Ένα βίντεο που ανέβηκε στο TikTok έχει γίνει viral, πιθανότατα γιατί πολλοί γονείς μικρών παιδιών θα ταυτιστούν με το σκηνικό που παρουσιάζει. Μια μητέρα προσπαθεί να πείσει το νήπιό της να κλείσει το ψυγείο, όταν ο πατέρας ξαφνικά παρεμβαίνει θυμωμένος, ουρλιάζοντας και βρίζοντας μπροστά του. Τότε η μητέρα το παίρνει από το χέρι και φεύγουν. Φαινομενικά, ο πατέρας πέτυχε το σκοπό του. Τι συνέβη όμως πραγματικά;
«Όντρεϊ, τι κάνεις; Μπορείς σε παρακαλώ να κλείσεις το ψυγείο;» λέει η μαμά στην κόρη της. Το νήπιο την αγνοεί, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά τυπική της ηλικίας του, στην οποία τα παιδιά διαρκώς δοκιμάζουν τα όριά τους – και τα όρια της υπομονής των γονιών τους. «Κλείσε το», επιμένει η μαμά. Και τότε ακούγεται από το βάθος η φωνή του πατέρα να φωνάζει στο παιδί, σε ελεύθερη μετάφραση: «Ξεκουμπίσου από εκεί!».
«Κλείσε το», επιμένει η μαμά. Και τότε ακούγεται από το βάθος η φωνή του πατέρα να φωνάζει στο παιδί, σε ελεύθερη μετάφραση: «Ξεκουμπίσου από εκεί!».
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής μας είναι κρίσιμα, καθώς τότε διαμορφώνεται ο εγκέφαλός μας σε ποσοστό 90%. Επομένως, οι εμπειρίες που συγκεντρώνει ένα παιδί στη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι καθοριστικές για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί και αντιδρά σε ολόκληρη τη ζωή του.
Όταν όμως βάζουμε τις φωνές σε ένα παιδί, σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξή του είναι και βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Στις βραχυπρόθεσμες βρίσκουμε την επιθετικότητα, το άγχος και την απόσυρση, ενώ στις μακροπρόθεσμες τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την κατάθλιψη και τον υψηλότερο κίνδυνο το ίδιο το παιδί να αναλάβει, αργότερα στο μέλλον, ρόλο νταή.
Ο ψυχολόγος Ryan Allen, ειδικός στην προσχολική ηλικία, σχολιάζοντας το βίντεο λέει ότι η μητέρα ακολουθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση, χωρίς να είναι ούτε αυταρχική ούτε υποχωρητική. Αν και θα μπορούσε να εφαρμόσει μια πιο αποτελεσματική πρακτική, για παράδειγμα να δώσει στην Όντρεϊ την επιλογή είτε να κλείσει εκείνη το ψυγείο είτε να το κάνει η μαμά.
Το μεγάλο λάθος, ωστόσο, το κάνει ο μπαμπάς, που αντιδρά στη συμπεριφορά του παιδιού που εκλαμβάνει σαν «ασέβεια» δείχνοντας ο ίδιος έλλειψη σεβασμού: φωνάζοντάς του και βρίζοντας.
«Με αυτό τον τρόπο, αφαιρεί οποιαδήποτε εξουσία από τον άλλο γονιό» όπως εξηγεί ο Allen. Έτσι, αφενός η μητέρα αισθάνεται ανίσχυρη, αφετέρου η Όντρεϊ παύει να τη βλέπει σαν μια κυριαρχική φιγούρα την οποία οφείλει να ακούει.
«Με αυτό τον τρόπο, αφαιρεί οποιαδήποτε εξουσία από τον άλλο γονιό» όπως εξηγεί ο Allen. Έτσι, αφενός η μητέρα αισθάνεται ανίσχυρη, αφετέρου η Όντρεϊ παύει να τη βλέπει σαν μια κυριαρχική φιγούρα την οποία οφείλει να ακούει.
Παρόλο λοιπόν που το νήπιο απομακρύνεται τελικά από το ψυγείο, αυτό συμβαίνει γιατί η μητέρα του το τραβάει από το χέρι, όχι επειδή ο πατέρας του τού βάζει τις φωνές, και πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πύρρειο νίκη.
Δείτε το βίντεο:
@preschooltherapy Jumping in to save the other parent does the exact opposite of what you think it does. It sets up a cycle where this is the only way kids will stop doing what they are doing and teaches them to use aggressive tactics when they encounter problems with peers. #gentleparenting #gentleparentingtips #toddlermom #toddlerdad #toddlertips ♬ original sound – Ryan Allen