Umami ή αλλιώς νοστιμιά ή καλή γεύση. Η ιαπωνική λέξη που σίγουρα έχετε ακούσει, σημαίνει την πέμπτη βασική γεύση, έναν καθοριστικό παράγοντα για την καθημερινή απόλαυση κάθε τροφής, σε κάθε μορφή.
Το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό συμπληρώνονται από το umami. Για να περιγράψει κάποιος την πέμπτη γεύση πρέπει να θυμηθεί την αίσθηση που αφήνουν στον ουρανίσκο του τρόφιμα όπως ο τόνος, οι γαρίδες, τα όστρακα, τα καπνιστά μανιτάρια, το σπανάκι, τα αυγά, το ώριμο μαλακό τυρί ή τα παστά κρεατικά. Μία λεπτή αίσθηση ανάμεσα στο αλμυρό και το καπνιστό, που συμπληρώνει τις βασικές γεύσεις που αισθανόμαστε κάθε φορά που δοκιμάζουμε μία τέτοια τροφή ή ακόμα κι ένα συγκεκριμένο ποτό.
Τι είναι αυτό που μπορεί να αναδείξει το umami που υπάρχει σε κάποιο φαγητό; Φυσικά, ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Η επιλογή τους μπορεί να μας οδηγήσει στη μέγιστη απόλαυση, στην καρδιά της νοστιμιάς, όταν οι συνδυασμοί που προκύπτουν επιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο στους γευστικούς μας κάλυκες: Χάρη στο γλουταμινικό οξύ, μία ουσία που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, ο οργανισμός μας αρχίζει να αισθάνεται την ένταση, τα επίπεδα και το βάθος κάθε γεύσης.
Το κάτι παραπάνω, αυτό που προκαλεί μία σειρά από γευστικές εντυπώσεις που μας αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους ακόμα και από μία μικρή δοκιμή.
Κάθε φαγητό ή γλυκό μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με συγκεκριμένα ροφήματα, ώστε να αναδειχθούν πλήρως οι γεύσεις και των δύο. Όπως επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί, τη μπίρα ή το αναψυκτικό που θα αναδείξει τη γεύση ενός πιάτου που έχουμε μπροστά μας, έτσι συνδυάζουμε και το κατάλληλο νερό με το φαγητό μας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε το umami του. Η ιδανική επιλογή είναι αυτή του AQUA Carpatica.
Η ξεχωριστή γεύση του AQUA Carpatica, που αναδεικνύει το umami
Είτε επιλέξουμε το Φυσικώς Ανθρακούχο Μεταλλικό Νερό, είτε το Φυσικό Μεταλλικό Νερό που προέρχεται από τα Καρπάθια όρη με τα απάτητα δάση, οι γεύσεις umami που κρύβονται σε κάθε φαγητό θα βγουν στην επιφάνεια και θα επιδράσουν στους γευστικούς μας κάλυκες με τρόπο ώστε να καταλάβουμε κάθε πτυχή τους.
Ένα νερό που προέρχεται από το τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης, μεγέθους πάνω από 100 χιλιάδες στρεμμάτων, όπου δεν έχει παρέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας μέσω της γεωργίας και της βιομηχανίας, διαθέτει φυσικά μεταλλικά στοιχεία, ισορροποπημένο pH και υπέροχη γεύση.
Η γεύση του AQUA Carpatica είναι ιδιαίτερα ελκυστική και πρόσχαρη. Είναι πολύ σημαντικό, το νερό που επιλέγετε για να συνδυάσετε ένα γεύμα, να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, να έχει ισορροπημένη γεύση και το πιο σημαντικό από όλα, να είναι πραγματικά αγνό, χωρίς ίχνη τοξικών χημικών αποβλήτων στη σύνθεσή του. Οι γευστικοί θύλακες στο στόμα μας επηρεάζονται από το νερό που πίνουμε, είτε αυτό έχει ανθρακικό είτε όχι.
Οι αρθρογράφοι γεύσης συχνά δίνουν ελάχιστη προσοχή στην αίσθηση που δημιουργείται στο στόμα από το νερό. Είναι όμως μια σημαντική ιδιότητα τόσο του φαγητού όσο και του νερού. Το μέγεθος, η ποσότητα και η κατανομή των φυσαλίδων – ή η έλλειψη τους – είναι στοιχεία απαραίτητα για την αίσθηση που δημιουργείται στο στόμα από νερό.
Μετά την αίσθηση στο στόμα, ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για τη σύνδεση του νερού με το γεύμα είναι η ποσότητα των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS). Η σύνθεση του νερού συνήθως περιέχει ανθρακικά άλατα, διττανθρακικά, χλωρίδια, θειϊκά άλατα, φωσφορικά άλατα, νιτρικά άλατα, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και μερικά άλλα μέταλλα. Το TDS στο νερό κυμαίνεται από 0 από αποσταγμένο νερό έως περισσότερο από 10.000 mg/l, που έχει πολύ διακριτικό χαρακτήρα και γεύση.
Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, τόσο πιο ξεχωριστή μπορεί να είναι η γεύση ενός νερού. Ένα χαμηλό TDS (50-250 mg/l) δίνει μια καθαρή, μαλακή και ουδέτερη γεύση. Ένα υψηλό TDS (800-1500 mg/l) δίνει μια βαρύτερη, πιο ουσιαστική αίσθηση.
Το AQUA Carpatica Φυσικώς Ανθρακούχο νερό έχει, επίσης, υπέροχη, απαλή γεύση, χωρίς καμία επίγευση, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο: ένα λίτρο παρέχει το 41% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα για ασβέστιο και το 28% για ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου.
Επειδή είναι πλούσια σε μέταλλα, αν η ισορροπία δεν είναι ιδανική, τα φυσικά μεταλλικά νερά μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά, ξινά ή πικρά, ή απλά καθαρά και αγνά, με όμορφη γεύση και χωρίς επίγευση. Όσο περισσότερο ασβέστιο, τόσο πιο γλυκό θα είναι ένα νερό, όσο περισσότερο μαγνήσιο, τόσο πιο πικρό θα είναι, όσο περισσότερο νάτριο, τόσο πιο αλμυρό θα είναι, ενώ το σοδόνερο αντίστοιχα θα είναι ξινό. Έτσι λοιπόν, η σωστή αναλογία από κάθε συστατικό που περιέχεται στο νερό θα δώσει μια εξαιρετική γεύση, χωρίς δυσάρεστη επίγευση.
Χωρίς σχεδόν καθόλου νιτρικά, όσον αφορά στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό, και με μηδενικά νιτρικά, για το Φυσικώς Ανθρακούχο Μεταλλικό Νερό, το οποίο εμπλουτίζεται με διοξείδιο του άνθρακα από τα σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που υπάρχουν στο υπέδαφος των Καρπαθίων, το AQUA Carpatica έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, που συνδυάζει την ωραία γεύση με τη δυνατότητα να αναδεικνύει το umami. Υπόγεια κοιτάσματα νερού που αναβλύζουν από σχισμές ασβεστολιθικών Δολομιτών και ηφαιστειακών πετρωμάτων συλλέγονται με φροντίδα, εμφιαλώνονται και φτάνουν στο τραπέζι μας για να μας ταξιδέψουν στη γευστική πληρότητα. Βάλτε στην καθημερινότητά σας το ξεχωριστό φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica και απολαύστε κάθε στοιχείο γεύσης στο μέγιστο.
Μάθετε περισσότερα για το AQUA Carpatica εδώ.
Ακολουθήστε το AQUA Carpatica στα social media: Facebook, Instagram, YouTube και TikTok.