Η Charlotte Sosa η ανερχόμενη Γερμανίδα βιολονίστα, γνωστή για την εκφραστική της ερμηνεία και τη συμμετοχή της σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς, θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η καλλιτεχνική της πορεία περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικές ευρωπαϊκές σκηνές και συνεργασίες με νέους μουσικούς από διάφορες χώρες.

Με μια ξεχωριστή ευαισθησία και ένα βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στις νότες, αλλά και στην ουσία της ανθρώπινης σύνδεσης, η Γερμανίδα σολίστ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να συμπράξει σε μια σπάνια μουσική εμπειρία.

Στις 27 Απριλίου, στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα ερμηνεύσει έργα των Saint-Saëns, Beethoven και Shostakovich μαζί με την Underground Youth Orchestra και τη Junge Philharmonie Brandenburg – δύο νεανικές ορχήστρες που γίνονται γέφυρα ανάμεσα σε χώρες, γενιές και κουλτούρες.

Με τίτλο «Έμπνευση και Ελευθερία» η μουσική παράσταση υπόσχεται να μας ταξιδέψει και να μας κάνει να σκεφτούμε πιο «ανοιχτά», δίχως παροπίδες και στεγανά.

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη βραδιά, η Charlotte μιλά στο Marie Claire Greece για τη δύναμη της μουσικής να ενώνει, για την ευγνωμοσύνη της απέναντι στις ορχήστρες νέων και για τα όνειρά της που ταξιδεύουν – όπως και η ίδια – πέρα από σύνορα.

Πώς αισθάνεστε που είστε μέρος μιας τόσο σημαντικής διαπολιτισμικής μουσικής εκδήλωσης;

Νιώθω έμπνευση. Συμμετέχω σε αυτήν την υπέροχη συναυλία, και περιτριγυρίζομαι από τόσους ταλαντούχους μουσικούς. Είναι μια μοναδική συνεργασία. Είμαι ενθουσιασμένη και ευγνώμων που συμμετέχω και εκτελώ έργα που εκτιμώ βαθιά.

 Τι να περιμένουμε από αυτήν την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Θα εντυπωσιαστείτε από την ποιότητα και των δύο ορχηστρών και θα συγκινηθείτε από το πάθος των μουσικών. Το πάθος και η ένταση μιας νεανικής ορχήστρας είναι κάτι το ξεχωριστό.

Η συναυλία παρουσιάζει αριστουργήματα όπως την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς και την Εισαγωγή «Εγκμοντ» του Μπετόβεν. Τι σημαίνουν αυτά τα έργα για εσάς και πώς προσεγγίζετε την ερμηνεία τέτοιων βαθυστόχαστων κομματιών;

Η Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς είναι συναισθηματικά ισχυρή και πολύπλοκη — μια αντανάκλαση της αντοχής. Η εκτέλεσή της μοιάζει με το να διηγείσαι μια παλιά ιστορία που ηχεί ακόμα και σήμερα. Η Εισαγωγή «Εγκμοντ» του Μπετόβεν φέρει επίσης ένα δραματικό και επαναστατικό πνεύμα.

Όταν δουλεύουμε πάνω σε τέτοια βαθιά έργα, εξισορροπούμε τον σεβασμό για το έργο και τη σημασία τους στην ιστορία, ενώ τα προσεγγίζουμε με ανοιχτά μάτια και με μια περίεργη, ανοιχτή σκέψη.

Αυτή η παράσταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας νέων καλλιτεχνών. Πώς πιστεύετε ότι η μουσική βοηθά στη γεφύρωση πολιτιστικών διαφορών;

Η διαδικασία της μουσικής δημιουργίας είναι ένας από τους πιο ικανοποιητικούς τρόπους σύνδεσης. Όλα τα μέλη και των δύο ορχηστρών μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να αναπνέουν, να νιώθουν και να δημιουργούν μουσική συγχρονισμένα. Ενώ το να διασκεδάζεις μαζί είναι συναρπαστικό, η συνεργασία ως σύνολο με πλήρη καλλιτεχνική δέσμευση είναι ένας πολύ πιο ουσιαστικός τρόπος για να γεφυρωθούν πολιτιστικές διαφορές.

Όταν δουλεύουμε πάνω σε τέτοια βαθιά έργα, εξισορροπούμε τον σεβασμό για το έργο και τη σημασία τους στην ιστορία.

Ποιο είναι το ένα πράγμα που ελπίζετε ότι το κοινό θα αποκομίσει από αυτήν την παράσταση με την Underground Youth Orchestra και την Junge Philharmonie Brandenburg στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Ελπίζω να μπορέσουμε να δώσουμε στο κοινό μια γεύση από την εμπειρία που μοιράζονται όλοι οι μουσικοί: Η μουσική έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή σας. Ακούγοντας ή παίζοντας εξαιρετικά έργα όπως ο μαγευτικός Σαιν-Σανς ή ο ισχυρός Σοστακόβιτς, σας επιτρέπει να νιώσετε με μοναδική ένταση.

Underground Youth Orchestra

Η συναυλία φέρνει μαζί ταλαντούχους νέους μουσικούς από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Ως μουσικός από τη Γερμανία που εμφανίζεται στην Ελλάδα, πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε σε αυτήν την πολιτιστική ανταλλαγή;

Είναι πολύ συναρπαστικό για μένα — δεν έχω ξαναπαίξει ποτέ στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να γνωρίσω τον Έλληνα ομόλογό μου στο τσέλο. Και ως άνθρωπος που πέρασε πολλά χρόνια σε μια νεανική ορχήστρα, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό να παίζω με δύο τόσο εξαιρετικές ορχήστρες. Οι νεανικές ορχήστρες είναι ιδιαίτερα φιλόξενες και γεμάτες πάθος. Είχα κάποιες από τις πιο καθοριστικές μουσικές εμπειρίες και φιλίες σε νεανικές ορχήστρες. Τώρα, μια νέα γενιά έχει ανέβει στη σκηνή, και είμαι ενθουσιασμένη που είμαι μέρος αυτής.

Πώς έχει διαμορφώσει η συμμετοχή σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς την καλλιτεχνική σας ταυτότητα;

Η συμμετοχή σε ένα φεστιβάλ είναι τελείως διαφορετική από έναν διαγωνισμό. Στα φεστιβάλ, απολαμβάνεις τις μουσικές συζητήσεις, τις διεθνείς συναντήσεις και ανακαλύπτεις νέα έργα — υπάρχει πολλή επικοινωνία, τόσο λεκτική όσο και μουσική. Σε έναν διαγωνισμό, επικεντρώνεσαι στον εαυτό σου. Οι διαγωνισμοί βοηθούν στο να χτίσεις ρεπερτόριο και φήμη, αλλά για μένα τα φεστιβάλ είναι τα πιο ελκυστικά. Χρειάζεσαι και τα δύο. Ωστόσο, η μουσική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε από κάποιους εξαιρετικούς καθοδηγητές και συνεργάτες μουσικής δωματίου.

Είναι πολύ συναρπαστικό για μένα — δεν έχω ξαναπαίξει ποτέ στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να γνωρίσω τον Έλληνα ομόλογό μου στο τσέλο.

Πώς βλέπετε τον ρόλο των νεανικών ορχηστρών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κλασικής μουσικής και στην ενίσχυση των παγκόσμιων συνδέσεων;

Οι νεανικές ορχήστρες και χορωδίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανανέωση της κλασικής μουσικής. Με νέες ερμηνείες, νέα προγράμματα και φρέσκα συναισθήματα. Εκπαιδεύουν όχι μόνο τους μελλοντικούς μουσικούς, αλλά και το μελλοντικό κοινό. Και είμαι πεπεισμένη ότι η μουσική βοηθά τους νέους ανθρώπους να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό τους. Μεταξύ των φίλων μου υπάρχουν μουσικοί από όλο τον κόσμο, με απίστευτα διαφορετικά πολιτιστικά και μουσικά υπόβαθρα. Η απάντησή μας ως νέοι μουσικοί στην αυξανόμενη παρανόηση, σύγκρουση και καταστροφή είναι να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό — μαζί.

Junge Philharmonie Brandenburg

Σε αυτήν τη συνεργασία, δύο υψηλής εκτίμησης νεανικές ορχήστρες συνεργάζονται υπό την καθοδήγηση δύο καταξιωμένων μαέστρων. Πώς ήταν η εμπειρία της δουλειάς με τέτοιους έμπειρους ηγέτες;

Αυτή η συναυλία είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί προσφέρει την μοναδική εμπειρία να δουλεύεις με δύο μαέστρους ταυτόχρονα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Κώστα Ηλιάδη. Είναι γνωστός στη Γερμανία καθώς έχει συνεργαστεί με την Underground Youth Orchestra στο φημισμένο Φεστιβάλ Young Euro Classic στο Βερολίνο. Με τον αυστριακό μαέστρο Πέτερ Σόμερερ είχα ήδη την τιμή να δουλέψω. Για μένα, είναι ένας από τους πιο εμπνευσμένους μαέστρους, με πολύ ισχυρό μουσικό μήνυμα.

Η απάντησή μας ως νέοι μουσικοί στην αυξανόμενη παρανόηση, σύγκρουση και καταστροφή είναι να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό — μαζί.

Ποια είναι τα επερχόμενα σχέδια ή στόχοι σας ως καλλιτέχνη και πώς φαντάζεστε να συνεχίσετε να συμβάλλετε σε διαπολιτισμικές συνεργασίες μέσω της μουσικής σας;

Μετά την Αθήνα, ανυπομονώ για ένα φεστιβάλ μουσικής δωματίου με επίκεντρο τα έργα του Μιέτσισλαβ Βάινμπεργκ. Ένας συνθέτης του οποίου η οικογένεια δολοφονήθηκε στο Ολοκαύτωμα, αλλά κατάφερε να ξεφύγει και συνέχισε να συνθέτει ένα εξαιρετικό έργο. Ενδιαφέρον είναι ότι μοιραζόταν μια στενή προσωπική και καλλιτεχνική φιλία με τον Σοστακόβιτς. Εργάζομαι κυρίως στο πρότζεκτ αυτό με έναν Μολδαβό τσελίστα. Μοιραζόμαστε και οι δύο το πάθος για τη μουσική του Βάινμπεργκ και στο τέλος κάθε πρόβας απολαμβάνουμε και ορισμένα υπέροχα γλυκίσματα από τη Μολδαβία.

Η Underground Youth Orchestra και Junge Philharmonie Brandenburg ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 27 Απριλίου 2025, στις 20:30.

Πληροφορίες

  • Ορχήστρες: Junge Philharmonie Brandenburg και Underground Youth Orchestra
  • Σολίστ: Charlotte Sosa (βιολί), Mateo Shestani (τσέλο)
  • Διεύθυνση Ορχήστρας: Peter Sommerer, Κώστας Ηλιάδης

Βρείτε εισιτήρια εδώ και στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 115 21 Αθήνα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below