Τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι; 6 σημάδια που χρειάζονται προσοχή σύμφωνα με τους ειδικούς.
Κράμπες
Ο αμβλύς πόνος ή το σφίξιμο στο κάτω μέρος την κοιλιάς πριν και κατά τη διάρκεια της πρώτης / δεύτερης μέρας είναι φυσιολογικός. Το να διπλώνεσαι όμως από τον πόνο δεν είναι. «Οι αιτίες του πυελικού άλγους ποικίλουν, αλλά καλό θα ήταν να εξετασθεί το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης ή κυστών στις ωοθήκες» συμβουλεύει η γιατρός Taraneh Shirazian. Η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ απλή (μπορεί π.χ. να χρειαστεί να πάρεις αντισυλληπτικά για μερικούς μήνες) οπότε αν παρατηρήσεις αλλαγές στο είδος και την οξύτητα του πόνου συμβουλέψου γρήγορα το γυναικολόγο σου.
Υπερβολική ροή
Η ροή ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα – συνήθως είναι μεγαλύτερη στην αρχή και μειώνεται σταδιακά μέρα με τη μέρα. Αν όμως χρειάζεται να αλλάζεις συνέχεια σερβιέτα ή ταμπόν (ανά 1-2 ώρες) για να μην λερωθείς, ακόμα και όταν δεν βρίσκεσαι στις πρώτες μέρες του περιόδου, πρέπει να απευθυνθείς στο γυναικολόγο σου. Μπορεί να κρύβονται άλλες αιτίες πίσω από την αυξημένη ροή αίματος, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχές του θυρεοειδή και πιο σπάνια ινομυώματα, όπως προειδοποιεί η Shirazian.
Πολύ μικρή ροή
Περίοδος χωρίς πόνους και ελάχιστο αίμα = dream come true, σωστά; Όχι πάντα. Ναι, είναι φυσιολογικό να παρατηρείς μικρές αλλαγές στη ροή σου πού και πού (ειδικά αν παίρνεις αντισυλληπτικά), μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς και οι συμφύσεις στη μήτρα, σύμφωνα με τη γυναικολόγο Alyssa Dweck.
Δεν σου έχει έρθει αυτό το μήνα
Το να μην έχεις έμμηνο ρύση επί τρεις μήνες ή και περισσότερο, αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται είτε με το θυρεοειδή αδένα είτε με τις ωοθήκες. O γιατρός σου θα πρέπει να κάνει ειδικές εξετάσεις και μπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα. Σπάνια, η απουσία περιόδου μπορεί να σημαίνει πρόωρη εμμηνόπαυση, κάτι που συμβαίνει όταν σταματά η φυσιολογική λειτουργία παραγωγής ωαρίων.
Είναι ακανόνιστη
«Αν είχες πάντα ακανόνιστο κύκλο, δεν αποτελεί πρόβλημα», λέει η Dr. Shirazian. Αν όμως δεν σου είχε συμβεί κάτι παρόμοιο μέχρι τώρα, συζήτησε με το γυναικολόγο σου το ενδεχόμενο συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ή διαταραχών με το θυρεοειδή σου.
Η υπερβολική κυκλοθυμία
Ναι, όλοι ξέρουν πόσο.. ιδιότροπες μπορούμε να γίνουμε λίγο πριν μας έρθει η περίοδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και η μόνη υπαίτια για την κυκλοθυμία μας, λέει η Dr. Dweck. Αν οι υπερβολικές συναισθηματικές εναλλαγές επιμένουν, πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί το ενδεχόμενο κατάθλιψης με το γυναικολόγο σου, όπως μας συμβουλεύει η ίδια.