Όταν, στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδούσε «Κυριακή, γιορτή και σχόλη, να ‘ταν η βδομάδα όλη / και η Δευτέρα να ΄ταν μόνο κάνα δυο φορές το χρόνο» εξέφραζε συναισθήματα για την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας που μέχρι σήμερα μοιραζόμαστε πάρα πολλοί. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τη φήμη της Δευτέρας – σώζοντας, παράλληλα, τα απογεύματα της Κυριακής από τη συναισθηματική συννεφιά τους. Και μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που έχει αρχίσει να γίνεται τάση, μάς έρχεται από το TikTok.
Είναι οι Bare Minimum Mondays (BMM), που θα μπορούσαν να αποδοθούν ως οι Δευτέρες με τα Στοιχειώδη Απαραίτητα. Αναφέρονται στην επιθυμία των εργαζομένων να λειτουργούν αυτή τη μέρα σχεδόν στον αυτόματο πιλότο, κάνοντας δηλαδή μόνο ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να βγει η ημέρα: μια επιθυμία που συμμερίζεται το 82% των ατόμων 18-29 ετών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (Axios, Generation Lab).
Οι Bare Minimum Mondays (BMM), που θα μπορούσαν να αποδοθούν ως οι Δευτέρες με τα Στοιχειώδη Απαραίτητα, αναφέρονται στην επιθυμία των εργαζομένων να λειτουργούν αυτή τη μέρα σχεδόν στον αυτόματο πιλότο, κάνοντας δηλαδή μόνο ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο.
Στην πρώτη γραμμή της νέας τάσης συναντάμε την TikToker και startuper Marisa Jo Mayes που, όπως είπε στο «Business Insider», κάθε Δευτέρα, τις δύο πρώτες εργάσιμες ώρες, δεν οργανώνει μίτινγκ, δεν τσεκάρει τα μέιλ της, ούτε το κινητό της για ειδοποιήσεις. Τις αφιερώνει σε άσχετες δραστηριότητες, όπως η καθαριότητα του σπιτιού. Μας θυμίζει, κατά κάποιον τρόπο, τις σχολικές κοπάνες που, ίσως, κάναμε την πρώτη ώρα μαθήματος για να καθυστερήσουμε να πάμε στο σχολείο.
Μετά τις δύο πρώτες ώρες του εργάσιμου ωραρίου της, επικεντρώνεται σε δημιουργικές δραστηριότητες. Μόνο μετά το μεσημεριανό, και αφού βγει για έναν περίπατο, ασχολείται με τις υποχρεώσεις που δεν της (πολυ)αρέσουν. «Δεν ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν αφήνω τίποτα να με αποσπάει. Δεν πιάνω το κινητό μου. Η εργάσιμη μέρα της Δευτέρας διαρκεί λιγότερο για μένα, αλλά καταλήγω να βγάζω την ίδια δουλειά με το παλιό οκτάωρο».
«Δεν ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν αφήνω τίποτα να με αποσπάει. Δεν πιάνω το κινητό μου. Η εργάσιμη μέρα της Δευτέρας διαρκεί λιγότερο για μένα, αλλά καταλήγω να βγάζω την ίδια δουλειά με το παλιό οκτάωρο».
Ίσως πολλοί από εμάς να μην έχουμε την επαγγελματική ευελιξία της Marisa Jo Mayes, αλλά όλοι μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από την αλλαγή που έχει κάνει στη ζωή της: Τουλάχιστον, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προλάβουμε το burnout και να διευκολύνουμε τη μετάβασή μας στην καινούρια εβδομάδα.