Έχετε παρατηρήσει πως όταν κοιμάστε καλά το βράδυ η επόμενη μέρα κυλά με περισσότερη ηρεμία και παραγωγικότητα; Η θετική επιρροή της καλής ξεκούρασης στον οργανισμό είναι γνωστή.
Μάλιστα, έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής για τον ύπνο αποκάλυψε ότι τα άτομα που κοιμούνταν συστηματικά μόνο πέντε έως έξι ώρες, καθώς και εκείνα που κοιμούνταν λιγότερο από 5 ώρες, αντιμετώπιζαν 19% και 29% μεγαλύτερη μείωση της παραγωγικότητας, αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που απολάμβαναν τακτικά επτά έως οκτώ ώρες ύπνου.
Γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ψυχική και σωματική μας υγεία. Και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε: Αν δεν νιώθουμε καλά έπειτα από ένα βράδυ που δεν ευχαριστηθήκαμε τον ύπνο μας, η παραγωγικότητά μας μειώνεται δραστικά.
Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, μπορεί ακόμη και να βρεθούμε εγκλωβισμένες σε έναν φαύλο κύκλο κακού ύπνου και χαμηλής παραγωγικότητας από τον οποίο δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε.
Μήπως τελικά, οι μαμάδες μας, που προσπαθούσαν να μας πείσουν να κοιμόμαστε νωρίς ήξεραν κάτι παραπάνω;
Η συνήθεια του να κοιμόμαστε αργά και να ξυπνάμε νωρίς μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητά και τις επιδόσεις μας και παρακάτω σας παρουσίαζουμε το πώς, αλλά και με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να την αλλάξετε, αν το θέλετε πραγματικά.
Πώς ο κακός ύπνος επηρεάζει την παραγωγικότητά μας
Έλλειψη συγκέντρωσης
Μπορεί να σας φανεί εύκολο να μαζέψετε την κουζίνα ή να συγυρίσετε ένα δωμάτιο, αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά, αλλά αναφορικά με υποχρεώσεις και task πιο απαιτητικά, ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει άμεσα τη συγκέντρωσή μας και το πόσο καλά μπορούμε να αποδώσουμε, ιδίως σε πνευματικά ζητήματα.
Γινόμαστε επιρρεπείς σε λάθη
Όταν είμαστε κουρασμένες, οι χρόνοι αντίδρασής μας είναι πιο αργοί, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα λάθη, κάτι που δεν θα ευχαριστήσει πολύ τους γύρω σας.
Αυξάνονται οι εντάσεις και τα νεύρα
Το άγχος και ο εκνευρισμός μιας εργάσιμης ημέρας μπορεί να ενταθούν, αν δεν έχετε κοιμηθεί σωστά. Αν έχετε παρατηρήσει, όταν δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς αντιδράμε πιο έντονα και καθόλου ψύχραιμα. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που επεκτείνονται πέρα από τον εκνευρισμό με τους συναδέλφους μας.
Να σημειώσουμε ότι συναισθήματα όπως το εργασιακό στρες και η πίεση από τη δουλειά συμβάλλουν στο να μην ξεκουραζόμαστε σωστά. Πόσες φορές έχετε ξαγρυπνήσει επειδή σκέφτεστε κάτι που συνέβη στη δουλειά ή μια επερχόμενη σημαντική συνάντηση; Δυστυχώς, ο κακός ύπνος εντείνει το άγχος στη δουλειά, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον ύπνο, κλείνοντάς μας έτσι σε έναν ατέρμονο κύκλο κούρασης.
Αν βρίσκεστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το σημείο, κάντε μια παύση, πάρτε μια ανάσα και επανεκτιμήστε τις συνήθειες του ύπνου σας. Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε το πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο project στη δουλειά, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα.
Ακολουθούν πέντε συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να είστε πιο παραγωγικές την επόμενη ημέρα
Διατηρήστε το δωμάτιο δροσερό
Όσο κι αν σας αρέσει να χουχουλιάζετε στο κρεβάτι κάτω από πολλά σκεπάσματα, φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου σας να είναι η σωστή. Ούτε το πολύ κρύο ούτε η πολλή ζέστη βοηθούν στο να κοιμηθούμε ήρεμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσετε τη θαλπωρή για τη δροσιά – με τα κατάλληλα προϊόντα μπορεί να έχετε ένα ζεστό ή δροσερό ύπνο. Επιλέξτε κλινοσκεπάσματα και σεντόνια από υλικά που αναπνέουν και είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Κάντε το ίδιο και με τα ρούχα που φοράτε στον ύπνο.
Τηρήστε μια ρουτίνα
Οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορούν να προκαλέσουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η προσήλωση σε μια προσεγμένη ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Το διάβασμα, ο διαλογισμός και η τήρηση ημερολογίου είναι όλοι τρόποι για να αρχίσετε να δίνετε σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Αν το να γράφετε σε ημερολόγιο δεν σας ενδιαφέρει, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και η καταγραφή μιας γρήγορης λίστας με τις δουλειές σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκοιμηθείτε.
Ασκηθείτε τακτικά
Είκοσι εννέα διαφορετικές μελέτες που πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής διαπίστωσαν ότι η άσκηση βελτίωσε είτε την ποιότητα είτε τη διάρκεια του ύπνου. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε –σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας την ίδια μέρα.
Είναι λογικό ότι μια καλή προπόνηση θα κουράσει το σώμα μας και θα μας κάνει να κοιμηθούμε καλύτερα, αλλά ένα άλλο πρόσθετο όφελος της άσκησης είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το να αισθάνεστε καλύτερα ψυχικά κάνει τον ύπνο πολύ πιο εύκολο.
Κλείστε τις οθόνες
Το ότι ο φωτισμός της οθόνης το βράδυ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ευρέως γνωστό. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι το να περνάς περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες σε κινητά τηλέφωνα συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ύπνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ιδίως στις γυναίκες. Κάντε το έγκαιρο κλείσιμο των συσκευών σας μέρος της ρουτίνας σας για να χαλαρώσετε. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου της Αμερικής συνιστά τον περιορισμό της έκθεσης στο φως από τις οθόνες ξεκινώντας από δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Αν και αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγάλο διάστημα για τους περισσότερους από εμάς, ακόμη και μισή ώρα χωρίς οθόνη μπορεί να βοηθήσει.
Όσο δελεαστικό κι αν είναι να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα -ή με κάθε ευκαιρία- το να ακολουθείτε μια σταθερή ώρα αφύπνισης μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τον ύπνο σας. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι έφηβοι πάθαιναν «κατά λάθος τζετ λαγκ» με τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου τους. Όποτε είναι δυνατόν, πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η συνέπεια είναι επίσης το κλειδί για τη δημιουργία συνηθειών που διαρκούν, οπότε αυτή η συμβουλή όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά θα κάνει την όλη τη ρουτίνα σας πιο παραγωγική, σταθερή και ήρεμη.