Η διάσημη ηθοποιός Τζαμίλα Τζαμίλ μίλησε σε εκπομπή του Podcast της «I Weigh» για το σύνδρομο του απατεώνα και εξήγησε με πολύ ενδιαφέροντα επιχειρήματα το πόσο δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει.

Συγκεκριμένα, η Τζαμίλ ξεκίνησε την τοποθέτησή της για το ζήτημα λέγοντας ότι έχει περίεργη σχέση με το σύνδρομο του απατεώνα – το οποίο διακατέχει τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αδυναμία να εσωτερικεύουν τα επιτεύγματά τους και έναν επίμονο φόβο ότι θα εκτεθούν ως «απάτη». Η Τζαμίλ παραλλήλισε το θέμα με τον τρόπο που βλέπει το σώμα της. Όπως είναι πολύ δύσκολο να αισθανθεί μόνο θετικά συναισθήματα απέναντι στο σώμα της και να το αποδεχτεί, έτσι πολλές φορές αισθάνεται πως δεν έχει τις ικανότητες να ανταποκριθεί σε κάποια πρόκληση, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί έντοντα τον εαυτό της. Ωστόσο, λέει η ίδια, πολλές φορές οι άντρες αποτολμούν να αναλαμβάνουν tasks για τα οποία δεν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται, χωρίς να σκέφτονται πως υπάρχει η πιθανότητα να αποτύχουν. Σύμφωνα με τον συλλογισμό της, είναι καλό να παίρνει ρίσκα και να εισέρχεται σε περιοχές που είναι άγνωστες σε εκείνη, γιατί έτσι θα έχει ένα ακόμα κίνητρο να προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Με αυτό τον τρόπο, αισθάνεται ξανά αυτοπεποίθηση και αφαιρεί από το σύνδρομο του απατεώνα, που αποτελεί πηγή άγχους για εκατομμύρια ανθρώπους εκεί έξω, την έννοια της απάτης, αντικαθιστώντας την επί της ουσία με την έννοια της πρόκλησης.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το σχετικό απόσπασμα από το Podcast της και να διαβάσετε τα λόγια της:

«Έχω μία περίεργη σχέση με το σύνδρομο του απατεώνα. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα με το να αισθάνεσαι απατεώνας και πολλές φορές αισθάνομαι έτσι. Όπως είναι δύσκολο να επιτύχω την τέλεια θετική στάση απέναντι στο σώμα μου ή την τέλεια αγάπη για τον εαυτό μου, είναι πολύ δύσκολο να πω “ναι, φυσικά, αξίζω να βρίσκομαι όπου κι αν είμαι”, γιατί παίρνω ρίσκα. Ασχολούμαι με τομείς για τους οποίους δεν έχω τις τέλειες ικανότητες. Γιατί οι άντρες αυτό κάνουν. Πολλές φορές αποτυγχάνουν καθώς επιδιώκουν αυτό κάτι το παραπάνω και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι επιτρεπτό και για τις γυναίκες.

Οπότε κάποιες φορές μπαίνω σε θέσεις όπου είμαι απατεώνισσα, και η αυτοεκτίμησή μου γίνεται κομμάτια. Δεν ξέρω αν ποτέ θα πω “το αξίζω κι έτσι σκέφτομαι ότι αν δε μπορώ να επιτύχω την τέλεια ψυχολογική προσέγγιση του εαυτού μου, τότε γιατί να μην αναιρέσω τη σημασία αυτού του συναισθήματος – το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με όλα όσα αφορούν στη θετική θεώρηση απέναντι στο σώμα μου. Άρα, δεν αγαπάω το σώμα μου, αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσα να αφήσω αυτή τη σκέψη και να είμαι ουδέτερη απέναντί του και να μη σκέφτομαι τίποτα γι’ αυτό;

Οπότε, όσον αφορά στο σύνδρομο του απατεώνα, ίσως και να είμαι, ίσως και να μην αξίζω να είμαι το πιο κατάλληλο πρόσωπο που γεννήθηκε για να κάνει αυτή τη δουλειά αλλά δεν έχει σημασία. Είμαι εδώ τώρα, τι να κάνω, να τα παρατήσω; Θα ανταποκριθώ στην πρόκληση. Θα καταλάβω πώς πηγαίνει το πράγμα, θα μάθω τη δουλειά. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ»

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I WEIGH 📣 (@i_weigh)

Για το σύνδρομο του απατεώνα και το burn out που παθαίνουν οι γυναίκες και εξαιτίας του μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below