Σε μια καθημερινότητα η οποία είναι γεμάτη από στενάχωρες ειδήσεις όπως πολέμους, πανδημίες, οικονομική ύφεση, ακόμα και προβλήματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχώς, είναι πολύ εύκολο να εσωτερικεύσουμε τον αρνητισμό που προκαλείται. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις επιπτώσεις που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία καθώς καλλιεργούν μια ακατάπαυστη διαδικασία σύγκρισης. Συγκρίνουμε την ζωή μας με αυτή που βλέπουμε στις οθόνες και πάντα μοιάζει «λιγότερη». Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν, το μυαλό μας έχει την ανάγκη να ηρεμήσει και να αναπροσαρμόσει την εστίαση του σε σκέψεις ωφέλιμες. Και ο τρόπος που μπορεί να το καταφέρει αυτό είναι ο διαλογισμός.

Όταν ακούμε την λέξη πολλοί έχουμε στο νου την κινηματογραφική αναπαράσταση ενός μοναχού σε ένα βουνό που κάθεται ακίνητος. Μπορεί ακόμα και να σκεφτούμε την Τζούλια Ρόμπερτς στο Εat Pray Love να κάνει τη δική της προσπάθεια σε ένα retreat στην Ινδία. Αλλά η πρακτική του διαλογισμού είναι ταυτόχρονα απλότερη αλλά και βαθύτερη. Ο διαλογισμός περιέχει τέσσερα βασικά στοιχεία: μια ήσυχη τοποθεσία με λίγους περισπασμούς, μια άνετη στάση σώματος, εστίαση της προσοχής και «ανοιχτή» διάθεση.

Όλα βασίζονται σε αυτό που ονομάζεται πρακτική της ενσυνειδητότητας, την απόλυτη αναγνώριση του περιβάλλοντος και του σώματος σε μία δεδομένη στιγμή. Και μπορεί να επηρεάσει το τρόπο που λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα. 

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας έχει βρεθεί ότι επηρεάζει δύο μονοπάτια του στρες στον εγκέφαλο, αλλάζοντας τη δομή και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε περιοχές που ρυθμίζουν την προσοχή και το συναίσθημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό  οδηγούνται σε μείωση του στρες και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικές σκέψεις ή μη βοηθητικές συναισθηματικές αντιδράσεις όταν αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις μακροπρόθεσμα. Εκτός από οποιεσδήποτε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα και φυσικών διεργασιών. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του τμήματος του νευρικού μας συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση ακούσιων φυσιολογικών λειτουργιών όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η αναπνοή και η πέψη. 

Δηλαδή όσο περίεργο και αν ακούγεται μπορούμε πράγματι να βελτιώσουμε την υγεία μας με μια σειρά σωστών σκέψεων. Όμως ποιος είναι ο τρόπος να πετύχουμε τον διαλογισμό; Ο διαλογισμός είναι «πολύ προσιτός», είπε ο Δρ Robert Waldinger, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της Μελέτης του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη ενηλίκων. Πιστεύει ότι ακόμα και οι εφαρμογές διαλογισμού στο κινητό μπορούν να βοηθήσουν όπως και βίντεο στο διαδίκτυο καθώς παρέχουν καθοδήγηση, κάτι που για έναν αρχάριο είναι κλειδί.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί βέβαια είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να πέφτουμε στην παγίδα ότι διαλογισμός σημαίνει να μην έχουμε σκέψεις. Δεν χάνουμε τις αισθήσεις μας όσο κάνουμε την πρακτική αλλά βρίσκουμε εσωτερική ισορροπία. Και το πιο ωραίο κομμάτι είναι ότι όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας έτσι και ο διαλογισμός γίνεται πιο εύκολος με την εξάσκηση. Οπότε ξεκινήστε με πέντε λεπτά απλής ενσυνειδητότητας και δείτε πού θα σας πάει.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below