Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου ν’ ανοίγεις το ψυγείο δίχως λόγο; Και ξαφνικά από φίλος, γίνεται ο χειρότερος εχθρός. Η συναισθηματική υπερφαγία (emotional overeating), μία από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας, είναι η εθιστική, υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε σε μεμονωμένα υπερφαγικά επεισόδια, όπου το άτομο καταναλώνει εκτός ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε διάστημα 1-2 ωρών, είτε καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ συχνά.
Σχετίζεται με την ψυχαναγκαστική υπερφαγία (compulsive overeating), έχει παρόμοια συμπτώματα, με τη διαφορά ότι τα υπερφαγικά επεισόδια είναι πιο ήπια και πιο διάσπαρτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ατόμου. Πάμε να δούμε πώς εξηγεί η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, με απλά λόγια όσα θέλεις να γνωρίζεις αλλά και κάποια tips να σταματήσεις να τρως από βαρεμάρα.
Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία;
Η πείνα μπορεί να είναι είτε βιολογική, είτε συναισθηματική. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι η βιολογική πείνα κλιμακώνεται σταδιακά, ενώ η συναισθηματική εμφανίζεται απότομα χωρίς προειδοποίηση. Ακόμη, στη συναισθημαιτική πείνα παρατηρείται κατανάλωση τροφής, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου θα έπρεπε κανονικά να νιώθεις χορτάτος. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να το παθαίνεις αυτό. Αν έχεις μάθεις να εκτονώνεις τα αισθήματά σου με αυτόν τον τρόπο, τότε είναι πολύ πιθανό κάθε φορά που πιέζεσαι, αγχώνεσαι, στενοχωριέσαι, να το ρίχνεις στο φαγητό και μάλιστα χωρίς μέτρο (υπερφαγία). Το φαγητό σε αυτές τις περιπτώσεις δρα κατά κάποιον τρόπο κατευναστικά και ουσιαστικά είναι η “πιπίλα” σου. Με λίγα λόγια τρως τα συναισθήματα σου ή αναζητάς την ευχαρίστηση που δε βρίσκεις σε άλλους τομείς. Το συναισθηματικό φαγητό εξυπηρετεί και αυτό το σκοπό του σε ορισμένες φάσεις της ζωής μας. Το ζήτημα είναι να μη μας δημιουργεί πρόβλημα και να μην αποτελεί την μοναδική απόκρισή μας σε οποιαδήποτε δυσκολία