Πολλές από εμάς έχουμε πάρει, ή συνεχίζουμε να παίρνουμε, βιταμίνες σε συμπληρώματα διατροφής, είτε επειδή μας τις έχει συστήσει ο γιατρός μας είτε με δική μας πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε, για παράδειγμα, ότι θα μας δώσουν περισσότερη ενέργεια, θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας ή θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως τελικά; Και σε ποιες περιπτώσεις από ωφέλιμες μπορεί να αποδειχθούν έως και επικίνδυνες; η γιατρός Trisha Pasricha, συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, βάζει κάτω από το μικροσκόπιό της, για λογαριασμό της Washington Post, κάποιες από τις βιταμίνες που καταναλώνουμε συχνότερα.

Πολυβιταμίνες: Μια πρόσφατη μελέτη σε 400.000 ενήλικες έδειξε ότι η λήψη τους δεν παίζει ρόλο στη διάρκεια ζωής μας. Η γιατρός συμβουλεύει λοιπόν να επενδύσουμε καλύτερα σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, τα οφέλη της οποίας έχουν επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά από την επιστήμη.

Ψύλλιο: Μελέτες έχουν δείξει ότι μας βοηθάει, πράγματι, να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, να περιορίσουμε τις απότομες διακυμάνσεις σακχάρου στο αίμα, να παρατείνουμε το αίσθημα κορεσμού και να αντιμετωπίσουμε τη δυσπεψία και τη διάρροια.

Κολλαγόνο: Υπόσχεται βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας, των νυχιών και των μαλλιών, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι’ αυτό. Υπάρχουν, μεν, μελέτες που υποστηρίζουν ότι ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και μειώνει τις ρυτίδες, αλλά και αμφιβολίες για τη μεθοδολογία τους.

Μαγνήσιο: Τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του σε συμπληρώματα διατροφής είναι δυσανάλογα λίγα σε σχέση με τις αναγγελίες της δράσης του στα social media. Γι’ αυτό, η ειδικός συνιστά να το παίρνουμε μέσα από τις τροφές που το περιέχουν, οι οποίες άλλωστε θα μας δώσουν και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Σίδηρος: Ναι μεν βοηθάει στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας, ωστόσο υπάρχει ένα tip που θα μας προστατεύσει από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ναυτία και η δυσπεψία: να τον λαμβάνουμε μέρα παρά μέρα και όχι καθημερινά.

Μείγμα λαχανικών σε σκόνη: Δεν ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία, γι’ αυτό είναι πάντα προτιμότερα τα φρέσκα λαχανικά.

Βιταμίνη Β12: Η μόνη περίπτωση που βοηθάει στην αντιμετώπιση της κόπωσης και των χαμηλών επιπέδων ενέργειας είναι όταν έχουμε ανεπάρκεια στον οργανισμό μας. Αν νιώθουμε υπερβολικά κουρασμένοι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τον γιατρό μας ώστε να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και, αν το κρίνει απαραίτητο, σε εξετάσεις.

Προβιοτικά: Παρόλο πουν έχουν διαφημιστεί πάρα πολύ για τη δράση τους στο γαστρεντερικό σύστημα, δεν υπάρχουν επαρκή ιατρικά στοιχεία. Επενδύουμε, ιδανικά, σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Βιθάνια: Συνοδεύεται από ισχυρισμούς ότι βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και βελτιώνει τον ύπνο, τη μνήμη, ακόμα και τη μυϊκή μάζα. Φαίνεται, πράγματι, ότι μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη έλευση του ύπνου, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιηθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς πίσω από τις μακροχρόνιες διαταραχές του μπορεί να κρύβονται προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή η υπνική άπνοια, που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below