Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά είδη ευφυΐας ωστόσο υπάρχουν, σε γενικές γραμμές, κάποια δείγματα ευστροφίας. Και δεν χρειάζεται να τα συγκεντρώνετε όλα για να βγάλετε το συμπέρασμα ότι το μυαλό σας λειτουργεί πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των ανθρώπων – αλλά όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο, φυσικά. Ποια είναι αυτά, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας;

Έχετε πολύ καλή μνήμη: Η ικανότητα απομνημόνευσης και διατήρησης πληροφοριών σε βάθος χρόνου είναι ανάμεσα στις πιο σημαντικές νοητικές ικανότητες.

Είστε καλοί ακροατές: Ένα μυαλό που επεξεργάζεται γρήγορα τις πληροφορίες μπορεί ευκολότερα να συγκεντρωθεί σε ό,τι του λέει ο άλλος, ακόμα και αν το αντικείμενο συζήτησης δεν τού είναι ιδιαίτερα οικείο.

Συγκεντρώνεστε απόλυτα σε μια δραστηριότητα: Η καλή προσοχή συνδέεται με την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών σε βάθος και με μεγάλη ταχύτητα.

Είστε καλοί σε διάφορα τεστ: Είναι ένας τρόπος μέτρησης διαφορετικών νοητικών λειτουργιών – μεταξύ αυτών και του πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά επεξεργάζεστε τις πληροφορίες και δίνετε λύσεις σε προβλήματα.

Διαβάζετε πολλά βιβλία: Συγκεκριμένα, όχι μόνο καταβροχθίζετε τις σελίδες τους αλλά μπορείτε να κατανοήσετε και σε βάθος το περιεχόμενό τους και να απορροφάτε τις πληροφορίες, είτε μιλάμε για ένα μυθιστόρημα είτε για μια μελέτη.

Εκπαιδεύεστε εύκολα σε νέες δεξιότητες: Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι το μυαλό σας δουλεύει στο φουλ, σε κάθε ηλικία.

Έχετε έξυπνους συγγενείς: Η ευστροφία είναι, σε κάποιο βαθμό, κληρονομική, όπως επιβεβαίωσε μια μελέτη του Paul Thompson, καθηγητή Νευρολογίας στο UCLA.

Έχετε μαθηματικές ικανότητες: Επεξεργάζεστε γρήγορα αριθμούς, σύμβολα και σχήματα και βρίσκετε λύσεις σε μαθηματικά προβλήματα.

Ασκείστε συχνά: Διάφορες μελέτες αποκαλύπτουν μια σύνδεση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και τις υψηλές νοητικές λειτουργίες. Μπορεί η αγάπη για την άσκηση να μην αποτελεί από μόνη της δείγμα ευστροφίας, ωστόσο φαίνεται πως η συστηματική εκγύμναση του σώματός μας ευνοεί και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Έχετε ζωηρή φαντασία: Μπορεί κάποιοι να συνδέουν την ονειροπόληση με την τεμπελιά, αλλά είναι μια υγιής και, δυνητικά, ιδιαίτερα γόνιμη εγκεφαλική δραστηριότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικές ιδέες – γι’ αυτό αν ενδίδετε σε αυτήν συχνά, μη νιώθετε άσχημα, κάθε άλλο.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below