Τα γυαλιά με φακούς που μπλοκάρουν το μπλε φως αναδεικνύει ως φρουρό της υγείας των ματιών μας πρόσφατη έρευνα. Η χρήση τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στις ημέρες της πανδημίας, οπότε η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση αλλά και η αδιάκοπη παρακολούθηση ταινιών και σειρών ως εναλλακτική στα περιοριστικά μέτρα, έφεραν την υπερέκθεση στο μπλε φως των οθονών.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Applied Psychology, υπογραμμίζουν πως φορώντας τα ειδικά γυαλιά το βράδυ, εξασφαλίζεται ποιοτικότερος ύπνος καθώς και μεγαλύτερη απόδοση στην εργασία και οργανωτικότητα έναντι της αντιπαραγωγικής εργασιακής συμπεριφοράς την επόμενη ημέρα. «Η χρήση γυαλιών με φίλτρο για το μπλε φως» εξηγεί ο Cristiano L. Guarana, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο School of Business Kelley του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα «δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε φυσικό σκότος, βελτιώνοντας έτσι τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου».
Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει πως το μπλε φως από την οθόνη της τηλεόρασης, των tablets ή των smartphones μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν συστηματικά προωθήσει την ανάγκη χρήσης γυαλιών με φακούς που εμποδίζουν το μπλε φως.
Η πρόσφατη μελέτη ήρθε να υπερθεματίσει, προσθέτοντας νέα στοιχεία που εξέτασαν την παράμετρο του κιρκαδικού ρυθμού, μιας φυσικής, εσωτερικής διαδικασίας που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες περίπου.
Σύμφωνα με δύο μελέτες, τα δεδομένα από 63 διευθυντές εταιρειών και 67 υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων σε γραφεία που εδρεύουν στη Βραζιλία για μια πολυεθνική χρηματοοικονομική εταιρεία των Η.Π.Α. έδειξαν πως η χρήση γυαλιών με φίλτρο για το μπλε φως αύξησε την αποδοτικότητά τους. Το πληθυσμιακό δείγμα είχε διακριθεί τυχαία σε δύο ομάδες, όπου η μία έκανε χρήση των ειδικών γυαλιών και η άλλη γυαλιών placebo.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή επιτέλεση των καθηκόντων μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενες βιολογικές διαδικασίες, όπως ο κιρκαδικός ρυθμός.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ασταθή ωράρια με την πρωινή έγερση μπορούν να οδηγήσουν σε κακή ευθυγράμμιση ανάμεσα στο εσωτερικό (κικαρδικό) ρολόι και τον χρόνο εργασίας που δεν ρυθμίζεται από τον εργαζόμενο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ Guarana, η έκθεση στο μπλε φως πιθανώς διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Ενδιαφέρον αποτελεί η διαπίστωση πως η χρήση των γυαλιών με τους ειδικούς φακούς φάνηκε πιο αποδοτική για τους υπαλλήλους – νυχτοπούλια (όσοι κοιμούνται μετά τις 23:00). Μια εξήγηση, κατά τον Δρ Guarana, είναι ότι αποτελούν την ομάδα με τα σημαντικότερα σφάλματα στην ευθυγράμμιση εσωτερικού ρολογιού και ωραρίου εργασίας.
Η μελέτη, καταλήγουν οι ερευνητές, αναδεικνύει μοναδικά ένα πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση του ύπνου αλλά και των επιδόσεων των υπαλλήλων.
Στην έρευνα συμμετείχαν οι Christopher Barnes και Wei Jee Ong από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Πηγή: ygeiamou.gr