τραγούδια; Συμφωνείτε με αυτόν ή θεωρείτε πως η μουσική δεν γνωρίζει διαχωρισμούς;
Είναι λίγο ασαφείς όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί γιατί πραγματικά είναι όλα πολύ υποκειμενικά. Εμείς προτιμάμε να «διαχωρίζουμε» τη μουσική σε – ας το πούμε – αυθεντική και μη αυθεντική. Αν μας «πείθει», αν μας συγκινεί κάτι δηλαδή ή όχι. Αν θεωρούμε ότι ο καλλιτέχνης αυτός κάνει τέχνη ή όχι. Αλλά σίγουρα κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του κριτήρια. Κάτι που για εμάς είναι κακό για κάποιον μπορεί να είναι καλό και το αντίστροφο. Σίγουρα, όμως, όσο πιο πολλή μουσική ακούει κανείς και εκπαιδεύει τον εαυτό του, τόσο περισσότερο ανοίγουν οι ορίζοντές του, το αισθητήριό του εξελίσσεται και μπορεί να διακρίνει ενδοποιότητες που ίσως να μην μπορούσε πριν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καταπιάνεστε με μουσικές του κόσμου και παραδοσιακά ακούσματα. Γιατί επιλέξατε αυτό το είδος μουσικής;
Οι παραδοσιακές μουσικές όλου του κόσμου αποτελούν μια ανεξάντλητη δεξαμενή έμπνευσης και αισθήματος που μπορεί και τροφοδοτεί αέναα τις επόμενες γενιές. Με ορμητήριο τις παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων, αυτό που πάντα μας συγκινούσε στις μουσικές του κόσμου εκτός από τον μουσικό πλούτο, την ποικιλία και τη φωνητική δεξιοτεχνία, είναι το γεγονός ότι μέσα από τα τραγούδια αυτά μεταφέρεται όλο το ιστορικό και τελετουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν. Έρχεσαι δηλαδή σε μια βιωματική επαφή με την ιστορία των λαών μέσα στα χρόνια και ανακαλύπτεις όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι κοινά και μας ενώνουν!
Απομακρύνονται οι νέοι σήμερα από την παραδοσιακή μουσική; Κι αν ναι, γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;
Για εμάς η παραδοσιακή μουσική δεν αποτελεί μουσειακό είδος. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε μια συνεχή εξέλιξη και μετασχηματίζεται από γενιά σε γενιά με την προσθήκη νέου φορτίου. Δε θεωρούμε ότι οι νέοι απομακρύνονται σήμερα από την παραδοσιακή μουσική. Ίσα ίσα, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με τις μουσικές αυτές! Αντλούν όλο και περισσότερο έμπνευση από την πηγή αυτή. Άλλωστε, η παράδοση αγκαλιάζει σχεδόν όλα τα υπάρχοντα «είδη» μουσικής! Για εμάς, η έννοια παράδοση περιλαμβάνει την κλασική μουσική, τα blues, το ρεμπέτικο, τη jazz όπως και τη stoner, την RnB κα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι μουσικές σας ταξιδεύουν και εκτός συνόρων. Πώς αποδέχεται το ξενόγλωσσο κοινό τα ελληνικά ακούσματα;
Πολύ θερμά! Βλέπουμε στην πράξη πως η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, μπορεί δηλαδή το κοινό να μη γνωρίζει καθόλου την ελληνική γλώσσα κι όμως να συγκινείται με ένα θρακώτικο νανούρισμα, να νιώθει τις δονήσεις ενός ηπειρώτικου πολυφωνικού μοιρολογιού.
Έχετε συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Τι θυμάστε περισσότερο από αυτές τις συνεργασίες; Υπάρχει μία που ξεχωρίζετε;
Δύσκολο να επιλέξουμε…αλλά σίγουρα ξεχωρίζουμε τη Μαρία Φαραντούρη, τον Goran Bregovic, τους Rotting Christ και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων με τον οποίο μας συνδέει συνεργασία χρόνων και μια βαθιά φιλία.
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης με τον οποίο ονειρεύεστε να συνεργαστείτε στη ζωή σας;
Με τη θεά μας τη Diamanda Galas, με τον υπέροχα ποιητικό Δημήτρη Παπαϊωάννου, με τον μαγευτικό Philip Glass…
Τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον;
Θα είμαστε με τις παραστάσεις μας στο six d.o.g.s. μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου. Επίσης πρόκειται να κυκλοφορήσει το LP των George Lemos και Kondaktor, με την αμερικάνικη δισκογραφική L.I.E.S. records – ένας δίσκος ηλεκτρονικής μουσικής στον οποίο συμμετέχουμε τραγουδώντας πολυφωνικά τραγούδια. Παράλληλα, ηχογραφούμε το καινούργιο μας υλικό και φυσικά έρχονται συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
ROOTS & RITUALS
9, 10 και 23 Απριλίου
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00 – Η παράσταση αρχίζει στις 21:30
Προπώληση εισιτηρίων εδώ.
S.I.X Dogs
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι