Ο Steve Petratos, Έλληνας νευροεπιστήμονας και καθηγητής, ηγείται της μάχης ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η έρευνά του, με τίτλο Odyssey, εστιάζει στη χρήση νευροπροστατευτικών πρωτεϊνών που αποκαθιστούν τη λειτουργία των νευρώνων και περιορίζουν την εξέλιξη της νόσου. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Ελλάδα, την οποία επέλεξε ο Steve Petratos ως κεντρικό σημείο για τις θεραπείες του, προσελκύοντας έτσι την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στη χώρα.

H ομάδα ερευνητών του Δρ. Steve Petratos από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης φαίνεται πως είναι κοντά στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), με τη δυνατότητα να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της νόσου. Όλοι μαζί ερευνούν την πιθανότητα το φάρμακο DITPA να είναι αποτελεσματικό και για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω φάρκαμο χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση μιας άλλης σπάνιας γενετικής ασθένειας προάγοντας την επαναμυελίνωση των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Happy News (@thehappynewsgr)

Μέχρι στιγμής, η θεραπεία έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε προκλινικά πειράματα, έχοντας αποκαταστήσει κινητικές λειτουργίες μέσα σε μόλις 30 ημέρες. Οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα θα έρθουν στα μέσα του επόμενου έτους. «Το ότι μπορώ να επιστρέψω και στη γενέτειρά μου είναι ένα μεγάλο δώρο. Αυτό το τελευταίο ταξίδι στην Ελλάδα είναι από τα πιο σημαντικά και γόνιμα. Εχω εξαιρετική συνεργασία με τον καθηγητή Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Νικόλαο Γρηγοριάδη, ο οποίος μάλιστα θα είναι ο συντονιστής της κλινικής μελέτης “Odyssey”, με τη συμβολή της Pharmassist CRO στην Ελλάδα και την Alithia Life Sciences CRO στην Αυστραλία», δήλωσε ο Steve Petratos στο Πρώτο Θέμα. 

Και συνέχισε λέγοντας: «Ονειρεύομαι -κι έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα σε μερικά χρόνια– ότι θα καταφέρουμε να αλλάξει η ζωή των ασθενών που διαγιγνώσκονται με σκλήρυνση κατά πλάκας. Βρίσκομαι στο πεδίο των Νευροεπιστημών επί 30 χρόνια και υπηρετώ την έρευνα με υπομονή και επιμονή. Εγινε ένα σημαντικό βήμα το 2014, όταν το Εργαστήριο στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Μonash ανακάλυψε τη δράση του μορίου. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπουμε τον στόχο μας».

Η προσέγγιση του Steve Petratos όχι μόνο ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία της ασθένειας, αλλά επίσης ενισχύει την ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας παγκοσμίως. Με τη στήριξη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, οι θεραπείες του υπόσχονται να αλλάξουν το τοπίο της ιατρικής για τις νευρολογικές παθήσεις. Τέλος, ο ίδιος υποστηρίζει μετξύ άλλων πως η μελέτη του είναι ένας χρέος στον παππού του ο οποίος έζησε ως ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση.

με πληροφορίες από protothema.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below