Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού και πολλές ενέργειες ενημέρωσης τρέχουν κατά τη διάρκειά του καθώς και αρκετές καμπάνιες τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε οργανώσεις που στηρίζουν γυναίκες οι οποίες δίνουν τη μάχη τους με τον νούμερο ένα γυναικολογικό καρκίνο.

Φέτος η star του τένις Serena Williams γύρισε ένα βίντεο με το οποίο σηματοδότησε την έναρξη του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού ανεβάζοντας ένα σχετικό βίντεο στο Twitter της:

Το ροζ χρώμα είναι αυτό το οποίο έχει επιλεχθεί για να στηρίζει τις συγκεκριμένες εκστρατείες, σε ροζ χρώμα  φωτοαγωγούνται σημαντικά μνημεία και κτίρια κάθε χρόνο παγκοσμίως και το ίδιο χρώμα έχουν όλα τα προϊόντα που διατίθενται ετησίως στο κοινό προκειμένου να στηρίξουν με τα έσοδά τους τον αγώνα κατά της νόσου.

PARIS, FRANCE – OCTOBER 01: A view of the Eiffel Tower lit in pink for the launch party ‘Octobre Rose 2018’ to benefit breast cancer research on October 1, 2018 in Paris, France. (Getty Images)

Η Audrey Hepburn ήταν η ηθοποιός που μίλησε για το πόσο πίστευε στο ροζ χρώμα και γιατί.  H ίδια πέθανε από καρκίνο στα 63 της χρόνια. Φέτος στα πλαίσια του λανσαρίσματος προϊόντων σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης , πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού έφτασε στα χέρια μου ένα ροζ καθρεφτάκι το οποίο πάνω της έγραφε ένα δικό της ρητό:

Getty Images

“I believe in pink. I believe that laughing is the best calorie burner. I believe in kissing, kissing a lot. I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.”

Που σημαίνει “Πιστεύω στο ροζ. Πιστεύω ότι το να γελάς είναι ο καλύτερος τρόπος να καις θερμίδες. Πιστεύω στο φιλί, στο να φιλιέται κανείς πολύ. Πιστεύω στο να μένει κάποιος δυνατός όταν όλα μοιάζουν να πηγαίνουν λάθος. Πιστεύω πως όμορφα κορίτσια είναι τα ευτυχισμένα κορίτσια. Πιστεύω πως αύριο είναι μια νέα ημέρα και πιστεύω στα θαύματα.”

Κάθε χρόνο κάθε Οκτώβριο προγραμμάτισε την ψηλάφιση του μαστού από το γυναικολόγο σου ή τη μαστογραφία σου αν είσαι πάνω από 40 ετών. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική εταιρία:

Πριν σχεδόν 15 χρόνια η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία «λανσάρισε» και στη χώρα μας την εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού, αφιερώνοντας σ’ αυτήν όλο τον μήνα Οκτώβριο. Η πρωτοβουλία είχε σημαντική απήχηση στον πληθυσμό, αφού σε λίγα χρόνια κινητοποίησε χιλιάδες γυναίκες και δεκάδες οργανώσεις, που συμμετείχαν ενεργά ή δημιούργησαν εκδηλώσεις με μηνύματα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.

Σταθμός στην σχετική δράση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπήρξε η λειτουργία των κινητών μαστογράφων της, που για 12 χρόνια ανελλιπώς έχουν κυριολεκτικά σαρώσει όλες τις περιοχές της χώρας κάνοντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε περίπου 60.000 γυναίκες. Επίτευγμα πρωτοπόρο, σεμνό και ουσιαστικό.

 

Σχετικά με το το που βρισκόμαστε σήμερα και τι προβλέπεται για το άμεσο μέλλον για τον καρκίνο του μαστού. Οι εξελίξεις γι’ αυτή τη νόσο είναι πραγματικά πολλές και εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Σε συντομία:

  • Η 5ετής επιβίωση σύμφωνα με τα στοιχεία από όλες τις χώρες με αξιόπιστα στοιχεία φτάνει το 87%. Σε επίσης υψηλά επίπεδα φτάνει και η δεκαετής.
  • Η βελτίωση στην επιβίωση τις τελευταίες δεκαετίες είναι συνεχώς ανοδική και αναμένεται η δεκαετής επιβίωση να φτάσει το 2035 το 100%.
  • Αυτές οι ευχάριστες εξελίξεις συνοδεύονται και από το γεγονός πως η ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει σημαντικά βελτιωθεί, καθώς: οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν γίνει κατά κανόνα λιγότερο εκτεταμένες ή ακρωτηριαστικές, η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί καινούργιες πιο αποτελεσματικές και με λιγότερες παρενέργειες τεχνικές και η χημειοθεραπεία υποστηρίζεται πλέον από μεθόδους παρακολούθησης και από φαρμακευτικές αγωγές που μειώνουν σημαντικά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της.
  • Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και έχει πλουτίσει τις γνώσεις μας για τον καρκίνο του μαστού σε μοριακό και γενετικό επίπεδο και έτσι σήμερα τον κατηγοριοποιούμε και τον καταλαβαίνουμε καλύτερα  σε σχέση με την απλή μορφολογική ταξινόμηση που χρησιμοποιούσαμε για πάρα πολλά χρόνια.
  • Νέα φάρμακα που στηρίζονται στην εξατομικευμένη εκτίμηση του κάθε ασθενούς και του όγκου του, οδηγούν σε νέες φαρμακευτικές αγωγές, που υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα.

Πέρα από αυτές τις εξελίξεις στο θεραπευτικό πλαίσιο, υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις στη διαγνωστική διερεύνηση, ενώ εξίσου σημαντική αναδεικνύεται η ανάγκη της πολύπλευρης στήριξης των ασθενών, αυτό που ονομάζουμε ολιστική φροντίδα.

Τέλος, φαίνεται ότι σταδιακά υπάρχει μία τάση ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία να ξεκινά σε ηλικία μεγαλύτερη (45 ετών) ή τουλάχιστον να συνεχίζει να ξεκινά από τα 40, αλλά να γνωρίζει η εξεταζόμενη πως λόγω της πυκνότητας των μαστών είναι πιο συχνή σ’ αυτή την ηλικία η ανάγκη για πρόσθετες εξετάσεις ( π.χ. υπερηχογράφημα), ενώ η πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ή ακόμα και υπερδιάγνωσης είναι αυξημένες.

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below