Μπορεί παλαιότερα να αντιμετωπίζαμε τον καρκίνο σαν μια ασθένεια που σχετίζεται κυρίως με τη γήρανση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αυξάνονται τα περιστατικά του σε νεότερες ηλικίες και, ιδιαίτερα, στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, μια αναφορά της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έδειξε ότι τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου σε γυναίκες μέσης ηλικίας (50-64 ετών) ξεπέρασαν εκείνα των αντρών. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πλέον 82% περισσότερες από εκείνες στους άντρες συνομηλίκους τους (το 2002, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51% περισσότερες διαγνώσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών).
Στην τελευταία περίπτωση, αυξάνονται κυρίως τα κρούσματα των λεγόμενων γυναικολογικών καρκίνων: του ενδομητρίου ή της μήτρας, του στήθους αλλά ακόμα και του τραχήλου, σε όσες γυναίκες δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV. Ακόμα όμως και μη γυναικολογικοί καρκίνοι, όπως του πνεύμονα, του ήπατος ή του δέρματος, βρίσκονται σε άνοδο στις νεότερες γυναίκες.
Στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πλέον 82% περισσότερες από εκείνες στους άντρες συνομηλίκους τους (το 2002, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51% περισσότερες διαγνώσεις σε γυναίκες κάτω των 50 ετών).
Οι λόγοι που αυξάνονται τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση, αλλά οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως σε χημικά που χρησιμοποιούνται σε τροφές, απορρυπαντικά, καλλυντικά αλλά και συσκευασίες προϊόντων. Γενικά, συμφωνούν ότι ακόμα και αν δεν είναι στο χέρι μας να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο, κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούμε να τον περιορίσουμε σημαντικά. Μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι το 40% των διαγνώσεων συνδέεται με «τροποποιήσιμους» παράγοντες κινδύνου.
Συγκεντρώσαμε, συγκεκριμένα, κάποιες επιστημονικά βάσιμες συμβουλές, που δίνει το περιοδικό Self σε ένα σχετικό άρθρο:
-Αποφύγετε το κάπνισμα και οποιοδήποτε προϊόν περιέχει καπνό και νικοτίνη. Έχει συνδεθεί με πολλούς, διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Ακόμα και το vaping και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρόλο που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, οι μέχρι τώρα έρευνες δεν τα αθωώνουν.
-Κάντε τη σωματική άσκηση μέρος της ρουτίνας σας. Σε αυτό το συμπέρασμα συμφωνούν πάρα πολλές μελέτες. Ενδεικτικά, μια από αυτές, του 2016, αφού μελέτησε δεδομένα σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο τους διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του στήθους και του ενδομητρίου. Αρκούν, για παράδειγμα, 150 – 300 λεπτά αεροβικής άσκησης μέτριας έντασης ή 75 – 150 λεπτά αεροβικής άσκησης υψηλής έντασης εβδομαδιαίως για να έχετε οφέλη.
Όσες ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο τους διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του στήθους και του ενδομητρίου.
-Καταναλώστε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Μπορεί κάποιες διατροφικές μελέτες να φάσκουν και να αντιφάσκουν, ωστόσο τα έως τώρα δεδομένα συγκλίνουν στα συμπεράσματα ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου καλό είναι να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και με όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, ειδικά κόκκινο κρέας.
-Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ – ιδανικά, κόψτε το εντελώς. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ενδεχομένως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί να κάνει ακόμα και καλό στην καρδιά, ωστόσο οι σύγχρονες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν ότι «δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ», πρωτίστως γιατί συνδέεται με τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, μεταξύ αυτών και του στήθους.
-Ακολουθήστε με συνέπεια το πρόγραμμα προληπτικού τσεκάπ. Αν μάλιστα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε κάποιες εξετάσεις σε μικρότερη ηλικία – συζητήστε το με τον γιατρό σας. Πολλοί τύποι καρκίνου σε νέες γυναίκες μπορούν είτε να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο είτε ακόμα και να προληφθούν –για παράδειγμα, στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου, με την αφαίρεση των προκαρκινικών κυττάρων– αν κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.