Είναι γενικώς αποδεκτό ότι κάποιοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να είναι συναισθηματικά ασταθείς, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν την τύχη να έχουν μια πιο ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία από τη γέννησή τους.
Όντως, ορισμένοι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο συναισθηματικοί τείνουμε να αισθανόμαστε. Αλλά υπάρχει κάτι που ίσως διαφεύγει στους περισσότερους: Η συναισθηματική σταθερότητα προέρχεται περισσότερο από τις συνήθειες που διαμορφώνουμε με την πάροδο του χρόνου και όχι τόσο από τα γονίδιά μας.
Αν θέλετε να κερδίσετε και εσείς τη συναισθηματική σταθερότητα, τότε διαβάστε παρακάτω μερικές από τις συνήθειες που υιοθετούν οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι. Διαβάστε εδώ τις κακές συνήθειες που αποφεύγουν.
Αγκαλιάζουν την αβεβαιότητα
Θα θέλαμε πολύ να ξέρουμε πως πήγαμε στη συνέντευξη για τη δουλειά αμέσως μετά το τέλος της ή να μαθαίναμε τα αποτελέσματα των εξετάσεών μας εκείνη τη στιγμή, έτσι ώστε να αποφύγουμε το άγχος της αναμονής. Μπορεί, επίσης, να θέλουμε διαρκώς μια επιβεβαίωση για τις επιδόσεις μας, αλλιώς ζούμε με ένα συνεχές στρες.
Αυτό, όμως, δεν γίνεται. Έτσι αγχωνόμαστε και υιοθετούμε συνήθειες, συνήθως βλαβερές, όπως το υπερβολικό φαγητό ή το ασταμάτητο σκρολάρισμα στις οθόνες. Την ίδια στιγμή ζητάμε παρηγοριά σε άλλους και το μόνο που ακούμε είναι πως όλα καλά θα πάνε – πράγμα που μας δημιουργεί προσδοκίες και ίσως μεγαλύτερο άγχος.
Το να αποφεύγουμε την αβεβαιότητα μπορεί προσωρινά να μας ηρεμεί, αλλά ουσιαστικά μάς προκαλεί περισσότερες σκέψεις.
Οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι ανέχονται την αβεβαιότητα ή τουλάχιστον έχουν τη δύναμη να την αντέξουν κι αυτό επειδή την αγκαλιάζουν. Καταφέρνουν να οικοδομούν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, αντί να ενδίδουν στη φαντασίωση ότι η αβεβαιότητα μπορεί να αποφευχθεί, μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους.
Αποδέχονται τα αρνητικά συναισθήματα
Όπως ακριβώς κάνουν και με την αβεβαιότητα. Αν και είναι στη φύση μας να αποφεύγουμε τον πόνο – το ίδιο το σώμα μας αντιδρά αρνητικά σε αυτόν, το να αποδεχόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι λάθος. Όταν, για παράδειγμα, σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο και πονάτε αυτό είναι ένα σημάδι ότι γίνεστε πιο δυνατοί.
Τι θα συνέβαινε, όμως, στη σωματική σας υγεία αν αποφεύγατε οτιδήποτε δυσάρεστο ή επώδυνο; Ναι, δεν θα ήσασταν και πολύ υγιείς. Το ίδιο συμβαίνει και στον συναισθηματικό μας κόσμο. Επειδή ένα συναίσθημα είναι επώδυνο, δεν σημαίνει ότι είναι κακό ή ότι είστε κακοί επειδή αισθάνεστε έτσι.
Αν συνηθίσετε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας ως κακά πράγματα, αποφεύγοντάς τα, εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να φοβάται το πώς αισθάνεστε. Και αυτό είναι μια τρομερή προετοιμασία για μακροπρόθεσμο συναισθηματικό πόνο και αστάθεια.
Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες
Όλοι έχουμε επιθυμίες και προσδοκίες – τις περισσότερες φορές μεγάλες και ακατόρθωτες. Από τον εαυτό μας, από τα παιδιά μας, από τους φίλους μας, από τη ζωή. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτές δεν απαντώνται; Απογοητευόμαστε και δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την αποτυχία ή την απόρριψη (δύσκολα συναισθήματα).
Βραχυπρόθεσμα, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σας σάς κάνουν να αισθάνεστε καλά, επειδή σας δίνουν μια ψευδή αίσθηση ελέγχου και βεβαιότητας, η οποία ανακουφίζει το άγχος σας. Μακροπρόθεσμα, όμως, οδηγούν μόνο σε πόνο, επειδή τόσο συχνά έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.
Εκφράζουν τις ανάγκες και τα άγχη τους
Το να μπορούμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας, να θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να νικήσουμε τα άγχη μας αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση μιας υγιούς συναισθηματικής ισορροπίας.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι διδάσκονται από νεαρή ηλικία ότι είναι εγωιστικό να ζητάς αυτό που θέλεις ή να βάζεις πρώτα τα θέλω και τις ανάγκες σου. Έτσι, με την πάροδο των ετών, συνηθίζουν να λένε στον εαυτό τους ότι αυτό που θέλουν δεν είναι σημαντικό.
Μαντέψτε τι συμβαίνει όταν περνάτε μια ζωή λέγοντας στον εαυτό σας ότι τα θέλω και οι ανάγκες σας δεν είναι τόσο σημαντικά όσο των άλλων ανθρώπων;
Δεν θα νιώσετε ποτέ αρκετά άξιες ή αρκετά καλές. Πολλοί άνθρωποι μαστίζονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση και χρόνια αυτοαμφισβήτηση επειδή είτε δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν αυτό που θέλουν είτε φοβούνται να το επιδιώξουν. Κατά συνέπεια, βασανίζονται από εσωτερική αναταραχή, δυσαρέσκεια, αυτοκατευθυνόμενο θυμό και χρόνιο άγχος.
Βάλτε τα όριά σας και αγαπήστε τον εαυτό σας. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνεται εγωίστριες και απόμακρες, αλλά θα αγκαλιάσετε τις ανάγκες σας και τα όνειρά σας ευκολότερα.