Μεταξύ της πανδημίας του κορωνοϊού κι ενός αβέβαιου μέλλοντος, τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτές τις μέρες η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη άγχος και ανησυχία.
Με εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να μείνουν σπίτι για κάποιες εβδομάδες, αν όχι μήνες, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσεις μια νέα συνήθεια, που πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει το άγχος, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη μνήμη. Φυσικά, μιλάω για το διαλογισμό!
Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά διαλογισμού ημερησίως για οκτώ εβδομάδες, μπορούν να μειώσουν το άγχος, την κόπωση και τη διαταραχή της διάθεσης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Behavioral Brain Research, περιελάμβανε ομάδες ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία πάνω στο διαλογισμό. Μια ομάδα συμμετεχόντων πέρασε 13 λεπτά την ημέρα κάνοντας διαλογισμό, ενώ μια άλλη ομάδα πέρασε 13 λεπτά κάθε μέρα ακούγοντας ένα podcast.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν πολλούς τρόπους άσκησης, με σκοπό να ελαττώσουν το άγχος και να “καλλιεργήσουν” τη διάθεση και τη γνώση τους. Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα διαλογισμού ήταν γενικά σε καλύτερη διάθεση, ικανή να επικεντρωθεί περισσότερο σε διάφορα ζητήματα, καθώς αυτή η πνευματική άσκηση είχε μετριάσει σε σημαντικό βαθμό το άγχος.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν αποτελέσματα μετά από τέσσερις εβδομάδες διαλογισμού, υποδεικνύοντας ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης για να δει οφέλη.
“Όμως, ακόμα κι η μικρή καθημερινή πρακτική διαλογισμού μπορεί να έχει παρόμοιες επιπτώσεις στη συμπεριφορά του ατόμου”, γράφει το περιοδικό.
Η μελέτη είναι μία από τις πολλές που δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη σκέψη, αναδιοργανώνοντας τα δίκτυα του εγκεφάλου.
Επιπλέον, ο διαλογισμός προκαλεί πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη, από την απώλεια σωματικού βάρους έως τη βελτίωση των δεξιοτήτων ηγεσίας. Το κλειδί, σύμφωνα με τις νέες έρευνες, δεν είναι πόσο καιρό μπορείς να καθίσεις σε ακινησία για το απόλυτο stretching, αλλά να το ενσωματώσεις με συνέπεια στο καθημερινό σου πρόγραμμα.