Μια αισιόδοξη είδηση δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS: Φάρμακο που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς θεράπευσε σε ποσοστό 100% ποντίκια με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα τζελ με βάση το νερό, που χορηγήθηκε σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα, έναν από τους πλέον θανατηφόρους και ταυτόχρονα κοινούς τύπους καρκίνου του εγκεφάλου στον άνθρωπο.
«Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες θεραπευτικές στρατηγικές» όπως δήλωσε ο Honggang Cui, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές. «Πιστεύουμε ότι αυτό το τζελ είναι το μέλλον, που θα πλαισιώσει ήδη υπάρχουσες θεραπείες».
Η εφαρμογή του φαρμάκου γίνεται στη διάρκεια μιας επέμβασης, στις περιοχές του εγκεφάλου από τις οποίες έχει αφαιρεθεί ο όγκος, προκειμένου να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει και να καταστείλει την εξάπλωσή του. Επιπλέον, φαίνεται να πυροδοτεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού ώστε να καταπολεμήσει το γλοιοβλάστωμα. Το μόνο ορατό μειονέκτημα είναι ότι η επέμβαση είναι απαραίτητη για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα: Η χορήγηση του φαρμάκου χωρίς χειρουργική αφαίρεση του όγκου συνοδεύεται από ποσοστό επιβίωσης 50%.
«Δεν παρατηρούμε συχνά 100% επιβίωση σε πειραματόζωα με γλοιοβλάστωμα» σχολίασε με τη σειρά της η νευροχειρουργός Betty Tyler. «Είναι πολύ συναρπαστική η σκέψη ότι με αυτό το συνδυασμό θα αλλάξει το ποσοστό επιβίωσης για τους ασθενείς». Η επόμενη πρόκληση των ειδικών; Να προχωρήσουν σε δοκιμές του φαρμάκου στον άνθρωπο, με την ελπίδα να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.