Οι φιλίες δεν είναι εύκολο πράγμα και μεγαλώνοντας γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Οι ευθύνες, οι αλλαγές στα ενδιαφέροντα και η εξέλιξη των χαρακτήρων παίζουν τον ρόλο τους, μαζί με άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τις φιλίες μας. Δεν παύουν να είναι, όμως, από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας – είτε είμαστε νεότερες είτε μεγαλύτερες.
Μία γυναίκα, 30 ετών, γράφει στην ψυχολόγο περιμένοντας απάντηση στο ερώτημα «Δεν έχω φίλες που να μπορώ να μιλήσω ανοιχτά για τις σκέψεις και τους φόβους μου».
«Είμαι πολύ αισιόδοξη, αλλά έχω αρχίσει να χάνω την πίστη μου. Λατρεύω τον χρόνο που περνάω μόνη μου και απολαμβάνω τους καφέδες με γυναίκες από τη γειτονιά μου και συναδέλφους από τη δουλειά. Αλλά, αν και αυτές οι συναντήσεις είναι ως επί το πλείστον ευχάριστες, μοιάζουν επιφανειακές.
Οι σκέψεις ότι χάνω τη “φυλή” μου είναι συντριπτικές τον τελευταίο καιρό- ακόμη και στο σχολείο, τα κορίτσια έμοιαζαν να κάνουν ομάδες. Οι περισσότερες εξακολουθούν να είναι κολλητές 20 χρόνια μετά και να ζουν στην ίδια πόλη, ενώ εγώ μετακόμιζα πολύ όταν μεγάλωνα. Είχα μόνο μία ή δύο φιλίες που θα θεωρούσα γνήσιες και, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα.
Αλλά στα 30 μου, είμαι τόσο λυπημένη που δεν έχω στενές φιλίες όπου μπορούμε να μοιραστούμε τις βαθιές μας σκέψεις και τους φόβους μας. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σπαρακτικό μετά την απώλεια των δύο καλύτερων φίλων από το πανεπιστήμιο. Οι φιλίες μας τελείωσαν έπειτα από 15 χρόνια όταν κατήγγειλα έναν από τους συντρόφους τους για σεξουαλική παρενόχληση. Δεν με κατηγόρησαν, αλλά η αντίδρασή τους υπογράμμισε ότι οι αξίες μας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών δεν ευθυγραμμίζονταν πλέον.
Προσπάθησα να συνδεθώ με άλλες γυναίκες και συμπεριλήφθηκα σε μια μεγάλη ομάδα γυναικών φίλων, αλλά ένιωθα σαν να βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο ψεύτικες ευγένειες και ατελείωτα δηκτικά σχόλια της μιας για την άλλη. Αυτό είναι η φιλία;
Αισθάνομαι ότι οι γυναίκες στη ζωή μου είναι πάντα σε ανταγωνισμό μεταξύ τους – είναι αυτό κάτι που συμβαίνει μόνο στους millenials; Ή μήπως φταίω εγώ; Μήπως τις αποφεύγω επειδή είναι πολύ μπερδεμένο; Δυσκολεύομαι να εκφράσω το πώς αισθάνομαι με νέους ανθρώπους, οπότε αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να βελτιώσω.
Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε οι καλύτεροι φίλοι και δεν αισθάνομαι μοναξιά στην παρέα του. Και έχω αισθανθεί πιο κατασταλαγμένη αφού αποδέχτηκα την αποτυχημένη μου προσπάθεια να βρω νέους φίλους. Τελικά, υπάρχουν φιλίες όπως στις ταινίες;».
Η τοποθέτηση της ειδικού
Η συγγραφέας, Annalisa Barbieri και η ψυχοθεραπεύτρια, Kate Merrick, απαντούν μέσα από τη στήλη της πρώτης στον Guardian.
«Νομίζω ότι ο χωρισμός από τις φίλες σου στο πανεπιστήμιο ήταν πολύ σκληρός και να σε έκανε να νιώσεις ευάλωτη.Το να υπερασπίζεσαι αυτό που είναι σωστό μπορεί να είναι πρόκληση για τους άλλους. Επίσης το ότι άλλαζες συγχνά σπίτια μεγαλώνοντας μπορεί επίσης να έχει σχέση με το πώς αισθάνεσαι. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να το κάνουν αυτό μπορεί να αισθάνονται πολύ έντονα ότι δεν ανήκουν κάπου.
Δεν ξέρω αν αποφεύγεις τις διαμάχες στις σχέσεις και την ακαταστασία στη ζωή σου, αλλά ίσως χρειάζσαι κάτι περισσότερο για να τις αντιμετωπίσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι οι φιλίες μπορεί να είναι ακατάστατες σε σχέση με την εξιδανίκευση αυτών των ρομαντικών φιλικών σχέσεων στις ταινίες.
Οι άνθρωποι είμαστε σχεσιακά όντα, ιστορικά εξελιχθήκαμε στην κοινότητα, με τους μεγαλύτερους συγγενείς, τα ξαδέρφια και την οικογένεια γύρω μας. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ευδοκιμούμε στη σύνδεση. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αυτή την ανθρωπολογική μετατόπιση ως απομάκρυνση από τους άλλους. Το βλέπω αυτό όλο και περισσότερο στα γράμματα που λαμβάνω- είναι μια μορφή μοναξιάς και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι.
Η δεκαετία των 30 είναι μια κομβική ηλικία για τις γυναίκες- αρχίζουμε να συνδεόμαστε με βαθύτερες επιθυμίες. Σκέψου πού μπορεί να βρίσκονται οι γυναίκες με τις οποίες θέλεις να συνδεθείς. Ξέρω ότι ακούγεται τετριμμένο, αλλά μπορεί να υπάρχουν κοντά σου μικρότερες, πιο οικείες ομάδες που θα μπορούσαν να σου δώσουν αυτό που χρειάζεσαι, ίσως με γυναίκες διαφορετικών ηλικιών (οι οποίες μπορεί να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές;).
Είναι υπέροχο που τα πάτε τόσο καλά με τον σύζυγό σου- αυτό δείχνει ότι είστε ικανή για βαθιές συνδέσεις. Το ερώτημα που θα έθετα επίσης είναι μήπως αναζητάτε μια σχέση που δεν υπάρχει και με αυτόν τον τρόπο απορρίπτετε τις πραγματικές (και ίσως μερικές φορές δύσκολες) σχέσεις; Υπάρχουν πέντε είδη φιλίας, λένε πολλοί, ίσως αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεκαθαρίσεις το είδος τις σχέσεις που αναζητάς, αλλά και πού μπορείτε να το βρεις».