Μπορεί κάποιες να συνέχισαν πιστά την ισορροπημένη τους διατροφή, για κάποιες μέρες μετά το ξεκίνημα της καραντίνας, όμως ο καιρός περνά και δύσκολα αντιστεκόμαστε πια σε εκείνο το γλυκό που μόνο από τη σκέψη μας περνούσε. Η σοκολάτα άλλωστε και συγκεκριμένα το κακάο, βοηθά πολύ στην ψυχολογία μας.
Άλλωστε αφού καταναλώσεις σοκολάτα, απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες αποτελούν φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση). Το κύριο συστατικό της που ευθύνεται για την καλή μας διάθεση αφού την καταναλώσουμε, είναι το κακάο.
Αυτό το κακάο λοιπόν, χρησιμοποιεί και η κλινική διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, ώστε να βρούμε πιο light και υγιεινές εναλλακτικές:
• Μους με γιαούρτι, κακάο και κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης
• Ζέστη η κρύα σοκολάτα, με νερό, κακάο, άπαχο γάλα και κάποιο γλυκαντικό
• Αβοκάντο με κακάο και μέλι (η κάποια άλλη γλυκαντική ουσία)
• Χουρμάδες αλεσμένοι με ξηρούς καρπούς και κακάο
• Μπανάνα με κακάο, μέλι και ταχίνι, όλα αλεσμένα σε αντικατάσταση της Μερέντας
• Αλεσμένα φουντούκια, κακάο και μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία
• Γιαούρτι με μπανάνα, κακάο και κάποιο γλυκαντικό
• Over night oats, δηλαδή γάλα αμυγδάλου (για να είναι πιο γλυκό), λίγο γιαούρτι, βρώμη, κακάο και κατά γνωστά κάποιο γλυκαντικό, από το βράδυ μέσα στο ψυγείο
• Καραμέλες χωρίς ζάχαρη (με σοκολάτα στη μέση)
Οι αναλογίες αλλάζουν ανάλογα με το πόσο πικρή ή γλυκιά θέλουμε την τελική γεύση. Σε έρευνες που έγιναν, φάνηκε πως η επίδραση της σοκολάτας σε επίπεδο διάθεσης γινόταν μόνο με την κλασική της μορφή. Αυτό όμως, σχετίζεται με τη συνήθεια και τα παιδικά (και όχι μόνο) βιώματά μας.