Δεν είναι μυστικό ότι τα ταξίδια είναι διασκεδαστικά. Μπορούν, όμως, να μας κρατούν και νεότερους; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η εντροπία – η διαδικασία της αργής και αναπόφευκτης παρακμής – μπορεί να αντισταθμιστεί με τα ταξίδια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλά σημεία σε ένα ταξίδι – όπως η γνωριμία με νέους ανθρώπους, ο καλύτερος ύπνος, οι νέες εμπειρίες ζωής και η συμμετοχή σε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα και οι θεραπείες σπα – θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αψηφήσουμε την πρόωρη γήρανση.
«Ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τον ελεύθερο χρόνο και την αναψυχή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Fangli Hu. «Θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων».
Η μελέτη, από τη διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Edith Cowan, βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες για την υγιή γήρανση. Πολλές από τις δραστηριότητες που συνιστούν οι ειδικοί για να αισθανόμαστε νεότεροι στο σώμα και στο μυαλό – πράγματα όπως η κοινωνική σύνδεση, η ενασχόληση με τη φύση και η δια βίου μάθηση – αποτελούν εγγενές μέρος των ταξιδιών, σημείωσε η ομάδα.
Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι τα ταξίδια θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης; Ναι, προτείνουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Travel Research.
«Τα περιβάλλοντα, ειδικά τα όμορφα τοπία, όπως τα δάση ή οι παραλίες, μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το στρες και να ενισχύσουμε την ψυχική μας ευεξία και να προωθήσουμε τη σωματική δραστηριότητα», εξήγησε ο Fangli Hu στη Washington Post. «Η έκθεση σε άλλους τουρίστες, ντόπιους ή ακόμη και ζώα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία».
«Η διασταύρωση του τουρισμού και της υγείας είναι ένας πολύ νέος και πολλά υποσχόμενος ερευνητικός τομέας», πρόσθεσε ο Hu. Αλλά αυτά τα προηγούμενα ευρήματα ευθυγραμμίζονται καλά με προηγούμενες μελέτες.
Για παράδειγμα, πρόσφατη ψυχολογική έρευνα έδειξε ότι η εκμάθηση κάτι νέου μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί σαν να είναι 30 χρόνια νεότερος. Ευρήματα από μια ομάδα Καναδών νευροεπιστημόνων αποκάλυψαν ότι μέτριες ποσότητες ελαφριάς άσκησης βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες σαν να ήταν πέντε χρόνια νεότεροι. Άλλες εργασίες από το Yale ανακάλυψαν ότι απλώς και μόνο η θετική στάση απέναντι στη γήρανση και η παραμονή σε ενεργό δράση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν έως και 7,5 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο.
Εξετάζοντας όλες αυτές τις έρευνες μαζί, φαίνεται ελπιδοφόρο ότι οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα αποδειχθεί ότι όντως επιβραδύνουν τη γήρανση.
Τα ταξίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και πιο επιτυ
χημένους
Αν αυτό ισχύει, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα ταξίδια έχουν σημαντικά οφέλη πέρα από τη διασκέδαση και τη χαλάρωση. Οι ειδικοί σε θέματα καριέρας σημειώνουν εδώ και καιρό ότι τα ταξίδια καλλιεργούν ορισμένες νοοτροπίες και δεξιότητες που μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην επαγγελματική επιτυχία.
Όπως έχει εξηγήσει η Linda Brimm, καθηγήτρια στην ευρωπαϊκή σχολή επιχειρήσεων Insead, οι έμπειροι ταξιδιώτες τείνουν να είναι ευέλικτοι και άνετοι με τις αλλαγές, πιο δημιουργικοί και ανοιχτοί στην ανάπτυξη και την επανεφεύρεση του εαυτού τους. Όλες αυτές είναι δεξιότητες περιζήτητες από τους εργοδότες όσο και χρήσιμες στους επιχειρηματίες.
Σε πιο προσωπικό επίπεδο, μια νέα έρευνα δείχνει επίσης ότι η ευρεία περιπλάνηση και η επίσκεψη σε νέα μέρη τείνει να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδειξε ότι όσο περισσότερες νέες εμπειρίες έχετε μια δεδομένη ημέρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι πιθανό να είστε την επόμενη.
Τώρα, πρέπει απλώς να πείσετε το αφεντικό σας ότι χρειάζεστε περισσότερες ημέρες διακοπών.