Το Ikigai, μας έρχεται σαν ιδέα από την Ιαπωνία και μεταφράζεται ως το μυστικό για την εξεύρεση του σκοπού της ζωής σου ενώ παράλληλα να επιτύχεις μακροζωία, δυο πολύ σημαντικά ζητούμενα του κάθε ανθρώπου.

Ο όρος προκύπτει από το συνδυασμό των ιαπωνικών λέξεων Iki που σημαίνει ζωή και Gai που σημαίνει αξία, επομένως Ikigai είναι ουσιαστικά η εύρεση του σκοπού της ζωής του κάθε ατόμου και κατ επέκτασιν της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής ευτυχίας.

Αν λοιπόν αναζητάς ένα λόγο για να ζεις, να υπάρχεις, να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι όπως γράφει ο Ηector Garcia, συγγραφέας του Ιkigai, τότε πρέπει να το αναζητήσεις στην πεμπτουσία της ύπαρξης σου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην Ιαπωνία οι άνθρωποι ζουν πάρα πολλά χρόνια, τότε μάλλον κάτι κάνουν σωστά.

 

Πώς να βρείτε το Ikigai σας

Το Ikigai συσχετίζεται συχνά με ένα διάγραμμα του Venn όπου επικαλύπτονται τα ακόλουθα στοιχεία:

Οτι αγαπάς
Σε τι είσαι καλός
Τι χρειάζεται ο κόσμος
Για τι πράγμα πληρώνεσαι

View this post on Instagram

#ikigai #ikigaibook #whatsyourikigai

A post shared by Ikigai (@ikigaibook) on


Αυτό που βρίσκεται  στη διασταύρωση αυτών των τεσσάρων λιστών είναι το ikigai σας. Εάν έχετε βγει στη σύνταξη, μπορείτε να καταργήσετε το “Για τι πράγμα πληρώνεσαι” από αυτά τα στοιχεία και εξακολουθείτε να βρίσκετε τα ikigai από τα υπόλοιπα τρία.

Στην πραγματικότητα, μια εργασία που πληρώνει μπορεί να μην έχει τίποτα να κάνει με τα ikigai σας. Σε μια έρευνα 2.000  ανδρών και γυναικών στην Ιαπωνία που διεξήχθη από την Central Research Services το 2010, μόνο το 31% των συμμετεχόντων θεωρούσαν την δουλειά τους ως ikigai, ανέφερε το BBC.

Πολλοί Ιάπωνες συνταξιούχοι βρίσκουν μεγαλύτερο σκοπό στα χόμπι τους αφού εγκαταλείπουν το γραφείο, το οποίο όχι μόνο τους κρατάει ενεργό αλλά και δίνει τη ζωή τους μια αίσθηση νόημα μετά την ολοκλήρωση της σταδιοδρομίας τους.

Ποιός είναι ο ρυθμός της ζωής σας και πόσο σας συνεπαίρνει; 

Ενώ  κάνετε λίστες των τεσσάρων παραπάνω  στοιχείων και να υπολογίσετε τι είναι στο επίκεντρο όλων αυτών, η εξεύρεση των ikigai σας μπορεί επίσης να είναι τόσο εύκολη όσο απλά να σταματήσετε ότι κάνετε όλη μέρα και να αναρωτηθείτε: Γιατί το κάνω αυτό;

“Όταν μπαίνουμε σε ένα ρυθμό, χάνουμε την αίσθηση του χρόνου που περνάει”, δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, ένας Ισπανός που έζησε στο Τόκιο για 13 χρόνια, στο The Independent. “Έχετε ποτέ απορροφηθεί σε μια προσπάθεια που ξεχάσατε να πίνετε και να τρώτε; Ποιος ήταν ο στόχος;” Σημειώστε εκείνες τις στιγμές που εισέρχεστε στη ρουτίνα σας και τα ikigai σας θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε εκείνες τις στιγμές “.

Μόλις παρατηρήσετε ποιες εργασίες κάνετε σε κατάσταση “ροής”- ή αλλιώς ρουτίνας, προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας για να εστιάσετε στα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς.

“Για παράδειγμα, έγινα πιο δυνατός στην καθημερινή μου δουλειά όταν έλεγα« όχι »σε πράγματα που ξέρω ότι δεν μου αρέσει να κάνω και δεν είμαι καλός  σε αυτά και βάζοντας τον εαυτό μου σε καταστάσεις όπου κάνω πράγματα που αγαπώ και που είμαι καλός “, είπε ο Γκαρσία. “Έχω επίσης βάλει περισσότερο χρόνο και αφοσίωση στα χόμπι μου: τη γιόγκα και τη φωτογραφία, και τους απολαμβάνω περισσότερο από ποτέ.”

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below