Μπορεί να μη σας φαίνεται σπουδαίο να πείτε «Καλά, εντελώς χαζή είμαι», όταν λέτε κάτι που δεν ισχύει ή νομίζατε πως ήταν σωστό ή να όταν γελάτε πολύ δυνατά να πείτε «Ωχ, θα πεθάνω», αλλά αυτά τα υπερβολικά σχόλια αποτελούν μέρος της γλώσσας μας και τα χρησιμοποιούμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Φυσικά, τυχαίνει, επίσης, να είναι και άκρως αρνητικά – και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το wellness και έχουν κανάλια στο Tik Tok πιστεύουν ότι πρέπει πραγματικά να σταματήσετε να τα λέτε και να στηριχτείτε αντί γι’ αυτά στη θετική σκέψη.
Ακόμα κι αν δεν εννοείτε τίποτα, η χρήση αρνητικών εκφράσεων στέλνει λανθασμένα μηνύματα στον εγκέφαλό και μπορεί τελικά να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε. Αφού είδε άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο, ο χρήστης του TikTok @barenutritionhealth ορκίστηκε να μην κάνει παρόμοια σχόλια.
«Οι αυτοσαρκαστικές φράσεις μπορεί να εννοούνται ως αστείο», σημείωσε, «αλλά ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Όσο πιο συχνά λέτε κάτι, τόσο πιο αληθινό γίνεται».
Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τον νόμο της έλξης, ή αλλιώς την ιδέα ότι οι θετικές σκέψεις φέρνουν θετικά πράγματα και το αντίστροφο. Βασίζεται στη νευροεπιστήμη, και οι θεραπευτές συμφωνούν ότι το όλο σκεπτικό είναι πραγματικό.
«Οι λέξεις που λέμε μέσα μας ή δυνατά σίγουρα επιστρέφουν στον εγκέφαλό μας και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας», λέει ο Justin Paulsen, MCP, RCC, ABS, ψυχοθεραπευτής. «Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να είστε πιο προσεκτικοί με τα λόγια σας».
Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να ξέρετε για να «εγκαταλείψετε» επίσημα φράσεις όπως «είμαι χαζή» – και τι να πείτε αντ’ αυτού.
Γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιείτε είναι σημαντικές
Σύμφωνα με τον Paulsen, ο εγκέφαλός συνδέει νευρώνες για να δημιουργήσει μονοπάτια σκέψης κάθε φορά που μιλάμε. «Για να καταλάβετε, σκεφτείτε πως στον εγκέφαλό σας υπάρχουν ποτάμια. Αν οι σκέψεις και οι λέξεις σας είναι το νερό, ουσιαστικά ρίχνετε περισσότερο νερό στο μονοπάτι αυτοκριτικής κάθε φορά που μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας», εξηγεί. «Αυτό δημιουργεί ένα μεγαλύτερο ποτάμι με όλο και περισσότερες αρνητικές σκέψεις να ρέουν μέσα στο κεφάλι σας».
Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως αυτές οι αρνητικές σκέψεις και τελικά διατυπώσεις, γίνονται πιο έντονες όταν συνδέονται με το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης, το σημείο του εγκεφάλου που παρακολουθεί τα αισθητηριακά σήμερα μεταφέροντάς είτε με ένταση είτε με ηρεμία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνείδησης, στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, και στο πόση αίσθηση, ιδιαίτερα πόνου, εισάγεται περαιτέρω στον εγκέφαλο.
«Αν χρησιμοποιήσετε την αναλογία των ποταμών, το RAS θα ξοδέψει τον περισσότερο χρόνο του φιλτράροντας τις πληροφορίες που ταιριάζουν στα μεγαλύτερα “ποτάμια” και θα στέλνει λιγότερες πληροφορίες στα μικρά, στεγνά ποτάμια», εξηγεί ο Paulsen. «Όταν ξοδεύετε, λοιπόν, τόσο πολύ χρόνο κάνοντας αρνητικές σκέψεις, εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας να σας δείχνει περισσότερη αρνητικότητα και λιγότερη θετικότητα».
Όπως επισημαίνει ο ειδικός μπορεί έτσι να καταλήξετε να χάνετε θετικές ευκαιρίες που εμφανίζονται, αφού ο εγκέφαλός σας έχει προγραμματιστεί να εστιάζει στις αρνητικές πτυχές της ζωής σας.
Το αντίθετο μπορεί επίσης να ισχύει – όταν συνειδητά πιέζετε τον εαυτό σας να μιλάει θετικά και να εστιάζει σε θετικά πράγματα γύρω σας, ενισχύετε και αναπτύσσετε τις θετικές νευροπάθειές σας, εκπαιδεύοντάς τες να παρατηρούν και να εστιάζουν στις θετικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Είναι η ίδια ιδέα πίσω από το σκεπτικό που θέλει να προσεκλύουμε την τύχη όταν είμαστε σε επιφυλακή για αυτή. Και ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να μιλάει θετικά – και για εσάς!
Πώς μπορείτε να αλλάξετε τις αρνητικές φράσεις που χρησιμοποιείτε
@barenutritionhealth I’d love to know some of the phrases like this you can think of and how you’d flip it! Words matter! Our thoughts create our perceptions which influence our behavior and create our reality. #wordsmatter #neuroscience #mentalhealth #positivemindset #mindsetshifts #mindsethack #lawofattraction ♬ original sound – holistic nutrition coach
«Το να είσαι αληθινός και να μιλάς για όσα νιώθεις δεν είναι κακό. Αλλά η συνεχής χρήση αρνητικής γλώσσας μπορεί να μετατρέψει τη θετική ενέργεια και αύρα σας σε αρνητική», επισημαίνει ο ειδικός.
Οι χρήστες του Tik Tok έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον τρόπο που μιλούν και εν συνεχεία που σκέφτονται, κάνοντας πράξη όλα τα παραπάνω. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τις αρνητικές φράσεις όπως το «Πάει, όλα λάθος τα κάνω» ή «Θα πεθάνω από τα γέλια», χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «Μαθαίνω ακόμα» ή «Ζω για αυτές τις στιγμές».
Τέτοιες ανεπαίσθητες αλλαγές κάνουν τη διαφορά, λέει η θεραπεύτρια Lindsey Ferris, MS, LMFTA. «Οι λέξεις έχουν σημασία», σημειώνει στο Bustle. «Η χρήση πιο ήπιων λέξεων που δείχνουν συμπόνια στον εαυτό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μαλακώσετε την αρνητική φωνή μέσα σας που σας ασκεί κριτική και να αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι».
Είναι μια μικρή αλλαγή που κάνει μεγάλη διαφορά, οπότε γιατί να μην την δοκιμάσετε;