Τα μουσεία έχουν ανοίξει εδώ και καιρό ξανά τις πόρτες τους και υποδέχονται τους πολίτες της χώρας, μαζί με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι χώροι του πολιτισμού είναι και πάλι διαθέσιμοι στο κοινό που αγαπά να περιηγείται ανάμεσα σε εκθέματα και έργα τέχνης. Αν από τα πρώτα πράγματα που επισκέπτεστε στα ταξίδια σας είναι τα μουσεία, μπορείτε να νιώσετε για λίγο “τουρίστρια” και στην Ελλάδα.
Στην χώρα μας μπορείτε να βρειίτε πολλά μουσεία και είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα. Μάλλον κάποια δεν γνωρίζατε καν ότι υπάρχουν. Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων σας παρουσιάζουμε 9 από αυτά.
1. Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών
Ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Αποτελεί το πρώτο Πανεπιστημιακό Μουσείο με αντικείμενο την Ιατροδικαστική και την Εγκληματολογία. Καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης και ανάδειξης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.
2. Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη, Αθήνα
Με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017.
3. Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, Αθήνα
Είναι το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009. Από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
4. Μουσείο Αφής, Αθήνα
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.
5. Μουσείο Ψευδαισθήσεων, Αθήνα
Έχει δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που έχει ενθουσιάσει όλες τις ηλικίες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
6. Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη
Ιδρύθηκε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στη διατηρητέα Αποθήκη Α του 1ου Προβλήτα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αποστολή του είναι η συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση έργων και αρχείων της τέχνης της φωτογραφίας, ελληνικής και διεθνούς, όσο και η μελέτη του πλήθους σημαντικών εφαρμογών του φωτογραφικού μέσου που επηρεάζουν βαθιά τις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, προσπαθεί μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα να προσφέρει γνώση στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών σχετικά με το φωτογραφικό μέσο και τις εφαρμογές του, την τέχνη της φωτογραφίας, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της εικόνας.
7. Μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη, Μυτιλήνη
Στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας.
8. Μουσείο κομπολογιού, Ναύπλιο
Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και μοναδικό στον κόσμο – Μουσείο Κομπολογιού από το ζεύγος Ευαγγελινού, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα κι έμαθαν τα “μυστικά” του κομπολογιού. Από το 1963 αρχίζουν το μεγάλο τους ταξίδι στους δρόμους του κομπολογιού, που ακόμα συνεχίζεται.
9. Μουσείο Καπνού, Καβάλα
Στον χώρο εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφικό υλικό, πίνακες και κάδρα, συλλογές αντικειμένων σχετικών με τον καπνό. Βελόνες μπουρλιάσματος, πλάστιγγες και ζυγαριές, κόσκινα και χαρμανιέρες, κάσες δεματοποίησης, μέγγενη και χαβάνια. Συναντάμε, ακόμη, καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες, όπως χαρμαντζήδες, στοιβαδόρους και ξεφυλλίστριες, καπνεμπόρους, εικόνες από κτίρια καπναποθηκών, που ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δείγματα ποικιλιών καπνού από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ήτοι μπασμά, μπασί-μπαγλί, καμπά–κουλάκ, τσεμπέλια και μυρωδάτα, δέματα κλασσικής και εμπορικής επεξεργασίας, παστάλια και κιοντέδες, τόγκες και μπαστουνιέρες… Αντικείμενα που σκιαγραφούν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης.