Άνθρωποι στην Κίνα που ανέφεραν πως έχουν γνώσεις και είναι ενημερωμένοι γύρω από τον κορωνοϊό κατά την έκρηξη της πανδημίας του COVID-19 ήταν πιο πιθανό να βρίσκονται σε μια πιο θετική συναισθηματική κατάσταση από όσους ανέφεραν πως δεν ήταν καλά πληροφορημένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research.
Συγκεντρώνοντας δεδομένα από δύο εκτενείς εθνικές έρευνες που διεξήχθησαν στην Κίνα περίπου την εποχή που ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του, ο καθηγητής Haiyang Yang διαπίστωσε πως η έναρξη της πανδημίας οδήγησε σε πτώση κατά 74% στην αίσθηση ευεξίας και καλής συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων. Παράγοντες που ενίσχυσαν την τάση αυτή περιελάμβαναν τη διαμονή κοντά στο επίκεντρο της πανδημίας, το να ανήκει κάποιος στις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και η αντιμετώπιση προβλημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Ωστόσο, ο καθηγητής Yang και ο συνεργάτης του Jingjing Ma από το Πανεπιστήμιο Peking σημειώνουν ότι οι άνθρωποι που θεωρούσαν ότι γνωρίζουν αρκετά πράγματα σχετικά με τον ιό – ανεξάρτητα από τον πραγματικό όγκο των γνώσεών του- βίωναν περισσότερη ευτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με εκείνους που δεν πίστευαν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τον COVID-19. Η μεγαλύτερη επίγνωση σχετίστηκε με ισχυρότερο αίσθημα ελέγχου, το οποίο βοήθησε στην προστασία της συναισθηματικής κατάστασης, τονίζουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Το σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι το συμπέρασμα αυτό παρέμεινε σταθερό σε διάφορες δημογραφικές και οικονομικές ομάδες.
«Οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τον εαυτό τους είναι πολλές φορές πιο ισχυρές στην επιρροή της συναισθηματικής τους κατάστασης από ό,τι οι αντίστοιχες αντικειμενικές πτυχές», επισημαίνει ο Δρ. Yanh και καταλήγει λέγοντας πως τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα μπορούσαν να ενημερώσουν πολιτικούς και φορείς για την ψυχική υγεία που αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν ή να ενισχύσουν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου όπως αυτή που διανύουμε.
«Οι πηγές φροντίδας της ψυχικής υγείας θα πρέπει να γίνουν πιο εύκολα διαθέσιμες σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένες πολιτικές, προγράμματα και παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην προώθηση θετικών οικογενειακών σχέσεων κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης καραντίνας. Τέλος, προσπάθειες που θα αυξήσουν τις γνώσεις των ανθρώπων σχετικά με την αποτελεσματική πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα του ελέγχου γύρω από την κατάσταση», αναφέρει στο καταληκτικό του σχόλιο ο Δρ. Yang.
Πηγή: ygeiamou.gr